Filter op
Terug naar overzicht

7 vragen aan – Joris Lohman

Oud YFM directeur, oprichter van het Food Film Festival, SFYN voorzitter én bestuurslid van Slow Food International. Joris is al jaren een van de drijvende krachten in het netwerk, nationaal en internationaal. Sinds 2016 is hij, samen met (eveneens) oud-YFM directeur Joszi Smeets begonnen aan een nieuw avontuur: Food Hub. Vorige week startte hun eerste opleiding ‘Transitie in AgriFood’. Tijd voor 7 vragen aan deze YFM’er van het eerste uur.

1) Food Hub, wat is dat?
Food Hub helpt bedrijven en organisaties om te gaan met de veranderende wereld van voedsel en landbouw. We maken opleidingen, trainingen, en vernieuwende vormen van voedseleducatie. Dat kan zijn een trendtour langs vernieuwende voedselondernemers voor mensen in de bancaire sector, of het helpen van boeren met het uitwerken van nieuwe verdienmodellen. Ook ontwikkelden we samen met YFM een minor ‘Voedseltransitie’ aan de Aeres Landbouwhogeschool.

2) Hoe is Food Hub ontstaan?
Eigenlijk was het idee er al een lange tijd. Meerdere mensen binnen het YFM netwerk hadden het gevoel dat de volledige potentie van het netwerk nog niet benut werd. Er is een groeiende vraag naar inzicht in de veranderende wereld van voedsel en landbouw. Binnen de YFM, met name de Academie, lopen veel mensen met goede ideeën rond. Ideeën die essentieel zijn om het voedselsysteem van de toekomst vorm te geven.

3) En hoe verhoudt Food Hub zich tot de YFM?
We hebben altijd gezegd dat de YFM onafhankelijk moet blijven om het meeste impact te kunnen hebben als dynamisch netwerk. Er was dus behoefte aan een nieuwe entiteit die, op eigen initiatief maar ook in opdracht projecten kan doen. Met steun van Stichting DOEN konden Joszi en ik hier een start mee maken. De lening die we van Stichting DOEN hebben gekregen, betalen we terug aan de YFM. Zo kunnen we met Food Hub ondersteuning bieden aan het YFM netwerk.

4) Wat zijn jullie ambities?
Ik heb het gevoel dat het werk dat we met YFM zijn begonnen nog lang niet af is. De verandering, de transitie naar een beter voedselsysteem is bezig, maar we zijn nog lang niet waar we moeten zijn. Het netwerk wordt jaarlijks vernieuwd, en het is tof om te zien hoeveel nieuwe bedrijven en projecten er uit de YFM zijn ontstaan. Mijn voorgangers Samuel Levie en Helen Kranstauber natuurlijk met Food Cabinet, maar ook the Food-Line Up van Lotte Wouters en Maartje Nelissen, Instock, Ghee Easy, noem maar op. En ook de nieuwe generatie timmert hard aan de weg. Gezamenlijk kunnen we nog meer impact hebben op het voedselsysteem.

5) Wat voor impact heeft het YFM netwerk op het voedselsysteem?
Toen we – opa vertelt – lang geleden begonnen met de YFM maakten we een tweeledige strategie. Aan de ene kant wilden we zoveel mogelijk reuring maken rondom voedselvraagstukken – dat lukte met grote events. De andere kant van de strategie is meer gericht op de lange termijn. Met onder andere de Academie bouwen we langzaam maar zeker aan een interdisciplinair netwerk van veranderaars, die overal in de keten actief zijn. Elk jaar komt daar een nieuwe lichting bij. Over een aantal jaar zitten ‘we’ overal: al die mensen die het hart op de goede plaats hebben maken dan de beslissingen in het voedselsysteem.

6) Waar ben je het meest trots op?
Dat het netwerk zo sterk is dat er steeds zulke goede en getalenteerde mensen opstaan. Als je nu ziet wat voor mensen er ‘aan het roer’ staan, het nieuwe bestuur, Jorrit als directeur, de regio’s, het kantoor team, dan denk ik soms ‘waar halen we ze steeds toch vandaan?’ En het netwerk biedt kansen aan iedereen, zoals gezegd, veel oud-YFM’ers zijn met succes gaan ondernemen. YFM is groter dan de som der delen.

7) Waar werk je op dit moment aan?
We zijn net van start gegaan met een nieuwe opleiding, ‘Transitie in AgriFood’. Een programma voor food professionals waarin we je een overzicht van het voedsellandschap geven door je mee op reis te nemen, je tools en handvaten te geven om nieuwe kennis te vertalen naar jouw praktijk, bijgestaan door persoonlijke begeleiding van coaches die op dit moment impact maken op ons voedselsysteem. Kijk voor meer informatie op de Foodhub-website of volg Joris op twitter @JorisLohman

Door de site te te blijven gebruiken, gaat u akkoord met het gebruik van cookies. meer informatie

De cookie-instellingen op deze website zijn ingesteld op 'toestaan cookies "om u de beste surfervaring mogelijk. Als u doorgaat met deze website te gebruiken zonder het wijzigen van uw cookie-instellingen of u klikt op "Accepteren" hieronder dan bent u akkoord met deze instellingen.

Sluiten