Filter op
Terug naar overzicht

7 vragen aan – Martijn Schutte

Eerder blikte we al met Maher Al Sabbagh terug op 11 april, toen in Rotterdam het derde ‘Eten Verbindt!’ diner plaats vond. Meer dan 70 Syriërs en Nederlanders schoven aan bij dit zeer smakelijke en sfeervolle diner. Ook in de keuken werkten de Syrische chef Maher zij aan zij met de Nederlandse chef Martijn Schutte. Ook van hem willen we graag in 7 vragen weten hoe terug kijkt op dit diner.

1. Wie ben je en wat is jouw achtergrond?
Ik ben Martijn Schutte geboren in Schiedam en opgegroeid in het kleine dorpje Stad aan’t Haringvliet. Op mijn 18de ben ik gaan studeren en werken in een klein theater in Rotterdam. Daar leerde ik theater maken en acteren. Tussen het studeren door werkte ik in cafés en restaurants. In de loop van de jaren werd het steeds meer horeca en minder theater. Drie jaar geleden heb ik Stoof Catering bedacht een bedrijf waarbij theater en horeca samen komen.

2. Waar is de passie voor koken begonnen?
De passie voor koken is er denk altijd wel geweest. Vooral het ontdekken van nieuwe eetculturen of producten. Er is niets leuker of lekkerder dan een nieuw gerecht ontdekken of een nieuwe kaas of wijn. Maar pas op het moment dat ik met Stoof begon heeft deze passie de boventoon gekregen. Stoof geeft mij de vrijheid om bestaande gerechten in een nieuw jasje te steken. Dit komt door de unieke manier van koken met de Dutch Ovens op kolen.

3. Het diner was helemaal volgeboekt. Wat hebben diegene die er niet bij waren, gemist: wat stond er eigenlijk op het menu?
Met dit diner hebben we ons zoveel mogelijk laten inspireren door onze Nederlandse keuken. Natuurlijk gaven we daar wel onze eigen draai aan. Denk aan Lams hachee op basis van gekarameliseerde uien en appelstroop. Maar ook een heerlijke visstoof met venkel, pastinaak en witte kool. Daarnaast hadden we bietensalade, aspergesalade en Hoekse Rooije aardappellen gepoft in de Dutch Ovens met za atar en hangop.

4. Wat is het grote verschil tussen de Nederlandse en de Syrische keuken?
Ik denk dat het grootste verschil het gebruik van kruiden is. De Syrische keuken kent een enorme hoeveelheid aan kruiden en specerijen die al honderden misschien wel duizenden jaren worden gebruikt. De Nederlandse keuken kent veel minder kruiden en heeft daardoor een puurdere keuken waarbij aardappel nog echt aardappel, is zonder al te veel toevoegingen.

5. Het diner had als titel: Food Connects. Waarom zorgt samen eten voor verbinding?
Eten is een moment van rust en ontspanning. Door samen te eten en elkaars keuken te ontdekken heb je de eerste verbinding tussen elkaar al gelegd. Het enige wat je dan nog hoeft te doen is met elkaar een gesprek aan te gaan.

6. Wat is je meest bijgebleven van de avond?
Voor mij was het meest bijzondere van de avond het werken met het keuken team. Deze bestond uit twee gast chefs en heel veel vrijwilligers van Nederlandse en Syrische afkomst. Ik heb nog nooit een team zo goed met elkaar zien samenwerken

7. Uit betrouwbare bronnen bleek dat het diner zeer goed in de smaak viel. Wat kunnen we verwachten als we nog eens gaan eten bij Stoof catering?

Bij Stoof Catering is eten altijd een beleving. Je ziet hoe we eten op een unieke manier klaarmaken en je proeft altijd weer iets nieuws. Daarnaast is het altijd een mix van invloeden van over de hele wereld. Dit zorgt ervoor dat je steeds opnieuw verrast word.

// Beeld: Martijn Schutte

Door de site te te blijven gebruiken, gaat u akkoord met het gebruik van cookies. meer informatie

De cookie-instellingen op deze website zijn ingesteld op 'toestaan cookies "om u de beste surfervaring mogelijk. Als u doorgaat met deze website te gebruiken zonder het wijzigen van uw cookie-instellingen of u klikt op "Accepteren" hieronder dan bent u akkoord met deze instellingen.

Sluiten