Filter op
Terug naar overzicht

YFMA Achterafje: themadag Industrie, Handel & Retail

Zaterdag 4 februari vond de eerste themadag van de Academie 2017 plaats. Samen doken we de veelomvattende onderwerpen Handel, Industrie en Retail in. Een verslag door de ogen van Academicus Tim, met tweets, quote’s uit opschrijfboekjes en een spetterende visual van Academicus Ruben.

Vanuit alle hoeken van het land kwamen de Academici zaterdag 4 februari naar het Brabantse Veghel. We startten de dag met een lezing Transitiekunde door PJ Beers, lector Duurzame Businessmodellen voor Landbouw- en Voedseltransitie aan de HAS en onderzoeker bij DRIFT en een lezing Wereldhandel door Wilbert Hilkens, voormalig sectormanager van ABN AMRO en oprichter van voordekost.

YFM_Themadag_Handel-foto-Ruben de Ruiter

‘Wat mij tijdens de praatjes van de verschillende sprekers vooral duidelijker is geworden, is hoe complex en ondoorzichtig het huidige systeem is; dat kan en móét anders,’ schrijft Tim. ‘Kleine veranderstapjes en innovatieve niches die gebruik maken van veranderende technologieën en inspelen op maatschappelijke kansen zullen het verschil moeten gaan maken. Hierdoor wordt er druk uitgeoefend op het bestaande regime. wat tot een duurzamer systeem kan leiden. Transitiekunde was absoluut het meest inspirerende en favoriete vak was van mijn studie. Het was heel leuk om te merken dat de Academici om me heen hier ook zo positief door ‘besmet’ raakten.

Quote P.J. Beers door Chris Bakker

Voor de lunch gingen we op supermarktsafari in de Jumbo Foodhallen: Academici kregen per tweetal 10 euro om samen een duurzame maaltijd te scoren. Ieder koppel bedacht daarvoor passende oplossingen. Tim sloeg de handen ineen met een grotere groep. ‘Ik vond het zeer positief om te merken dat we als groep van 6 YFM’ers in de Jumbo een grotere diversiteit van duurzaam voedsel konden kopen. Zo zie je dat het sociale aspect van Slow Food naast leuke sociale interactie ook economische voordelen biedt voor iedereen :).’
 

Foto Lunch Jumbo door Stephan

De lunch van conceptontwikkelaar Stephan en Raw Food Chef Linda: Appels, avocado’s, broodje, soep.

Na de lunch was het tijd voor een lezing van Marc Jansen, directeur van het CBL, en van Antonie Fountain, activist, lobbyist en directeur van the VOICE Network. ‘Er zal oog moeten zijn voor misstanden op internationale schaal’, schrijft Tim. ‘Het verhaal van Anthony verreikte mijn kennis hiermee het meeste, naast het respect dat ik voor hem heb dat hij zijn confortabele baan binnen no time aan de kant heeft gezet om zich in te gaan zetten voor ‘the good cause’ – namelijk het onrecht rechtzetten dat kinderen in de cacao sector wordt aangedaan.’

Na de lezingen gingen de Academici wederom op pad, ditmaal naar het distributiecentrum van Udea. Een inspirerende rondleiding voor Tim: ‘Uit het verhaal van inkoopmanager Stephan Blommendaal bleek dat de organisatie hun visie voor een duurzamer voedselaanbod serieus neemt. Na ruim 10 jaar biologisch boeren thuis, zijn we vanaf 2017 nu in de transitie naar bio-dynamisch als de eerste melkveehouderij in de regio Amsterdam. Het is voor mij herkenbaar dat duurzame koplopers zoals mijn ouders steeds een stapje verder willen gaan. Udea kiest nu bijvoorbeeld voor biologische kaas die oerwoudvrij is. Zij maken hierin duidelijke keuzes en blijven zich daardoor onderscheiden.’

De dag eindigt met een rondleiding door de brouwerij van Brabants bekendste biertje Bavaria. Onder leiding van de gezellige Gerrie wordt duidelijk hoe het bierproces in de fabriek in zijn werk gaat en welke stappen het familiebedrijf heeft genomen om zijn keten te verduurzamen. De Academici sluiten af met een welverdiend biertje (of twee).

Academie Themadag Industrie, Handel & Retail

Meelezen met de Academici? Begin hier met het redeboekje van PJ Beers over duurzame Businessmodellen in landbouw en voedsel – en houd onze Facebook, Twitter & Instagram in de gaten voor de laatste updates en artikelen!

Door de site te te blijven gebruiken, gaat u akkoord met het gebruik van cookies. meer informatie

De cookie-instellingen op deze website zijn ingesteld op 'toestaan cookies "om u de beste surfervaring mogelijk. Als u doorgaat met deze website te gebruiken zonder het wijzigen van uw cookie-instellingen of u klikt op "Accepteren" hieronder dan bent u akkoord met deze instellingen.

Sluiten