Kies je regio

LET OP: Voor het eerst in twaalf jaar onderbreken we de gewoonte om elk jaar de SFYN Academie te organiseren: in 2021 komt er geen SFYN Academie. Dit was een moeilijke keuze maar gezien de almaar voortdurende onzekerheid rondom de corona-maatregelen geloven wij dat dit een goede keuze is. De tijd die hiermee vrijkomt gaan we inzetten om andere ambitieuze plannen en activiteiten te realiseren. Volg ons op Facebook of Instagram om op de hoogte te blijven van deze plannen of schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Vraag jij je wel eens af waarom er druiven uit Egypte in de supermarkt liggen? Of hoe de aardappelen op jouw bord komen? Maak jij je wel eens zorgen over de toekomst van ons voedsel? Misschien ben jij iemand die dit eten produceert. Of ben jij juist iemand die daar beleid over maakt?

Ben jij nieuwsgierig naar oplossingen voor duurzamer en eerlijker voedsel? Durf jij kritisch te zijn naar jezelf en anderen én sta je open voor nieuwe ideeën? Wil jij actief bijdragen aan een beter voedselsysteem? Dan is de SFYN Academie iets voor jou!

De SFYN Academie is een veelzijdig en interactief lesprogramma voor nieuwsgierige jonge mensen met een passie voor voedsel. Door middel van colleges, excursies en workshops verdiepen we ons samen in ketens en systemen. We gaan in gesprek met boeren, vissers, chefs, wetenschappers, marketeers, beleidsmakers en vooral met elkaar.

Jonge boeren en toekomstige beleidsmakers werken samen aan oplossingen, chefs kijken hun karbonades in de ogen, diëtisten en sociaal hulpverleners werken aan een gezondere maatschappij en stedelijke designers en managers zien hoe hun ontwerpen en keuzes het boerenland beïnvloeden – en andersom. Onze deelnemers verschillen qua achtergrond, kennis en ervaringen, maar hebben hetzelfde doel: het verbeteren van het voedselsysteem.

Lees meer in de brochure SFYN Academie 2020!

De SFYN Academie duurt een half jaar en bestaat uit een introductieweekend, zes themadagen (waaronder een themaweekend), een studiereis en een case.


Per thema zoals bijvoorbeeld “de zee” of “politiek” duiken we de diepte in. Dit doen we door middel van lezingen van wetenschappers en beleidsmakers en excursies naar ondernemers en diverse voedselproducenten. Samen stellen we vragen en discussiëren we over de toekomst.
Naast veel leren gaan we ook ècht in de praktijk aan de slag door middel van een case. Met een groep deelnemers werk je gedurende de academie aan een praktisch vraagstuk van een organisatie. Dit is de manier om een fysieke bijdrage te leveren aan een beter voedselsysteem. Hoe wil jij dat vormgeven?

LET OP: Voor het eerst in twaalf jaar onderbreken we de gewoonte om elk jaar de SFYN Academie te organiseren: in 2021 komt er geen SFYN Academie. Dit was een moeilijke keuze maar gezien de almaar voortdurende onzekerheid rondom de corona-maatregelen geloven wij dat dit een goede keuze is. De tijd die hiermee vrijkomt gaan we inzetten om andere ambitieuze plannen en activiteiten te realiseren. Volg ons op Facebook of Instagram om op de hoogte te blijven van deze plannen of schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Programma
Het programma bestaat uit een openingsavond, een openingsweekend, vier themadagen (van ‘s ochtends tot ‘s avonds), één themaweekend (vrijdag en zaterdag), drie casedagen (twee zaterdagen en één vrijdagavond) en een slotdag. Daarnaast wordt een studiereis van vier dagen georganiseerd en zal er gemiddeld
2 dagen per maand gewerkt worden aan een case voor een organisatie. Je moet op alle data beschikbaar zijn indien je wil worden geselecteerd voor deelname. Data voor de SFYN Academie van ’22 worden in het najaar van ’21 bekend gemaakt. 

Bijdrage
Aan de SFYN Academie is voor individuele deelnemers een eigen bijdrage van
€400 verbonden. Ben je in dienst bij een bedrijf met meer dan 25 werknemers, dan neem je namens je werkgever deel en is de bijdrage €1100.

Borg en aanwezigheidsplicht
Voor de SFYN Academie selecteren we een unieke groep van gemotiveerde en betrokken deelnemers. Elke deelnemer is een onmisbaar onderdeel van deze groep en we vinden het daarom  belangrijk dat iedereen tijdens alle momenten in de SFYN Academie aanwezig is. Deelname aan de Academie betekent dat je akkoord gaat met de onderstaande voorwaarden:

  • Deelnemers zijn verplicht aanwezig op alle data in de planning van SFYN Academie.
  • Deelnemers betalen een borg van €200. Deze borg krijg je aan het einde van het programma terug, wanneer je alle dagen aanwezig bent geweest. Ook krijg je de volledige borg terug bij het missen van 1 academie activiteit wegens een geldige reden (onverwachte calamiteiten zoals een begrafenis van een naaste of ziek zijn). Afwezigheid vanwege een ongeldige reden (zoals iets wat je van te voren wist; een bruiloft, verjaardag, vakantie, werk etc.) gaat ten koste van de helft van je borg.
  • Deelnemers die vaker dan 1 keer afwezig zijn tijdens een academie activiteit verliezen hun volledige borg en mogen hun deelname aan de Academie niet voortzetten.

De bijdrage en borgregeling mogen geen reden zijn om je niet aan te melden. Als deze financiële bijdragen een probleem voor je oplevert, bel of mail ons dan even.

Deadlines en data
Na het sluiten van de inschrijving op 1 november, laten we uiterlijk 8 november iets horen. Uit alle inzendingen maken wij een eerste selectie van mensen die worden uitgenodigd voor een tweede ronde. Deze ronde bestaat uit een motivatiegesprek in de week van 18 tot en met 22 november. Uit de tweede selectieronde wordt de SFYN Academie samengesteld.

LET OP: Voor het eerst in twaalf jaar onderbreken we de gewoonte om elk jaar de SFYN Academie te organiseren: in 2021 komt er geen SFYN Academie. Dit was een moeilijke keuze maar gezien de almaar voortdurende onzekerheid rondom de corona-maatregelen geloven wij dat dit een goede keuze is. De tijd die hiermee vrijkomt gaan we inzetten om andere ambitieuze plannen en activiteiten te realiseren. Volg ons op Facebook of Instagram om op de hoogte te blijven van deze plannen of schrijf je in voor onze nieuwsbrief! 

Ben je tussen de 18 en 35 jaar en ben je – op welke manier dan ook – begaan met ons voedselsysteem? Meld je dan nu aan voor de SFYN Academie. Om in aanmerking te komen voor één van de 25 plaatsen, hebben wij het volgende van je nodig:

  • Een CV van maximaal 1 A4
  • Profielfoto
  • Een motivatiebrief van maximaal 1 A4 waarin je omschrijft waarom jij geschikt bent voor de SFYN Academie. Wil je je motivatie liever toelichten in een video of audio (niet langer dan 3 minuten), dan mag dat ook. Wat hoop je eruit te halen en wat voeg je toe?
  • Jouw invulling van de aanmeldingsopdracht. TBA. 

 

Deadline aanmelding
Lever je CV, profielfoto, motivatiebrief en aanmeldingsopdracht
uiterlijk 1 november 2019 om 12:00 in via een e-mail naar academie@sfyn.nl of op het volgende adres: Slow Food Youth Network t.a.v. SFYN Academie, Vleutenseweg 382, 3532 HW Utrecht. Ook als je vragen hebt over de aanmelding, kun je naar dit adres mailen.

 

Steven van Elswijk

Bedrijfsmanager bij Jack Bean

Tijdens mijn omzwervingen door de verschillende takken van de horeca (van hoger segment restaurants tot strandpaviljoen, van bedrijfscatering naar festivalcatering) en opleiding aan de Hoge Hotelschool in Maastricht raakte ik steeds meer geïntrigeerd door de vraag hoe we in de horeca en foodservice een slag kunnen maken naar een duurzamere voedselvoorziening. Ik vind het erg interessant om na te denken hoe we deze benodigde omschakeling in de praktijk kunnen vormgeven. Hoe kunnen we de doelstellingen praktisch invullen en aan de mensen brengen? Die praktische blik wil ik meenemen naar de SFYN Academie. De kennis die ik hier hoop te verkrijgen wil ik vervolgens gebruiken om horeca- en foodservice bedrijven te helpen hun bedrijven duurzamer vorm te geven. Momenteel werk ik bij Jack Bean, een plantaardig fastservice concept waarmee we zoveel mogelijk mensen willen inspireren een duurzamer en meer plantaardig dieet te volgen.

ACADEMIE 2020

Marrit Kyung Ok Schakel

Biologisch boerin & kaasmaker

Meer biodiversiteit is voor mij ook het streven naar het gebruik en behoud van meer levendige/ rauwe culturen in bijvoorbeeld kaas of gefermenteerde groente. Om smaakvervlakking tegen te gaan gebruik ik daarom o.a. de prachtige melk van de zeldzame Nederlandse Geit en maak daar sinds kort kleine witflora kaasjes van. Ik geloof dat dit op de lange termijn zowel sociaal als economisch-en klimaat rendabel zal zijn. “Meer met minder melk” is daarom mijn motto als het gaat om het vervaardigen van lokale kleinschalige artisanale boerderij producten. Boeren en consumenten zijn vaak verrast door mijn culturele achtergrond, dit laat zien dat er nog veel kansen zijn om meer biodiversiteit onder boeren te stimuleren. Zodat er meer jongeren vanuit verschillende lagen van de samenleving zich ook kunnen identificeren met de landbouw of geïnspireerd kunnen raken voor een carrière in de agri-sector. Boer zijn is een sociale functie. Verandering brengen door te verbinden, inspireren, lef te tonen en gewoon anders te doen.

ACADEMIE 2020

Sander Peltenburg

Mede oprichter van de Krekerij

Ik ben mede-oprichter van de Krekerij. Ik ben de Krekerij in 2017 begonnen om insecten als proteïne bron van de toekomst voor mensen nu relevant te maken. Met smakelijke producten die passen binnen het Nederlandse dieet wil ik een bijdrage leveren aan de eiwittransitie. Als spreker vertel ik daarnaast over hoe ik de toekomst zie van een duurzame circulaire landbouw, de eiwittransitie en hoe je reststromen kan gebruiken voor nieuwe (voedsel) producten. Ik inspireer mensen om aan de slag te gaan en na te denken over hoe je op een lekkere manier aan de slag kan met een duurzaam dieet.

ACADEMIE 2020

Rosan Kuijpers

Inspiratiemaker bij Let's Play

Als inspiratiemaker op een verwonderplek voor kinderen van 4-12 jaar, verwonder ik iedere dag met de kinderen mee. We gaan aan de slag in verschillende ruimtes waaronder de groene wereld en behandelen diverse thema’s zoals Voeding en Duurzaamheid. Voorheen werkte ik als biotechnoloog bij een groot zaadveredelingsbedrijf waar mijn interesse in-en bewustwording van ons voedselsysteem begon. Er valt zoveel te ontdekken, leren en verbeteren aan ons voedselsysteem, daarom vind ik het zo tof om met al deze mensen aan de slag te gaan.

ACADEMIE 2020

Dennis van Vugt

Masterstudent Spatial Planning UU

Ik heb een enorme voorliefde voor koken en lekker eten. Hierdoor ben ik me ook steeds meer bezig gaan houden met waar de producten die ik gebruik vandaan komen en hoe deze geproduceerd worden. Zo viel het mij op dat het gebied van duurzaamheid hier nog een grote slag geslagen kan worden. Omdat ik me binnen mijn master voornamelijk focus op de verduurzaming van de stad, leek de SFYN Academie mij de perfecte gelegenheid om deze twee thema’s te koppelen. Door me hier steeds meer in te verdiepen ben ik er langzaam maar zeker achter gekomen dat dit de sector is waar ik in terecht wil komen om op die manier te kunnen bijdragen aan de verduurzaming van ons voedselsysteem.

ACADEMIE 2020

Floris Burgers

Student Kunst&Economie aan de HKU, Food Programmeur bij ITGWO

Ik ben onwijs enthousiast over eten. Ik volg de opleiding Kunst & Economie aan de HKU. Hier leer je om de productionele schakel te zijn voor kunstvormen zoals muziek, design, fine art & theater. Mijn ambitie: voedsel aan het rijtje toevoegen als zijnde kunstvorm en vanuit dat startpunt prachtige concepten produceren en programmeren. Daarnaast ben ik werkzaam in de horeca van het festival ‘Into The Great Wide Open’. Hier ben ik verantwoordelijk voor het samenstellen van de inhoudelijke ‘food line-up’ in samenwerking met cateraars.

ACADEMIE 2020

Daniel Oud

Impact & Kwaliteitsmanager bij Marqt en aspirant slager

Opgroeiend op het platteland van West-Friesland heb ik onze voedselproductie altijd als de doodnormaal ervaren. Ik mag mezelf gelukkig prijzen dat ik deze ervaringen op heb kunnen doen, en doe ik hard mijn best om nóg meer onderdelen van ons voedselsysteem te begrijpen. Al vanaf jongs af aan heb ik veel praktische ervaring opgedaan in de voedingssector bij slagerijen, horeca en catering. Dit beoefen ik nu nog bij een ambachtelijke slagerij, terwijl in mijn huidige functie bij Marqt de theoretische diepgang meer aanwezig is. Zo combineer ik praktijk en theorie binnen de voedselsector, en kan ik op beide vlakken meer kennis op doen.

Gerrit-Jan Smit

Kunstenaar en sociaal ontwerper

Als kunstenaar en sociaal ontwerper breng ik bestaande projecten, partijen en personen die zich bezighouden met ecologie en verduurzaming van voedsel met elkaar in contact. Dit doe ik op een manier die tot de verbeelding spreekt en tegelijkertijd een genuanceerde dialoog faciliteert. Vernieuwers in de voedselsector zijn interessant door hun uiteenlopende visies en vraagstukken. Deze verschillen kunnen botsen en zorgen voor conflict, maar het zijn juist deze conflicten waaruit vaak ook nieuwe inzichten ontstaan. Daarom ligt mijn focus op het sociale aspect/domein van de voedseltransitie.

Ik denk dat het belangrijk is dat het ecologische vraagstuk niet in abstractie blijft hangen, of juist wordt beantwoord met overhaaste beslissingen. Maar dat we gezamenlijk oplossingen creëren, en daarmee verantwoordelijkheden delen.

ACADEMIE 2020

Wilma Oosthoek

Geneeskundestudent Erasmus MC, Oprichtster Stichting Student en Leefstijl

Ik ben een gepassioneerde levensgenieter, die is opgegroeid op een boerderij, geneeskunde studeert en zich in zet voor leefstijlgeneeskunde en duurzame zorg. Dit alles omdat mijn hart klopt voor een eerlijk systeem waar mens, dier en planeet beter van worden. In mijn vrije tijd ben ik creatief met woord en beeld en maak ik o.a. content voor Stichting Voeding Leeft. Gedreven verspreid ik de boodschap dat “Voeding Leeft” met als doel dat zoveel mogelijk zorgprofessionals gaan omarmen dat voeding een serieuze plek verdient in onze relatie tot gezondheid, met de juiste kwaliteit van het product en liefde voor de mens.

ACADEMIE 2020

Lotte Jacobs

Communicatieadviseur ZLTO

Ik waardeer mensen om wie ze zijn en zie uitdaging in het verbinden van deze verschillende mensen met uiteenlopende meningen. Voedsel is een verbindende factor in de samenleving, daarom vind ik het belangrijk om daarover met elkaar in gesprek te gaan. Ik breng graag nuances in de dialoog over onze voedselketen, welke in toenemende mate polarisatie laat zien. Ik zet me dagelijks in voor de productiekant van de voedselketen als communicatieadviseur bij de Zuidelijke Land- en Tuinbouw Organisatie (ZLTO). Tegelijkertijd oriënteer ik mijzelf op een overname van het kalkoenbedrijf van mijn ouders.

ACADEMIE 2020

Rosa Vendel

Onderzoeker en ondernemer-in-spe

Door mijn interdisciplinaire studie Sociologie en Sustainable Citizenship, werkervaringen, en onderzoekswerk van de afgelopen jaren is mijn koers helder: ik wil me volledig inzetten voor de broodnodige voedseltransitie. Momenteel doe ik dit als kennisonderzoeker in o.a. duurzame landbouw, en als freelancer in projectbegeleiding. Mijn focus ligt vooral op regeneratieve landbouw, en het ontwikkelen van concrete voorbeelden in de praktijk. Daarnaast wil ik een nieuwe horizon gaan verkennen: minder onderzoek, meer doen. Ik ben nieuwsgierig naar ambitieuze plannen die echt het oude systeem doorbreken, en zie ernaar uit deze samen met anderen verder te ontwikkelen en van de grond te tillen.

ACADEMIE 2020

Katinka Blom

Student Voeding & Gezondheid aan de WUR

Als studente Voeding & Gezondheid zie ik in hoe ontzettend belangrijk gezonde, duurzame en gevarieerde voeding is. Voeding is mijn grote passie en maakt mij enorm enthousiast, nieuwsgierig en blij. Ik denk graag na over waar we naartoe zouden moeten met de voedselconsumptie en productie, en hoe we mensen daadwerkelijk meekrijgen in een transitie naar verantwoorde en gezonde voedingskeuzes. Graag zou ik de hele wereld willen meegeven dat een gezond voedingspatroon ons een hele hoop kan opleveren, en daarnaast óók nog eens mega lekker kan zijn

ACADEMIE 2020

Roel Helmes

Onderzoeker duurzaamheidsmeting bij de WUR

Ik ben een analytische foodie met het idealisme om de duurzaamheid van het voedselsysteem te verbeteren. Bij Wageningen Economic Research probeer ik met feiten uit mijn duurzaamheidsanalyses bedrijven en overheden te informeren en te inspireren. Ik onderzoek de milieu-impact van diverse landbouwproducten, van cacao in Papua Nieuw Guinea tot het hele assortiment bij grote Nederlandse cateraars. Daarbij kijk ik naar de hele keten van veld tot vork en verbeter ik de beoordelingsmethoden waar mogelijk. Ik wil altijd eerst weten hoe het in elkaar zit, van een zeewierblad tot een handelsketen, en met dat begrip de wereld verbeteren.

ACADEMIE 2020

Lisa Koopman

Product Specialist Catering bij de RAI Amsterdam

Liefde gaat door de maag. Als consument verdiep ik mij het liefst de hele dag in de beste voedselkeuzes. De leukste uitdaging vind ik het om met beperkte middelen een gezonde en duurzame maaltijd te maken voor vrienden en familie. Maar hoe kunnen wij de wereld enthousiast maken voor duurzaam geproduceerde voeding, minder verspilling en meer kennis over de daadwerkelijke waarde van eten? Als Product Specialist Catering bij de RAI Amsterdam ben ik dagelijks betrokken bij de voedselkeuzes van bezoekers uit de hele wereld. Mijn constatering is dat de wereld van congressen, trade shows en evenementen pas aan de vooravond staat van grootschalig duurzame verandering. Het is dan ook de perfecte playground om de kennis & inzichten vanuit de SFYN Academie in praktijk te brengen.

ACADEMIE 2020

Kevin Corcoran

Creatief Directeur bij Food Cabinet

Mijn hoofd werkt in verbindingen, alles wat ik zie, alles wat ik meemaak, alles wat andere zeggen moet een nieuwe link krijgen. Zo werkt het voor Food Cabinet maar zo werkt het echt de hele dag voor mij. Er is niets leuker dan nieuwe verbindingen maken, met mensen, met producten, met ingrediënten, met kennis en met problemen. Daar ga ik echt lekker op. PS. I’m a professional food eater.

ACADEMIE 2020

Thillie Bremer

Student Master Community Development & maatschappelijk ondernemer

Ik ben Thillie. Ik woon op een plek in Friesland waar de minste biodiversiteit geconstateerd is. En dat komt vooral omdat we dat zelf ingericht hebben. Door het volgen van de Master Community Development ben ik bewust dat je dat op een lokale manier kan aanpakken. Think Global – Act Local. Door onderdeel te zijn van de SFYN Academie zal ik nieuwe initiatieven tegenkomen die ik kan koppelen aan Friesland. Daarnaast probeer ik door samen te werken antwoorden te vinden op sociale en maatschappelijke vraagstukken zonder dat die antwoorden heel burgerlijk hoeven te zijn.

ACADEMIE 2020

Mayke de Bruin

Sales Manager en Food Innovator bij Ruitenberg BasIQs

Een positieve impact hebben op de voedselketen, hoe gaaf zou het zijn als dat zou lukken. Als afgestudeerd voedingsmiddelentechnoloog ben ik in 2016 direct na de HAS in Den Bosch aan de slag gegaan bij Ruitenberg BasIQs in de verkoop. We focussen ons op de zoetwaren branche, denk aan snoep, chocolade en bakkerij producten. We leveren ingrediënten aan de voedingsmiddelen industrie en onze belangrijkste ingrediënten zijn zoethoutwortel extracten. Sinds begin 2019 heb ik de ruimte gekregen om een positieve impact te kunnen gaan creëren, iets waar mijn hart sneller van gaat kloppen. Als food innovator ga ik onderzoeken hoe wij als bedrijf onderdeel kunnen zijn van de voedseltransitie. Hoe gaaf!

ACADEMIE 2020

Alessandro Guglielmi

Management Consultant

Mede door mijn Italiaanse roots is eten en alles daar omheen altijd een grote passie van mij geweest. Het heeft voor mij een sterk emotionele waarde en heeft de kracht mensen samen te brengen. Daarnaast hou ik erg van het nadenken en oplossen van complexe problemen, wat ik dagelijks in mijn werk doe. Geen puzzel is me te complex. Deze twee passies combineer ik graag door aan ons voedselsysteem te werken, het liefst nog in een digitaal jasje.

ACADEMIE 2020

Merijn Koops

Kok en ondernemer bij The Work Embassy

Uit mijn liefde voor eten ben ik als ondernemer, voedselactivist en kok. Geboren en getogen in Utrecht, afgelopen jaren in Breda, België, London, Bonaire en Colombia gewoond maar nu weer terug in Nederland! Na het atheneum de koksopleiding in België gedaan, en de Hogere Hotelschool. Kortom een echte horeca-man. Mijn afstudeeropdracht is uitgegroeid tot mijn bedrijf: The Work Embassy, een internationaal hospitality recruitment bureau. Wij helpen restaurants en hotels met het vinden van talent binnen Europa en zorgen voor een mooie werkplek in Nederland.

ACADEMIE 2020

Arjuna Huis in’t Veld

Boerin bij de Melkbrouwerij

Voedsel produceren wat goed is voor mens, dier en natuur. De drijfveren waardoor ik samen met mijn man ooit de keuze heb gemaakt om het familiebedrijf voort te zetten. Van een gangbare melkveehouderij naar een gemengde biologische boerderij. Wij werken toe naar een nieuw landbouwsysteem wat samenwerkt met natuur en de biodiversiteit stimuleert. Toch ben ik niet altijd op de boerderij te vinden, doormiddel van het samenwerken met andere boeren, winkeliers, chefs en kunstenaars hoop ik de verandering van onze boerderij door te kunnen zetten in groter gebied.

ACADEMIE 2020

Sam Zoet

Chef, Conceptontwikkelaar en Mede eigenaar Bostel Brothers Food Concepts

Als kind wilde ik altijd uitvinder worden, later veranderde dat in kunstenaar, deed een opleiding in Leisure Management en belandde door mijn liefde voor eten in de keuken van de Bostel Brothers. Ondertussen chefkok en mede-eigenaar van het bedrijf en samen op zoek naar hoe we eten zo duurzaam, lekker en leuk mogelijk bij iedereen op tafel krijgen. Ik hoop veel te leren over de ketens in het voedselsysteem, zodat ik deze kennis via mijn concepten weer over kan dragen aan iedereen die dat wil.

ACADEMIE 2020

Juul van Laar

Keukenmanager en trainer bij Refugee Company

Met koken bezig zijn is voor mij begonnen als een hobby. Twee hotelscholen en meer dan een dozijn aan hotels en restaurants in binnen- en buitenland verder zit koken me nog steeds in hart en nieren, inmiddels wel met een maatschappelijk hart. Ik ben keukenmanager en trainer bij restaurant ‘A Beautiful Mess’. Een trainingsrestaurant gevestigd in de voormalige Bijlmer bajes in Amsterdam. Ik draag zorg voor het leer/werk programma. De deelnemers, allen met een vluchtelingenachtergrond, doen werkervaring op in de keuken en daarnaast begeleid ik op het gebied van taal, inburgering en persoonlijke ontwikkeling. Ik zorg er als keukenmanager voor dat de menukaart het klankbord is van de koks, geïnspireerd op familierecepten van over de hele wereld. Momenteel ben ik me grondig aan het verdiepen in het ontwikkelen van ons foodconcept om een circulair systeem in te voeren wat past bij onze normen, waarden en filosofie.

ACADEMIE 2020

Yoeri Brassé

Creatief ondernemer & concept ontwikkelaar bij The Food Line-Up

Ik groeide op tussen de akkers, gaarden en kwekerijen. Onderweg naar de stad kwam ik erachter dat het lang niet zo vanzelf sprekend is dat het bord dat voor je staat een directe link heeft met de omgeving waarin je leeft. Dit besef motiveert mij om de relatie tussen mens en natuur te onderzoeken en te herontdekken. Opgedane kennis breng ik in de praktijk in de event en food sector voor The Food Line-up, Lab Vlieland, Wanderlöss en Taaie Pieper.

ACADEMIE 2020

Bibianne Roetert

Brand manager Lipton / B Better bij Unilever

Alles en iedereen heeft een context. Mijn context is dat ik een nieuwsgierige marketeer ben die houdt van eten; en die de wereld graag een beetje beter wil maken. Gedrag op een positieve manier beinvloeden vind ik het leukste aan mijn werk. Voor mij geldt hierin hoe groter het bereik hoe beter, want samen bereik je meer. Vanwege mijn liefde voor eten en drinken werkte ik eerder voor merken als Unox, Calvé, Hellmann’s en Lipton. In mijn werk loop ik er dagelijks tegenaan dat uitdagingen in de voedselketen minder zwart wit zijn dan ze lijken. Alles heeft met elkaar te maken dus er is vaak geen goed of fout, alleen een context. Ik geloof dat je alleen kan bepalen wat het juiste is door die context goed te begrijpen, dat is waarom ik zoveel mogelijk wil leren tijdens deze editie van de SFYN academie.

ACADEMIE 2020

Heleen Sanders

Masterstudent Sustainable Food Systems aan de University of Peace & Trainee bij Foodhub

De complexiteit van het voedselsysteem verward én fascineert mij. Het afgelopen jaar heb ik het mondiale voedselsysteem vanuit thuisbasis Costa Rica mogen doorgronden. Binnenkort studeer af aan de University for Peace. Ongebruikelijke naam misschien? Toch blijft het belang van deze interdisciplinaire ‘vredes lens’ voor mij overal terugkomen. Ik zet mij in voor voedsel omdat ik geloof dat wij met wat we eten het verschil kunnen maken in ongelijkheid en oneerlijkheid. Nu werk ik als trainee communicatie bij Food Hub, leer elke dag het Nederlands systeem en ook het Groninger land waar ik ben op gegroeid, een beetje beter kennen en ik wil dit vooral met iedereen delen.

ACADEMIE 2020

Marije van Oostenbrugge

Communicatieadviseur Voedingscentrum

Een echte stadse! Boer zoekt vrouw was voor lange tijd mijn referentiekader van het boerenleven en die voedseltrends houd ik maar al te graag in de gaten. Met mijn studie communicatiewetenschap, retailwerkervaring en huidige functie als communicatieadviseur bij het Voedingscentrum ben ik veel bezig met de ‘consument’. Maar ik ben óók geïnteresseerd in de rest van de voedselketen. Na de academie hoop ik de opgedane ervaringen en inzichten in te zetten voor een betere wereld. Ik word namelijk blij van het inspireren van mensen om gezonde en goede keuzes te maken, gevraagd en ongevraagd.

ACADEMIE 2020

Chantal van der Noordt

Eigenaar van Gruun Groenteplakken & Productontwikkelaar bij Het Foodatelier

Opgegroeid in een slagersfamilie in de Achterhoek heeft bij mij vanaf kleins af aan al de interesse voor voeding opgewekt. Vandaar dat de keuze voor de HAS opleiding Food Innovation niet gek was. Hierna ben ik mijn passie voor eten verder door gaan ontwikkelen, door mijn eigen bedrijfje Gruun Groenteplakken op te richten. Hiermee wil ik de consument helpen om gemakkelijker gezondere keuzes te maken en het eten van groenten geweldig te maken. Maar om ook verbonden te blijven met de huidige markt werk ik bij Het Foodatelier als productontwikkelaar waar we new business concepts ontwerpen.

Coen van Sprang

Coffee Professional

Na een 3-jarige wereld-koffie-werk-educatie-trip ben ik via Zuid-Amerika, Afrika en Australië weer terug op eigen bodem! Ik ben ‘coffee professional’; Q-grader, brander, trainer, jurylid én tweevoudig Nederlands Barista Kampioen. Op het moment ligt de focus op het opleiden van toekomstige barista’s. Koffie is mijn rode draad maar focus voor kwaliteit en mijn nieuwsgierigheid naar nieuwe smaken is mijn drijfveer. Nu ik 10 jaar op het hoogste niveau met koffie bezig ben en met mijn ervaringen uit het buitenland ben ik benieuwd waarmee ik de draad weer op ga pakken hier in Nederland. Ik kijk er naar uit om te ontdekken hoe mijn deelname aan de SFYN Academie daar een rol in kan spelen.

ACADEMIE 2019

Danielle Duijndam

Young Professional Food & Agri, Rabobank

Opgegroeid op het agrarisch bedrijf (melkvee, zeugen, vleesvarkens & schapen) van mijn vader en oom in het Groene Hart ben ik via mijn studies agrarische bedrijfskunde (HAS Hogeschool Den Bosch) en landbouweconomie (Wageningen University & Research) ook aan het werk gegaan in de agrarische sector. Momenteel werk ik bij Rabobank, waar sectorspecifieke kennis, financieren, economische ontwikkelingen en ondernemerschap samenkomen. Deelname aan de SFYN Academie zie ik als een kans om met gezond boerenverstand bij te dragen aan de uitdagingen waar de agrarische sector voor staat.

ACADEMIE 2019

Emile Corre

Ontwerper & Ondernemer bij Roze Bunker

Ik wil snappen hoe alles gemaakt is, met als grootste passie het voedsel systeem constructief aanpakken. Eerst was mijn droom kok worden nu ben ik ontwerper en ondernemer. Vanuit de stilstand van frisdrank hebben wij bijvoorbeeld Roze Bunker ontwikkeld. In mijn rol als ontwerper bevraag ik de manier van creëren en pleit ik voor meer samenwerking. Mijn grootste doel is impact, dat doe je samen en daarna komt de rest.

ACADEMIE 2019

Erik Loots

Filmmaker

Op mijn 15de besloot ik: ‘Ik wil films maken.’ Op mijn 22ste, na het afronden van de filmacademie, begon ik me af te vragen wat wil ik eigenlijk vertellen? Lange tijd maakte ik reclames voor grote bedrijven zoals Adidas, PWC en Microsoft bij gebrek aan een antwoord. Op mijn 28ste ontmoette ik mijn vrouw en werd mede door haar verliefd op sociaal ondernemerschap. Daaruit ontstond een wereldwijde documentaire serie over deze eigenzinnige ondernemers genaamd ‘Fix the World & Make Money’. Vandaag runnen wij met trots een video productiebedrijf genaamd TwentieFour dat zich focust op video’s met impact.

ACADEMIE 2019

Anna Kooi

Student Humanistiek en chef bij Taste Before You Waste

Als interdisciplinair opgeleide Humanisticus en kok benader ik ons voedselsysteem zowel onderzoekend als activistisch. Sinds mijn zestiende heb ik in uiteenlopende keukens gewerkt, waar ik vaak de enige vrouw was. Voedsel is echter zoveel meer dan gastronomie alleen. Door de jaren heen ben ik voedsel gaan zien als mensenrecht, culturele determinant en doorslaggevend thema in sociale rechtvaardigheid. Mijn scriptie schreef ik aan de Universiteit voor Humanistiek over de – in mijn ogen noodzakelijke -mondiale transitie naar food commons. In 2019 hoop ik te beginnen aan de Universiteit voor Gastronomie in Pollenzo, waar een master in voedselantropologie wordt aangeboden. Met volle overtuiging werk ik aan een toekomst waarin voedsel en sociale rechtvaardigheid elkaar versterken in plaats van ondermijnen.

ACADEMIE 2019

Eva Strolenberg

Oprichter Eetwerk

Volgens het Taalmuseum zijn er meer dan 7.000 talen in de wereld; en hun aantal varieert voortdurend, als eb en vloed. Eten, is echter een universele taal die alle mensen ‘spreken’. Het is een oermenselijke behoefte, maar veel meer nog: ‘een moment van interactie’. Als opgeleid food-designer zet ik daarom eten in binnen de context van sociaal ontwerp. Om mensen onderling te verbinden. Maar vanuit mijn bedrijf Eetwerk onderzoek ik ook hoe eten het leven van mensen getekend heeft. Wat was hun ‘smaak van leven’? En wat zijn ‘de ingrediënten voor geluk’? Want als we weten wat de ingrediënten zijn van geluk, dan ligt de wereld voor ons open. We hebben dan slechts die ene taal nodig om met alle 7,5 miljard mensen op deze aarde te kunnen communiceren: (samen) eten!

ACADEMIE 2019

Evrim Kurc

Eigenaar van biowinkel De Bio Basis

Voeding loopt als een rode draad door mijn leven. Ik ben opgegroeid in het restaurant van mijn vader. Op de toneelschool bleek dat het theater niet op kon tegen mijn ware liefde: Eten. Zo kwam ik te werken bij een biologische keten, deze bleek van binnenuit minder op mijn ideale wereld te lijken dan van buitenaf. Ik kwam tot de conclusie dat je zelf de verandering moet maken. Samen met mijn lief ben ik een biologische winkel begonnen die wel past bij onze idealen: biologisch, eerlijk en lokaal. Een mooi pad waarin we onszelf voortdurend opnieuw leren uitvinden.

ACADEMIE 2019

Gertjan Kooijman

Biologische geitenhouder bij blikopdepolder.nl

Jonge veehouder, opgegroeid met biologische koeien. Na eerst elders gewerkt te hebben, na een aantal jaar besloten om boer te worden. In 2016 gestart met biologische melkgeiten. Daarnaast komen er wekelijks toeristen op onze boerderij om te overnachten in een van onze appartementen. Een mooie manier om je passie te kunnen delen met mensen die nieuwsgierig zijn naar de sector.

ACADEMIE 2019

Jiri van der Drift

Zelfstandig adviseur bij Jiri GroenGoed

Van jongs af aan een passie voor natuur en dieren opgeleid tot ecoloog en rentmeester (vastgoed) en daarvanuit een grote interesse voor de combinatie tussen biodiversiteit, voedselvoorziening en ondernemerschap volg ik dan ook met belangstelling dat er in de recente jaren een brede beweging op gang aan het komen is om deze verschillende thema’s (weer) met elkaar te combineren en tot nieuwe innovaties te komen. Als adviseur ben ik betrokken bij de ontwikkeling van het Ondernemend Natuurnetwerk Brabant, het concept combineert de ontwikkeling van nieuwe natuur met ondernemende activiteiten zoals voedselproductie, recreatie, duurzame-energie etc. Ik wil mijn kennis en ervaring uit verschillende onderdelen uit de voedselketenketen verder vergroten om in te brengen in innovatieve projecten.

ACADEMIE 2019

Lieke Harteveld

Student Voeding & Gezondheid (WUR)

Wat zou jij doen als je baas van de wereld was? Ik zou op een positieve manier en met veel energie de wereld duurzamer en gezonder proberen te maken. Als student Voeding en Gezondheid in Wageningen houd ik me hier dan ook dagelijks mee bezig via het geven van workshops, mijn studie en mijn omgeving. Enthousiast word ik als ik mensen via meer kennis over duurzaamheid kan laten zien dat er ontzettend veel mogelijk is. De kansen in plaats van de problemen laten zien, is wat mij betreft de sleutel tot succes in het proces naar good, clean & fair voedsel.

ACADEMIE 2019

Marije Ploeg

Adviseur bij Royal Haskoning DHV

Ik heb het nog nooit gedaan dus ik denk dat ik het wel kan. Deze zin komt uit mijn favoriete kinderserie, Pippi Langkous, maar beschrijft ook mij. In korte tijd pakte ik veel verschillende functies op: bij de Vereniging voor Nederlandse Gemeente, het ministerie van Binnenlandse Zaken en GroenLinks. Mijn onrustige aard heeft nu een passende baan gevonden bij Royal HaskoningDHV. Waar ik veel (semi)overheden adviseer op het gebied van maatschappelijke transities in het fysiek domein. Ik zag het afgelopen jaar voedsel steeds vaker op de agenda staan en geloof dat er nú het momentum is om echt iets te veranderen in de manier waarop wij produceren en consumeren. Mijn politieke en bestuurlijke ervaring probeer ik te combineren met een creatieve en frisse blik. Zo hoop ik komend jaar van toegevoegde waarde te zijn voor de SFYN Academie en zelf veel te leren!

ACADEMIE 2019

Marijke Luring

Voedingstechnoloog en zuivelverwerker bij Westerwolds Goud

Als driejarig meisje stond ik al op een krukje bij het aanrecht, beslag te roeren. Kruidkoek bakken was een geliefde bezigheid. Dat ik later een banketbakkersopleiding zou gaan doen had ik nooit durven dromen. Van de bakkersschool naar de studie voedingsmiddelentechnologie, en via een omweg in het ijs in een ander ambacht terecht gekomen: het kaasmaken. Momenteel run ik de zuivelverwerking op het biologische bedrijf van mijn ouders. Toch fijn om weer dicht bij de roots te zijn, letterlijk en figuurlijk, want goed voedsel begint bij een goede basis.

ACADEMIE 2019

Marijke van de Sande

Technical specialist food bij Milgro

Mijn verhuizing van Brabant naar Rotterdam bracht niet alleen een verandering van woning met zich mee. Andere cultuur, van de boeren in het platteland naar daktuinen en voedselonderwijs, maar even later ook van mijn focus op voeding en gezondheid naar een steeds groter wordende interesse in de voedselketen. Het resulteerde in een baan in de wereld van afval- en grondstoffenmanagement en een ambitie om ècht impact te maken. Met als volgende stap: de SFYN Academie.

ACADEMIE 2019

Nicole Kuijper

Agrarisch zzp-er en natuurinclusief tuinder De Markerij

Iedere dag probeer ik bij te dragen aan duurzamer en eerlijker voedsel. Mijn zoektocht naar duurzaamheid begon tijdens mijn HBO studie Hoger Toeristisch & Recreatief Onderwijs met het vak Duurzaam Toerisme. Na veel omzwervingen en vele jaren in het buitenland kwam ik in de agrarische sector terecht. Een aantal jaren in de intensieve veehouderij, vervolgens naar de akkerbouw. Van gangbaar naar biologisch, van biologisch naar natuur inclusief. Hier heb ik het antwoord op mijn zoektocht naar duurzaamheid gevonden. Ik probeer met mijn bedrijf te laten zien dat de manier waarop wij voedsel produceren ook anders kan. Dat wij door bewust te eten kunnen bijdragen een betere wereld.

ACADEMIE 2019

Niels Vermeulen

bedrijfsopvolger van akkerbouwbedrijf de Driespan

Als boerenzoon en bedrijfsopvolger van een gangbaar akkerbouwbedrijf in Swifterbant hou ik mij van jongs af aan al bezig met het verbouwen van voedsel. Na mijn studie agrarische bedrijfskunde ben ik met veel plezier thuis gaan werken. Ik ben geïnteresseerd in de hele voedselketen en middels deze academie hoop ik een schakel te zijn tussen de voedselproductie op het boerenerf en het ideaalplaatje van de consument.

ACADEMIE 2019

Pelle Sinke

Onderzoeker naar de milieu-impact van voedselproductie & kok

Ik ben afgestudeerd industrieel ecoloog, met een achtergrond in techniek en ontwerp. Ik hou me bezig met het meten van de milieu-impact van voedselproductie, een onderwerp dat gelukkig steeds meer meegenomen wordt in maaltijd- en dieetkeuzes. Daarbij ontstaat een interessant spanningsveld tussen tradities, liefde voor smaak en liefde voor mens en milieu. De levensloop van een product, van hom en kuit tot visstick en van zaadjes tot fruitsalade, interesseert mij mateloos. Ik ben recent teruggekomen van een afstudeerstage in Indonesië waar ik een levenscyclusanalyse (LCA) van tempehproductie heb uitgevoerd en momenteel ben ik zowel werkzaam als onderzoeker en kok.

ACADEMIE 2019

Pieter Städler

Eigenaar Städler Made - Ontwerper

Ik ben dol op eten. Als student aan de Design Academy Eindhoven kon ik mijn passie voor het ontwerpen en maken van dingen combineren met mijn liefde voor eten.  Eén van mijn afstudeerprojecten was een houtgestookte buitenoven. Deze oven was het begin van mijn bedrijf Städler Made. Met mijn bedrijf focus ik me op het bereiden van eten in de open lucht. Wanneer ik buiten kook, heb ik het gevoel dat ik naar de basis ga van hoe eten bereid moet worden. Met de SFYN Academy wil ik de basis van ons voedselsysteem ontdekken.

ACADEMIE 2019

Rosan de Groot

Inspecteur biologische landbouw bij Skal Biocontrole

Dagelijks ga ik op pad om de mooiste bedrijven van het land te bezoeken; bedrijven waar bewust is gekozen om het anders te doen. Als inspecteur maak ik me sterk voor een betrouwbaar biologisch product. Maar gaat biologisch wel ver genoeg? Of juist te ver? Wat maakt landbouw eigenlijk duurzaam? Ik denk graag na over fundamentele voedselvraagstukken maar minstens zo graag over toepasbare oplossingen. Ik ben creatief, leergierig en doortastend. De academie lijkt me een prachtkans om samen na te denken hoe de huidige uitdagingen bij de hoorns te vatten.

ACADEMIE 2019

Saraï Pannekoek

Sportdiëtist en mede-oprichter Sustainable Athlete Foundation

Als dochter van een Zeeuwse boerenzoon en Molukse moeder kreeg ik al vroeg mee dat eten verbindt. Als klein meisje hielp ik graag mee in de keuken en op mijn dertiende werd ik vegetariër. Mijn passie voor voeding groeide in de loop der jaren door naar mijn eigen diëtistenpraktijk, waar ik dagelijks vele topsporters en ondernemers begeleid om gezonder en bewuster te consumeren. Gezondheid en duurzaamheid gaan in mijn ogen namelijk hand in hand samen en ik wil graag bijdragen aan het verbeteren van het voedselsysteem.

ACADEMIE 2019

Steef Ronge

HBO Voeding en Diëtetiek @NTI / Pre-analytisch Medewerker @IJsselland Ziekenhuis

Ik ben enorm geïnteresseerd in het westerse voedselpatroon en de invloeden op verschillende ziektebeelden. De vernieuwende inzichten en ontdekkingen in gezondheid en voeding leveren voor mij een veelbelovend toekomstperspectief. Ik ben een sociale persoonlijkheid met een nieuwsgierige aard naar de mens en zijn motieven. Voeding, gezondheid en duurzaamheid hangen voor mij nauw samen, zeker met stijgende wereldpopulaties. Daarom ben ik gemotiveerd om invulling te geven aan deze vraagstukken die nooit eerder belangrijker en urgenter zijn geweest en die overigens bol staan van tegenstrijdige belangen.

Liefde voor: de mens, koffie en boeken.

ACADEMIE 2019

Simone Holleman

Innovation Specialist

Vanuit mijn voorliefde voor natuur, voeding en drank heb ik de opleiding food, design and innovation afgerond op de hoge agrarische school. Ik geloof dat onaangepastheid en naar buiten kijken zorgt voor vernieuwing en vooruitgang. Ik ben eigenwijs, doortastend, ondernemend en maak onderdeel uit van een Food Innovation team. Iedere dag proberen wij voorgeschreven regels, structuren en systemen te doorbreken om meer ruimte voor duurzaamheid op de winkelvloer te krijgen en deze klaar te stomen voor de 21e eeuw. Via frisse blikken vanuit de academie wil ik samen het verschil maken door te komen tot interessante inzichten of oplossingen voor een veerkrachtig voedselsysteem in de toekomst!

ACADEMIE 2019

Tim van der Mark

Portefeuilehouder intensief bij NAJK & Varkenshouder (Het Beemsterlant's Varken)

Als varkenshouder zie ik het agrarische landschap veranderen. Boeren hebben het moeilijker dan ooit om hun hoofd bovenwater te houden met het huidige verdienmodel. Hoe kan het toch, dat wij in Nederland de beste agrariërs ter wereld hebben en deze voor elke euro hard moeten werken? Ik ben er van overtuigd dat we samen het voedsel systeem op een positieve manier kunnen veranderen waar ieder te vrede mee kan wezen.

ACADEMIE 2019

Tom van Stijn

Kok bij De Binnenvisser

Naast mijn beroep als kok heb ik een enorme interesse in eetcultuur. Ik zie eten als een belangrijk onderdeel van de maatschappij. Koken en eten kan de hele samenleving met elkaar in contact te brengen en bijdragen aan een duurzamere voedingsindustrie. Daar hoop ik mij voor in te zetten.

ACADEMIE 2019

Wiebe Jansma

Student bestuurskunde, NHL-Stenden Hogeschool

Mijn naam is Wiebe Jansma, 23 jaar en woonachtig Groningen. Momenteel ben ik student Bestuurskunde en werkzaam bij een Internationale Supermarkt. Ik hoop in de SFYN Academie meer te leren over de wereld achter ons voedsel, en de keuzes die achter de schermen gemaakt worden. In de toekomst hoop ik zelf een rol binnen de overheid te vervullen, en aangezien voedsel iets is waar je zowel in het dagelijks leven en in verschillende beleidsvelden veelvuldig mee te maken zult krijgen denk ik dat een zekere achtergrondkennis hiervan onontbeerlijk is.

ACADEMIE 2019

Wouter Buijze

Cofounder Bundles

Ik geloof in de kracht van sociaal ondernemerschap om het voedselsysteem te disrupten. Ik ben opportunistisch, maar niet naïef. Ik denk in kansen en ben niet te beroerd om tegen heilige huisjes te schoppen. Ik denk conceptueel en analytisch, maar ik verlies de praktische realiteit en uitvoerbaarheid niet uit het oog.

ACADEMIE 2019

Anne Mariet

Acquisiteur Intelligence NVWA Inlichtingen- en Opsporingsdienst

Eten kan mijn dag maken of breken (love: framboos/friet/tempeh, hate: slechte koffie/selderij). Tijdens de master Global Criminology heb ik mij verdiept in aan het voedselsysteem gerelateerde criminaliteit en sinds 2015 werk ik bij de NVWA-IOD. Het bekijken van ketens in de voedsel- en landbouwsector door een criminologische bril, geeft goed inzicht in het huidige voedselsysteem en haar tekortkomingen. Met de SFYN Academie hoop ik inspiratie op te doen over hoe wij kunnen bijdragen aan de transitie naar een voor de toekomst ‘gezond’ voedselsysteem.

ACADEMIE 2018

Ariane Kaper

Kwaliteitsmanager bij Marqt

Geboren in Groningen, raised in the US, en sinds 2002 weer in Nederland. In 2014 heb ik weer het roer omgegooid: baan opgezegd en zes weken naar Colombia om over koffie te leren. Terug in Nederland ben ik nog altijd op ontdekkingsreis met als stip transformatie van ons consumptiegedrag en bewustzijn over producten van ver weg. Hoe meer we van het maakproces van een product weten, hoe sneller we ons ‘voedselprobleem’ kunnen oplossen, toch? Sinds 2015 werk ik bij Marqt waar ik de missie naar een gezonder voedselketen vertaal naar praktisch beleid voor onze winkels.

ACADEMIE 2018

Arjanne Bode

Bachelor of Arts ArtCoDe Fontys University

Als creatieveling onderzocht ik alles rondom de “aanlandplicht” en de bijvangst problematiek in de Nederlandse visserij, wat onder andere resulteerde in een tank met getatoeëerde vissen. Dit smaakte naar meer: ik vind het ontzettend inspirerend om onze voedselketen te onderzoeken en samenwerkingen aan te gaan met specialisten. In mijn werk kan in objectief, maar kritisch, kwesties observeren om uiteindelijk tegenstrijdige belangen daar binnen bloot te leggen en meer mensen bewust te laten kijken naar onze voedselketen.

ACADEMIE 2018

Bart Grobben

Project manager bij Het Foodatelier - oprichter SFYN Twente

Hoe zie jij eten voor je? Als iets dat lekker, gezond is en ook nog duurzaam is? Een spannende uitdaging die ik graag aanga, en het liefst met zoveel mogelijk anderen. Zo help ik met veel plezier mee op ons familiebedrijf met melkkoeien, maar vind ik het ook leuk om te experimenteren met een eigen voedselbos en nedersoja. Tevens probeer ik als mede-oprichter van SFYN Twente gelijk gestemden in de regio te verbinden. Dit doe ik naast mijn werk bij Het Foodatelier waar ik foodbedrijven ondersteuning bied in new business (concepts).

ACADEMIE 2018

Ben Scholten

Student Kust- en Zeemanagement Van Hall Larenstein

Mijn naam is Ben Scholten ik ben geboren en getogen op het voormalige visserseiland Wieringen. Van jongs af aan heb ik passie voor de visserijsector en dat vertaalde zich in mijn bijbaantjes. Waar ik begon bij de visafslag, eindigde ik op de Noordzee als visserman op een duurzame puls-kotter. Toch heb ik er voor gekozen om de zee in te ruilen voor het vaste land om de opleiding Kust- en Zeemanagement te gaan volgen. Mijn doel is om in de toekomst van waarde te kunnen zijn voor de aankomende generatie vissers, onder wie veel van mijn vrienden.

ACADEMIE 2018

Bob Schuitema

Masterstudent International Development UvA

Als kok en antropoloog heb ik de afgelopen jaren het voedselduurzaamheids-debat van dichtbij gevolgd in Amsterdam en in het buitenland. Door veel te reizen heb ik ondervonden wat voor prachtige diversiteit er aan eetculturen, producten en ambachten op de wereld bestaan. Koken, het vergaren van diepere kennis in de complexe voedselsystemen en het streven naar maatschappelijke inclusiviteit omtrent voedselvraagstukken zijn de zaken waarmee ik me de komende jaren actief wil bezighouden.

ACADEMIE 2018

Daniel Cramer

Consultant bij McKinsey & Company

Ik hou van boeken lezen in kleine cafeetjes met goede koffie. En ik denk graag na over vernieuwende start-ups in chaotische barretjes met leuke mensen.

ACADEMIE 2018

Femke van den Buusse

manager/kaasmeisje bij Fromagerie Abraham Kef

Gedurende mijn vele bijbaantjes had ik altijd al interesse voor het verhaal achter een product en hoe het wordt gemaakt. Dit kwam pas echt tot uiting toen ik begon als kaasmeisje bij Fromagerie Abraham Kef in Amsterdam. Een bijbaantje groeide uit tot baan. Tegenwoordig mag ik, naast kaas verkopen en mensen verhalen over kaas vertellen, ook het nieuw opgezette proeflokaal managen.

Het voedselsysteem fascineert me, houdt me bezig, maakt me boos en frustreert me. Ik hoop dat de SFYN academie me kan leren hoe ik ook echt iets kan veranderen.

ACADEMIE 2018

Hanne Sponselee

Gezondheidsbevorderaar / Msc Health Psychology

Hoeveel voedselkeuzes maak jij per dag? Dit zijn er waarschijnlijk meer dan je denkt (zo’n 200!). Mijn interesse ligt in de psychologie van voedingsgedrag, zoals de invloed van onze gedachtestroom op het maken van voedselkeuzes. Vanuit deze nieuwsgierigheid heb ik mij op het gebied van ondernemerschap, de horeca en mijn studie in voeding verdiept. Ik wil mijn inzichten delen en sta open voor de inzichten van anderen. Samen wil ik werken aan een realistisch idealisme, en daarmee aan een gezondere en meer duurzame wereld. Ik heb honger naar meer.

ACADEMIE 2018

Hidde Berg

MSc Biotechnology, Wageningen Universiteit

Na een bachelor Levensmiddelentechnologie ben ik verder de diepte in gedoken met micro-organismen door een master Biotechnologie te volgen. Voornamelijk omdat daar nog ontzettend veel in te ontdekken is en ik binnen de levensmiddelensector fermentatieprocessen toch echt het interessantst vind. Ook de maatschappelijke discussie maakt mij razend enthousiast. Dat zorgt er ook voor dat ik ontzettend graag een kijkje in de keuken wil nemen buiten de industrie en ernaar uitkijk met verschillende mensen te discussiëren over ons voedselsysteem.

ACADEMIE 2018

Ivo Holmer

Finance Coöperatieve zaken bij Friesland Campina

Als nuchtere boerenzoon ben ik geboren en getogen op een melkveebedrijf in de Achterhoek. Na mijn studie agrarische bedrijfskunde in Dronten en Wageningen ben ik nu werkzaam als financiële schakel tussen de coöperatie en het bedrijf FrieslandCampina.

ACADEMIE 2018

Jasmijn Beerthuis

Culinair coördinator bij Koffietijd en 5 Uur Live, Talpa

ACADEMIE 2018

Jennifer Parramore

Master Diergeneeskunde, Landbouwhuisdieren en veterinaire volksgezondheid UU

Als jong meisje zat ik altijd met mijn neus tegen het raam gedrukt om naar al die koeien in de weide te kijken; daar werd ik blij van. Mijn liefde voor dieren en de drang ze beter te maken, resulteerde in een prachtig beroep: veearts. Helaas word mijn beroep, maar ook die van veehouders, door veel consumenten niet begrepen. Wat mij betreft is interesse in deze sector en bewuste consumptie essentieel omweg naar een duurzamere voedselketen. Met de SFYN academie hoop ik met gebundelde kracht en kennis dit doel een stukje realistischer te maken.

ACADEMIE 2018

Jorn van Lieshout

Oprichter BounceSpace & hobbyboer

Met het coworking concept BounceSpace heb ik de afgelopen jaren gewerkt aan een community vol bijzonder talent. In Eindhoven is een restaurant, gedraaid door jongeren met uiteenlopende beperkingen, de entree van het kantoor. In Amsterdam is BounceSpace uitgerust met o.a. een espressobar. Mensen komen niet alleen voor de werkplekken, maar ook om te sporten, om langs de kapper te gaan en om te eten of te drinken. Hoewel ik trots ben op het sociale verhaal hierachter, is er nog veel te doen als het om een duurzame voeding gaat! Naast BounceSpace boer ik graag wat aan. In een aflevering van Eenvandaag zie je mijn avontuur “van biggetje tot rollade”.

ACADEMIE 2018

Jorrit van der Bos

Sous-chef, Restaurant The Lobby (Hotel V)

Op zeer jonge leeftijd wist ik het al: ik wil later iets met voeding/eten gaan doen. Na de middelbare hotelschool in Amsterdam, ben ik de keuken in gegaan en daar ben ik niet meer uitgekomen. Na in verschillende Michelin sterrenzaken door heel Nederland gewerkt te hebben, ben ik terug gekeerd naar Amsterdam. Tijdens deze periode ben ik steeds meer gefascineerd geraakt door groenten. Gaande weg heb ik mezelf een doel gesteld; meer mensen laten genieten van groenten en laten zien wat voor een oneindige mogelijkheden groenten bieden.

ACADEMIE 2018

Jur Jacobs

Mede-oprichter van Buurvissen

Stel je voor… Een wereld waar je maar 1 keer per week hoeft te eten om in leven te blijven. Diep ongelukkig zou ik daar worden. Van niks geniet ik meer dan samen met fijne mensen moois eten. Hoe meer ik dat doe, hoe meer ik me wil verdiepen in wat er op m’n bord lag. En of dat klopt.
Die zoektocht vind ik magisch lastig en spannend interessant tegelijk. Van kok tot foodbox, zo liep mijn weg en die verdiep ik steeds verder in mijn nieuwste concept: Buurvissen. Waarbij je mensen kan verbinden door eten. Dat vind ik het leukste dat er bestaat.

ACADEMIE 2018

Kester Scholten

Co-oprichter Roze Bunker | Siropenbrouwer

Van jongs af aan ben ik heel leergierig en leer het best door te doen. Met een achtergrond in film, horeca en landbouw heb ik met mijn beste vriend het bedrijf Roze Bunker opgericht. Wij brouwen siropen gemaakt van vers fruit en kruiden en verkopen de siroop als basis voor frisdrank. Ik geniet ervan nieuwe smaken te ontwikkelen en onze processen te verbeteren. Zoals het hergebruiken van ons ‘afval’ en het opbouwen van een netwerk van boeren; voor onze ingrediënten. Om zo met meer kwaliteit een plek te veroveren in het huidige frisdranken imperium

ACADEMIE 2018

Klaas-Jan Bruins

Melkveehouder bij Erf-1

Boer op Erf-1: de boerderij waar ik opgroeide, met een passie voor techniek overigens. Na een studie HTS werktuigbouwkunde was ik werkzaam in binnen en buitenland voor het verlenen van service aan melkrobots. Daardoor ben ik ons familiebedrijf weer gaan waarderen. Op onze boerderij zorg ik voor de bodem en de koeien. De bodem is het vertrekpunt van de kringloop op ons bedrijf. Vanuit de kringloop die daar uit volgt, proberen wij met onze koeien op een efficiënte en gezonde manier gezond&smaakvol voedsel te produceren. Een puzzel die elke dag voor mij tot een uitdaging maakt!

ACADEMIE 2018

Marijn Vermeulen

Relatiebeheerder LTO Noord

Ik ben Marijn Vermeulen, geboren en getogen op een akkerbouwbedrijf en werkzaam bij LTO Noord. Na mijn studie organisatiewetenschappen wilde ik graag actief blijven in de agrarische sector omdat het een uitdagende sector is met innovatieve en ambitieuze ondernemers. Met passie probeer ik mijn steentje bij te dragen aan de uitdagingen waar de sector mee te maken heeft.

ACADEMIE 2018

Marleen Kleijn

Consumer Scientist bij Danone/Nutricia

Ik hou van goed eten en gezelligheid; voor mij is voedsel de belangrijkste verbindingsfactor binnen onze samenleving. De realisatie dat het soms moeilijk is om een duurzame voedselkeuze te maken, heeft mijn nieuwsgierigheid in het voedselsysteem enorm aangewakkerd.
Als Consumer Scientist geloof ik dat de consument in de kern van het systeem staat en daarom altijd betrokken zou moeten zijn bij het innovatieproces. Daarnaast ben ik als gezondheidswetenschapper overtuigd dat we met voeding veel gezondheidswinst kunnen behalen.

ACADEMIE 2018

Mathilde Tournebize

Tuinbouw ingenieur - Business Development Specialist - Voorzitter SFYN Rotterdam

Ik ben Mathilde, veggie enthusiast, afgestudeerd als tuinbouw ingenieur in Frankrijk. Ik werk als marketing&business development specialist in een groenteveredelingsbedrijf. Daarnaast ben ik voorzitter van SFYN Rotterdam. Ik hou van samenwerken en ik ben eindeloos nieuwsgierig naar mensen en hun verhalen, visies, ideeën en initiatieven; in het bijzonder over voedselproductie en -consumptie. Deze unieke ontmoetingen van over de hele wereld maken me elke dag een rijker mens. Ik kijk ernaar uit om samen een duurzame voedselketen op te bouwen!

ACADEMIE 2018

Okkie Ooms

Conceptdesigner food bij HEMA

Opgroeiend in een Brabants gezin waar mijn opa’s een ambachtelijk beroep uitoefende: bakker en slager, is mijn passie voor eten niet weg te denken. Vandaar dat ik tijdens mijn studie op de Willem de Kooning academie me vooral bezig hield met food en bijbehorende vraagstukken. Dit complexe onderwerp uit zich in mijn werk in een positieve en luchtige manier van design. Momenteel ben ik werkzaam als conceptdesigner food bij HEMA. Mijn doel: visie implementeren op een grotere schaal d.m.v design en zo een steentje bij te dragen aan een duurzame voedselindustrie.

ACADEMIE 2018

Renée ten Holder

Werkbegeleider en tuinder zorgboerderij

Hoi! Ik ben Renée en afgelopen zomer heb ik de Warmonderhof voor biologisch dynamische landbouw afgerond. In eerste plaats ben ik deze opleiding begonnen omdat ik een zorgboerderij wil starten. Momenteel werk ik op een biodynamische zorgboerderij. Vanuit mijn achtergrond in de zorg en de landbouw hoop ik een grotere bijdrage te leveren aan een beter en duurzamer voedselsysteem met kortere lijnen, waar voedsel weer mensen verbindt. Tijdens de SFYN academie hoop ik nog meer kennis op te gaan doen voor een duurzamere wereld!

ACADEMIE 2018

Roos Konings

Deeltijdstudent Biologie, wildplukker & kok

Ik ben Roos Konings en ik houd me, naast koken op verschillende festivals, bezig met hoe het eten in de keuken terecht komt, waar het vandaan komt en hoe het gemaakt is. Ik ben voor het leggen van verbanden tussen de consument, het produceren van ons voedsel, de beschikbare grond en de draagkracht van ons ecosysteem. Denk hierbij aan de ontwikkeling stadslandbouw, zelfplukboerderijen en ‘berm-permacultuur’.

ACADEMIE 2018

Sebastiaan van Lunteren

Food&Agri Innovation, Startup Officer @ Ministerie van EZK / LNV

Ik ben een ambtenaar met een ondernemersachtergrond en ben werkzaam voor het Ministerie van EZK & LNV, gefocust op verduurzaming door technologische vooruitgang. Bijna overal accepteren en vieren we technologische vooruitgang maar als het op voedsel aankomt, vindt men dit om uiteenlopende redenen vaak lastig. Vanuit het Ministerie werk ik voor én met startups die via nieuwe technologieën, toepassingen en verdienmodellen de weg vrijmaken voor een voedselsysteem dat future-proof is.

ACADEMIE 2018

Suus van de Kar

Masterstudent History&Philosophy of Science UU

Met een achtergrond in literatuur, mediastudies en theologie is mijn rode draad: wat willen mensen graag geloven? ‘Wat willen ze graag eten?’ is een razend interessante manier om die vraag deels te beantwoorden. Sinds ik me een beetje in de geschiedenis van ons voedsel verdiep, ben ik steeds weer gefascineerd door de emotionele reacties die voedsel in de 21e eeuw kan oproepen. Mijn masterscriptie gaat over de weerstand tegen genetisch gemodificeerde gewassen: waarom wordt dat gezien als iets radicaal anders dan (eeuwenoude) veredelingsprocessen?

ACADEMIE 2018

Amber Harms

Product Manager Nestlé

Op 6-jarige leeftijd heb ik vegetariër zijn ‘uitgevonden’. De voornaamste reden was toen dat een varken mijn lievelingsdier was. Die eet je toch niet op? Het bewustzijn van voeding zat er vroeg in, maar de zoektocht naar wat ‘eten’ is ging door. Diezelfde nieuwsgierigheid en wil om consumenten en ’t voedselsysteem te begrijpen heeft mij aan het werk gekregen bij het grootste voedingsmiddelenbedrijf ter wereld, Nestlé. Waar ik dagelijks bezig ben met hoe wij als grote speler een bijdrage kunnen leveren aan een beter voedselsysteem.

Academie 2017

Andrea Bolhuis

Adviseur KPMG Sustainability

In mijn werk bij KPMG Sustainability help ik bedrijven met het ontwikkelen en verbeteren van hun duurzaamheidsbeleid, met een focus op food en retail. Wat ik het leukst vind is om ketens van boer tot consument beter met elkaar te verbinden, juist bij grote multinationals. Want uiteindelijk geloof ik erin dat we op een gelijkwaardige manier met elkaar om moeten gaan, of je nu cacaoboer in Ghana bent of fruitteler in Nederland. Daar werk ik graag aan mee!

Academie 2017

Chris Bakker

Global Trainee Rabobank

Mijn studie landbouweconomie in Wageningen maakte dat ik een steentje wilde gaan bijdragen aan één van de grootste uitdagingen van deze tijd: het gezond, veilig, duurzaam en betaalbaar voeden van negen miljard mensen in 2050. In mijn werk bij Rabobank draag ik bij aan een goede financiering van de Food&Agri-bedrijven die voor deze voeding gaan zorgen.

Academie 2017

Daniela Rojas Morales

Corporate Social Responsibility Officer Nature's Pride

Geboren in Colombia, opgegroeid op Curaçao, afgestudeerd in Amsterdam, zelf beschouw ik me als een wereldburger. Een persoon met begrip voor vele culturen en mensen, die zich kenmerkt als nieuwsgierig, passievol en vastberaden om een steentje bij te dragen aan een beter functionerende wereld. In mijn huidige functie als CSR Officer by Nature’s Pride besef ik steeds meer hoeveel mogelijkheden het voedselsysteem te bieden heeft met betrekking tot het oplossen van de (sociale) problemen waar wij als maatschappij mee te maken hebben.

Academie 2017

Emma van den Eynde

Landelijk projectmanager LEFF (Care for Obesity) VU

Hoe meer ik me als psycholoog van gezondheidsgedrag verdiepte in een van mijn favoriete onderwerpen, namelijk voeding, hoe meer ik geïntrigeerd raakte door de complexiteit en ernst van (kinder)obesitas. Nu mag ik me dagelijks bezig houden met het projectmanagement van LEFF, een landelijk behandelprogramma voor kinderen met overgewicht en obesitas en hun ouders. Maar zorg alleen is niet voldoende, ik wil obesitas ook voorkomen! Een duurzame en gezonde voedselomgeving is voor mij daar een belangrijk onderdeel van.

Academie 2017

Jessica Spaan

Levensmiddelentechnoloog Jacobs Douwe Egberts

Om de kwaliteit van de koffie te beoordelen proef ik dagelijks de koffie die nog ongebrand binnenkomt. Heerlijk vind ik de geur van echt vers gebrande koffie. Na mijn studie levensmiddelentechnologie ben ik binnen Jacobs Douwe Egberts aan de slag gegaan binnen het QESH-team. De “Q” staat voor “Quality” en daar ben ik veel mee bezig. Maar de “E” staat voor “Environment” en mag wat mij betreft nog veel meer aandacht krijgen.

Academie 2017

Johan Leenders

Pluimveehouder

Relatief jonge boer, geboren en getogen in Flevoland. Maakte een klein uitstapje naar de RUG voor de studie Psychologie, maar waardeerde de thuishaven toch teveel om het op te geven. Nu passievolle vleeskuiken-verzorger, van 1Ster Beter Leven kuikens. Met een gangbaar akkerbouw bedrijf. Was betrokken bij de Nieuwe Standaard Kip van Jumbo. Doet graag in concepten, maar erkent de uitmuntende gangbare systemen. Daarnaast actief op sociale media om hét verhaal van de landbouw en veehouderij te laten zien, met onder andere #BoerBewust

 

Academie 2017

Katie Brokmann

Investerings-analist SHIFT Invest

Hoi, ik ben Katie. Vraagstukken als: hoe kan het dat 1/3e van het voedsel dat verbouwd wordt nooit iemand zijn mond bereikt, of wat zouden we nog voor waardevolle stoffen kunnen halen uit weggegooid voedsel, houden mij dagelijks bezig. Als analist bij SHIFT kijk ik naar innovatieve start-ups die oplossingen bieden voor deze vraagstukken en de voedselketen een stukje kunnen verduurzamen!

Academie 2017

Laura Han

PhD Neuro-imaging in de Psychiatrie VUmc

Ik maak deel uit van een Indonesische familie waarbij liefde en zorg gelijk staat aan eten. Daarnaast promoveer ik op de afdeling Psychiatrie (GGZ inGeest/VUmc) op het onderwerp depressie. Steeds meer onderzoeken laten zien dat het juist inzetten van voeding grote gevolgen kan hebben voor de fysieke én mentale gezondheid. Een specifiek dieet met functionele voeding komt steeds nadrukkelijker naar voren als preventie én behandeling tegen depressie. Ik zie voedsel daarom ook als middel om gezondheid te behouden én om ziekten te bestrijden.

Academie 2017

Laura van de Kar

Student Levensmiddelentechnologie Wageningen Universiteit

Sinds mijn allereerste melktandjes ben ik zeer enthousiast over voedsel en alles daaromheen. Deze voorliefde bracht mij bij de studie levensmiddelentechnologie, waar ik de wereld van productie en houdbaarheid ben ingedoken. Daarnaast studeerde ik afgelopen jaar brouwerijtechnologie in Berlijn, en liet me inspireren door de Duitse bieren én de Duitse, activistische mentaliteit. Voor mij is niet alleen de technische kant van onze levensmiddelen interessant, maar ook de maatschappelijke invloed en de uitdagingen binnen ons voedselsysteem.

Academie 2017

Lisa de Koning

Kok & Food-entrepreneur

Na het ontdekken van vele culturen tijdens mijn studie facility management en plezierreizen ben ik gaan zien wat voedsel voor cultuur en welzijn betekent. Dit heeft mijn ogen geopend en de drive gegeven om in Nederland alle mooie producenten en producten te ontdekken, ontmoeten en met hen dit op de kaart te zetten. Ik wil gasten voeding weer laten beleven, een bewustzijn creëren over welke impact de keuzes op hun bord hebben.

Academie 2017

Merijn Biemans

Public Affairs Manager Natuurmonumenten

Getogen in Oost-Brabant en altijd betrokken bij de wereld om mij heen, zie ik hoe ons landgebruik impact heeft op mensen en natuur. Na een studie Bos- en Natuurbeheer en Ecologische Landbouw, zet ik mij nu in voor het behoud van natuur en landschap, met speciale aandacht voor het agrarische landschap en de samenwerking met boeren. De teloorgang van ons landschap doet pijn en we kunnen alleen een beweging naar anders maken als we dat samen doen. Youth Food Movement, daarom.

Academie 2017

Peter van de Voort

Melkveehouder & Kaasmaker Maatschap de Groote Voort

Melkveehouder, kaasmaker en affineur. Woon- en werkachtig in Lunteren. Verantwoordelijk voor het produceren en vermarkten van Remeker kaas, van grasspriet tot wiel. Dit alles in samenwerking met de natuur.

Academie 2017

Piet Honig

Accountmanager Reclame Alfred International

Als merken-denker ben ik voortdurend bezig hoe je op een onderscheidende manier de massa in beweging krijgt. Merken beïnvloeden mens en cultuur en vice versa. Ik wil een betere wereld achter laten door duurzame merken te bouwen die mensen op een positieve manier veranderen of naar de wereld laat kijken. En als ik dat niet doe fiets ik het liefst door de Limburgse heuvels of draai ik de lekkerste worsten.

Academie 2017

Reint de Koning

Student Environmental Management UvA & Host De Scheepskameel

Ik ben Reint en ik heb een voorliefde voor eten en drinken. Tijdens mijn studie Future Planet Studies kwam ik aanraking met de processen die schuil gaan achter de schappen in de supermarkt. Ik heb me verder gespecialiseerd in geo-ecologische dynamica, dit behelst het bestuderen van biotische en abiotische processen die bepalend zijn voor de vorming van een ecosysteem. Ons globale voedselsysteem speelt hierin een steeds grotere rol. Helaas een negatieve rol, ik hoop hier alternatieven voor te kunnen vinden.

Academie 2017

Ruben Lentz

Stedenbouwkundige

Als designer en thinker werk ik bij BLOC elke dag aan aantrekkelijke oplossingen binnen complexe, maatschappelijke thema’s zoals duurzame energie en de circulaire economie. Hierbij kom ik ook regelmatig in de glastuinbouw en hoorde ik van de uitdagingen om deze toekomstbestendig te maken. (Een verbetering van) de voedselketen is wat mij betreft hiervoor één van de sleutels! Ik wil daarom graag aan de slag met coole concepten om – vanuit de eindgebruiker gedacht – een steentje bij te dragen.

Academie 2017

Sanne Korteweg

Accountmanager Moyee Coffee

Ik ben Sanne, ik woon in Amsterdam en heb psychologie en bedrijfskunde gestudeerd. Opgegroeid op een biologische boerderij kwam ik al vroeg in aanraking met de voedingssector. Daarna heb ik deze vanuit verschillende perspectieven bekeken, via de Vegetarische Slager, het Voedingscentrum en Unilever. Met mijn rol als accountmanager bij Moyee Coffee draag ik bij aan het terugbrengen van het koffiebranden in het land van herkomst, wat leidt tot een hogere toegevoegde waarde in het koffieproducerende land en een boost aan de lokale economie.

Academie 2017

Sem Roefs

Museoloog & Medewerker Sponsoring het Tropenmuseum

Het was tijdens het Food Film Festival dat ik me realiseerde dat kunst en eten elkaar geweldig kunnen versterken. Kunst als drager van een onderwerp waar ik elke dag vol plezier mee bezig ben. Als ik aan het koken ben met mijn eigen cateringbedrijf Krème de la Krème of bij de voedselcoöperatie waar ik actief ben. Ik ben bijzonder geïnteresseerd in productie van eten – van de grond tot aan de mond – en heb dan ook veel zin om hierover te leren bij de SFYN Academie.

Academie 2017

Stephan van Meir

Concept Developer Innovatieteam Ahold Delhaize

Opgegroeid op een boerderij in Brabant ben ik via mijn studie Industrieel Ontwerpen bij het innovatie team van Albert Heijn beland. Hier ben ik bezig met het creëren van nieuwe diensten om het winkelen leuker/makkelijker te maken. Regelmatig kom ik nog terug op de boerderij en dan komen vaak de vragen bij mij op: waarom ben ik hier niet aan het innoveren? Is het hier niet meer nodig dan bij Albert Heijn? Ik ben in ieder geval erg nieuwsgierig naar alle facetten van het voedselsysteem en denk er graag over na hoe we dit samen kunnen verbeteren.

Academie 2017

Thijs Rompelberg

Melkveehouder & bestuurder LLTB

Opgegroeid tussen de koeien op een melkveebedrijf ten zuiden van Maastricht ben ik na de afronding van mijn studie Strategic Management in het bedrijf aan de slag gegaan. Als jonge boer die met zijn bedrijf vooruit wil sta ik open voor discussie en nieuwe ideeën om verder te komen. Ik ben dan ook bestuurlijk actief om bruggen te slaan tussen de diverse stakeholders en een bijdrage te leveren in het creëren van toekomstperspectief voor boeren in Nederland. Deelname aan de SFYN academie zie ik als een kans om hiervoor inspiratie op te doen!

Academie 2017

Thomas Kleine Schaars

Projectmanager FrieslandCampina

Hoe geven we die gigantische wereldbevolking in 2050 te eten op een eerlijke, duurzame en gezonde manier? Als wellustig reiziger en geograaf heb ik altijd een wereldse blik gehad. Daarmee kwam ook het besef van onze mondiale uitdagingen. In mijn werk bij FrieslandCampina kom ik deze uitdagingen in de praktijk tegen en werk ik aan stukjes van de oplossing. Als ik mij even niet met zulke zware materie bezighoud, combineer ik samples, synthesizers en drumcomputers en noem dat elektronische muziek. Het Utrechtse Lombok is mijn thuis.

Academie 2017

Tim den Hartog

IJsboer Myrthe's Delight & Hartstocht Boerderij-ijs

Mijn passie ligt bij verantwoorde voeding, duurzaamheid en ondernemerschap. Daarom ben ik naast mijn bachelor Bestuurskunde met een vriend Myrthe’s Delight begonnen en produceren we nu voor vele horeca zaken suikerarm ijs. Spoedig zal ik ook ijs voor retailers produceren, onder de vlag van Hartstocht IJs vanuit de biodynamische melkveehouderij van mijn ouders. Daarnaast ben ik al jaren enthousiast lid van de Jonge Democraten. Mijn grote ideaal is om politiek en ondernemend bij te dragen aan de transitie naar een agro-ecologisch voedselsysteem.

Academie 2017

Wietse Linker

Operationeel manager HMSHost Nederland

Ik ben Wietse Linker, werkzaam bij HMSHost Nederland: een wereldwijde organisatie die food- en beverage-concepten exploiteert op high traffic locaties, zoals luchthaven Schiphol en Utrecht Centraal. Passie voor eten en drinken is iets waar ik erg veel energie uit haal voornamelijk van producten uit de Italiaanse wereld! Voor mij persoonlijk is het belangrijk dat we onze gasten, veelal de reizende gast die veel haast heeft ook kunnen voorzien van meer biologische, gezonde en lokale producten. In samenwerking met de YFM wil ik mijn kennis verbreden en een bijdrage kunnen leveren aan het voedselsysteem!

Academie 2017

Wouter Klaasse Bos

Student Agribusiness & Biologisch akkerbouwer

Na de periode van ‘ligt er maar iets op mijn bord’ lijkt de nadruk nu weer te veranderen naar ‘wat ligt er eigenlijk op mijn bord?’. Volgens mij is deze verandering van essentieel belang voor een gezonde en duurzame voedselketen. Dit besef is bij mij gekomen nadat ik 3 jaar werkzaam ben geweest bij een biologisch landbouw- en handelsbedrijf in Duitsland. Dit heeft mij dan ook doen besluiten ons akkerbouwbedrijf biologisch voort te zetten met de nadruk op transparantie, duurzaamheid en maatschappelijk verantwoord produceren.

Academie 2017

Ella Weggen

Global health advocate @ Stichting Wemos

Ik ben Ella Weggen en heb na veel reizen en jarenlang studeren (politicologie en internationaal recht) vier jaar in het Europees Parlement voor GroenLinks gewerkt. Hier was ik de assistent van Bas Eickhout en verantwoordelijk voor de landbouw portefeuille en de voedsel campagne van GroenLinks. In diensttijd heb kimde yfm academie gedaan. Nu werk ik sinds januari 2014 voor een NGO op gezondheidsthema’s. Medicijnen, schadelijke stoffen, handel en voedsel. Hierbij kijk ik naar beleid van de Wereldgezondheidsorganisatie, de EU en nationaal beleid. In 2014 was ik coach van een academiegroep voor de vogelbescherming.

Bijzonder moment tijdens de academie:
In mijn academiejaar heb ik veel verschillende mensen en invalshoeken leren kennen, wat politiek gezien heel nuttig was. Ik herinner me debatten ove genetische modificatie met de lobbyist van LTO, waar ik vaak regelrecht tegenover stond. Toch werden we vrienden en leerden we elkaar standpunt kennen en waarderen.

Academie 2012

Nicoline Smalbraak

Freelance filosoof

Ik ben een praktisch ingestelde filosofe, die middenin het leven staat. Ik verdiep me behalve in filosofie en voedsel ook in de uitvoerende schilderkunst. Daarnaast werk ik sinds kort als mindfulnesstrainer. Ik vind een rechtvaardige wereld waarin iedereen de mogelijkheid heeft zichzelf naar eigen inzicht te vorm te geven, de wereld waarnaar we moeten streven. Wat we eten en hoe we dat doen is een manier om jezelf en die wereld waarin je wil leven vorm te geven. Ik ben een liefhebber van nadenken over een betere wereld en hoe ‘het goede leven’ er precies uitziet, en een nog grotere liefhebber van die gewenste wereld een werkelijkheid te maken.

Bijzonder moment tijdens de academie:
Eigenlijk zijn er bij elk YFM evenement wel momenten aan te wijzen waarin blijkt dat het delen van verhalen en overtuigingen een goede manier zijn om mensen van gedachten, en uiteindelijk van gedrag te veranderen. Ik heb zelf zoveel veranderingen doorgemaakt dat ik het lastig vind om één moment aan te wijzen dat betekenisvol is. Ik ben al sinds 2009 bij YFM betrokken en heb te weinig woorden om uit te leggen hoezeer die ontmoeting bij beïnvloed heeft.

Academie 2011, oud-bestuurslid

Boy Alexander Griffioen

Melkveehouder/kaasmaker @ De Groene Griffioen

Academie 2010

Corine Holmaat

Eigenaar / Changemaker AgriFood Support

Ik ben Corine, geboren in een agrarisch ondernemersgezin en woon in Utrecht. Al van kinds af aan ben ik geïnteresseerd geweest in voeding en gezondheid en na mijn eerste bijbaantje in de horeca gepassioneerd geraakt met het vak. Vandaag de dag zijn food, health en agriculture nog altijd een rode draad in mijn leven. Inmiddels ben ik na jaren ervaring als marketeer en conceptontwikkelaar in de foodservice mijn eigen bedrijf gestart. Met AgriFood Support creëren en realiseren we innovatieve concepten voor ondernemers en organisaties die op weg zijn om te vernieuwen en het verbeteren van de wereld daarbij als uitgangspunt nemen.

Bijzonder moment tijdens de academie:
Het is mooi om, met een diverse groep mensen, onderwerpen vanuit verschillende kanten te belichten. Je leert daardoor nog beter om door andere brillen te kijken en verschillende perspectieven te zien en te waarderen. Er is niet altijd een goed of fout, maar vanuit de gemeenschappelijke liefde voor eten is er altijd wel een weg te vinden waardoor we dingen kunnen verbeteren. Praten is goed, doen nog beter!

www.agrifoodsupport.nl

Academie 2010

Maartje Beem-Vullings

Voedingsmiddelentechnoloog @ Koninklijke FruitmastersGroep

Ik ben een ambitieuze jonge vrouw met passie voor eten. Ik ben geboren en getogen in Den Bosch waar ik aan de HAS Den Bosch voedingsmiddelentechnologie heb gestudeerd. Van kleins af aan ben ik 24 uur per dag met voedsel bezig. Als peuter brak ik de tent af als mijn kinderstoel aan tafel werd gezet, maar het eten nog niet klaar was. Nu is het avondeten nog steeds het belangrijkste moment van haar dag. Sinds 2009 werk ik bij Koninklijke FruitmastersGroep, de grootste Nederlandse coöperatie van fruittelers, inmiddels als afdelingshoofd voedselveiligheid en duurzaamheid.
Verder ben ik een echte Brabantse en penningmeester van Carnavalsvereniging ‘De Aardappels’. Blijft toch een rode draad dat eten.

Bijzonder moment tijdens de academie:
De proefsessie met Peter Klosse zal ik nooit vergeten. Het verschil tussen smaak (de productkant) en proeven (de menskant) kwam illustratief naar voren. Mensen hebben geen smaak, tenzij zij worden opgegeten! Na afloop heb ik direct het proefboek van Peter Klosse gekocht en inmiddels kijk ik als voedingsmiddelentechnoloog heel anders tegen smaak aan.

Academie 2010

Katinka Wijsman

PhD Politics @ The New School University

PhD student in ‘Global Politics’, met een focus op milieupolitiek en politieke ecologie. Ik ben geinteresseerd in (meet) technieken en data visualisatie die sociale en ecologische duurzaamheid proberen te bevorderen in landgebruik. Daarbij focus ik vooral op hoe sociale verschillen toegang tot natuurlijke bronnen en de beslissingen over hun gebruik beinvloeden. Daarnaast geef ik les in ‘Environmental Justice’, feminisme en voedselpolitiek.

Bijzonder moment tijdens de academie:
Debatteren met mensen van verschillende achtergronden, waarbij bleek dat structurele en allerdaagse vormen van activisme en analyse op een betekenisvolle manier met elkaar verbonden kunnen worden.

Een van de belangrijkste uitdagingen die ik zie in het bewerkstelligen van een duurzaam en eerlijk voedsellandschap is het bewerkstelligen van een onderkenning dat voesdelproblematiek structurele kenmerken heeft die niet door individuen opgelost kan worden, maar enkel kan worden aangepakt door een politiek collectief. Het bij elkaar brengen van academische en activistische inzichten en technieken is voor mij belangrijk.

Academie 2010

Linda Vermaat

Co-founder Professional Rebel en oprichter SFYN Academie

Ik ben vooral ontzettend nieuwsgierig, al van kleins af aan. De YFM Academie was dan ook voor mij de plek om in een korte tijd te leren van ontzettend veel slimme, gedreven professionals en studenten. Als oprichter en organisatie heb ik dit drie jaar gedaan waarna ik me ben gaan focussen op ondernemers. Professional die positief impact willen maken en geld verdienen. Deze mensen ben ik gaan interviewen en hier heb ik mijn bedrijf Professional Rebel op gebaseerd. Vanaf januari 2016 ben ik het vooral buiten de grenzen gaanzoeken. Ik ga 24 ondernemers in 24 steden 24 uur volgen. Met het mediaproject Rebels Around The World ga ik op zoek naar het antwoord op de vraag: op welke manier kan ondernemerschap wereldproblemen oplossen?

Bijzonder moment tijdens de academie:
De lezing van Louise Fresco tijdens het openingsweekend van Academie 2010. We waren al ruim een half jaar bezig met de organisatie van de YFM Academie, van sprekers uitnodigen tot locaties regelen, van flyers maken tot bio’s schrijven van de deelnemers. Bij de lezing van Louise Fresco kreeg ik het gevoel: We did it! We wilden professional en studenten uit de food met elkaar verbinden, zodat ze met elkaar het gesprek kunnen aangaan over de toekomst van de foodindustrie. En dat is precies wat gebeurde, zo tof! Vooral ook om te zien hoe open mensen naar elkaar stonden en hoeveel lol ze al hadden met elkaar.

Zo tof dat je YFM Academie elk jaar beter en sterker wordt. Heel veel succes met alles!

Academie 2010

Mieke Rippen

Category manager food Starbucks EMEA

Het mooie aan eten is dat bijna iedereen er iets mee heeft; smaak, koken, duurzaamheid, allergieën, gezelligheid, etc. Ik vind het heerlijk om over eten te praten en te horen wat mensen bezig houdt en hoe ze tot hun ideeën over eten komen. In mijn baan heb ik het geluk met meer dan 30 verschillende markten te werken, waardoor ik veel kan leren over de verschillende eetculturen in Europa en daar buiten. Ik ontwikkel nieuwe producten waarin ik ook de kans krijg om de producten echt beter te maken. Eten, de bijbehorende verhalen en mensen, daar word ik blij van.

Bijzonder moment tijdens de academie:
De liefde voor eten en interesse in duurzaamheid verbind de academiegroep. Dit maakte het heel makkelijk om open te zijn, het was heel ok om in een discussie lijnrecht tegenover elkaar te staan, of om ergens misschien nog geen mening over te hebben, maar wel veel vragen. Dit maakt de academie bijzonder.

Academie 2010, oud-bestuurslid

Palle van der Wulp

Teamleider winkel, Estafette Arnhem

Palle van der Wulp (BBA) heeft tijdens en na zijn opleiding Hogerehotelmanagementschool ervaring opgedaan als gastheer/kelner, kok, bedrijfsleider en is ondernemend. De afgelopen 10 jaar heeft hij gewerkt als bedrijfsleider van meerdere biologische winkels. De passie voor groenten is ooit ontstaan door de zomerse bijbaantjes bij de boer en op de ‘Greenery’ groenten en fruit veiling in Breda. Hij beschikt over leidinggevende capaciteiten, kan winkel en bedrijfsprocessen vormen en beheren en weet hoe een bedrijf kan innoveren en ontwikkelen waarbij financiële haalbaarheid leidend is.
Daarnaast heeft hij mede door zijn ruime ervaring in de horeca een passie voor koken en heeft zijn smaak tientallen jaren geprikkeld en ontwikkeld.

Bijzonder moment tijdens de academie:
Tijdens de academie 2010 heb ik vele interessante mensen ontmoet en ben enorm geinspireerd geraakt. In die periode is heb ik een vernieuwd optimistisch beeld gekregen van wat we nog allemaal kunnen betekenen en veranderen aan ons huidige voedsellandschap. Dit optimisme zorgt er dagelijks voor dat ik me met passie bezig houdt met eten!

Academie 2010, actief bij SFYN Arnhem/Nijmegen

Ted Hilderink

Docent Veehouderij Hogeschool VHL (Velp)

Geboren en getogen in de Randstad. Opleiding in de veehouderij. Momenteel part time werkzaam bij Hogeschool Van Hall – Larenstein als docent Veehouderij. Een Engelstalig onderwijsprogramma. Daarnaast ook werkzaam als ZZP-er in met name de alternatieve pluimveesector. Focusgebieden zijn dierenwelzijn, diergedrag, kleinschalig pluimvee slachten, advisering en training (aan boeren en andere partijen) en nog wel meer.

Ik woon landelijk en heb daar mijn eigen kipjes (experimenteren vleeskippen als legkip houden etc. N.B.: die kippen blijken heerlijke eieren te leggen! ;-)…).
Ik had vóór en heb nu ook nog steeds ná de YFM Academie een hele grote interesse in pure voeding en lekker eten!

Bijzonder moment tijdens de academie:
Kwa inhoud was eigenlijk alles wel bekend (vanwege studie en interesse), maar ik vond het super om met zoveel gelijk gestemde in contact te zijn, en de discussies te voeren. Opmerkelijk echter vond ik (in de lichting 2010) het grote aantal rokers…

Academie 2010

Thomas Hoedjes

Biologisch tuinder en ecologisch hovenier/Warmonderhof opleidingen

Ik ben Thomas Hoedjes, afgestudeerd op de Warmonderhof in de richting tuinbouw en momenteel werkzaam als ecologisch hovenier. Van 2013 tot juli 2015 was ik werkzaam als biologisch tuinder en teelde op diverse akkers in de stad groenten voor de Voedselbank met de hulp van vrijwilligers en mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt.

Gedurende mijn huidige werk probeer ik praktijkervaring op te doen in Biologisch-dynamische veredeling van groenten en wil daar later graag mee verder. Ik zie de aarde en de natuur met de mens als een geweldig mooi geheel en geniet daarvan. Maar tegelijk ben ik mij bewust van de huidige problemen in landbouw en natuur en wil graag met mijn werk een positieve bijdrage in leveren aan de oplossingen daarvan.

Bijzonder moment binnen de academie:
Op Terra Madre ervoer ik de kracht van zoveel jongeren van verschillende landen en culturen met verschillende achtergronden en compleet verschillende levenswijzen.
Dit samenkomen van zo’n kleurrijk palet van mensen schiep een enorme energieke kracht. Dat was bijzonder om mee te maken en ik denk dat dit ook de kracht is die nodig is op dit moment om in de wereld van landbouw en voedsel veranderingen teweeg te brengen.

Ik hoop dat de YFM in de toekomst positieve veranderingen teweeg kan brengen op gebied van landbouw en voedsel.

Academie 2010

Joris Lohman

Co-owner Foodhub en bestuurslid bij Slow Food International

Tijdens mijn studie politicologie kwam ik in contact met de toen net opgerichte YFM en bezocht ik voor het eerst een Slow Food evenement in Italië. Vanaf toen was ik verkocht: YFM en Slow Food verbinden het plezier van goed eten met de serieuze vraagstukken over de toekomst van de planeet waar ik me als politicoloog in interesseer. YFM greep me en liet me niet meer los, letterlijk: eerst werd ik voorzitter, later directeur, daarnaast stond ik samen met Helen, Samuel, Janno en Baukje aan de wieg van het Food Film Festival. Sinds 2014 zet ik me in voor de ontwikkeling van het Slow Food Youth Network, het internationale YFM netwerk en ben ik bestuurslid van Slow Food International.

Bijzonder SFYN Academie moment?

Ik ben een YFM-oudgediende dus heb al veel hoogtepunten meegemaakt: het eerste Food Film Festival, Damn Food Waste, Terra Madre, We Feed the Planet, de eerste edities van de Academie en de ontwikkeling van Academie, die steeds beter en professioneler is geworden. Ik ben vooral trots op de ontwikkeling die we hebben doorgemaakt en ik denk echt dat we een nieuwe generatie kritische foodprofessionals hebben opgeleid, die in de toekomst het verschil gaan maken.

ACADEMIE 2011

Prins Zwetsloot- van den Bergh

Kok

Een natuurlijke levensstijl met een moderne twist is wat ik heel leuk en belangrijk vind. Als mamma van inmiddels 3 kindjes moet je dan denken aan: wasbare luiers, vers en onbewerkte hapjes en happen, minder afval produceren, veel buiten zijn, poging tot een moestuintje, kokosolie eten en smeren ipv zwitsal ;-) Daarnaast tracht ik verzoenend te koken voor de ruziende families in het tv programma Het Familiediner op de EO. Met stichting Voeding Leeft deel ik mijn visie en passie om voeding als medicijn te zien en werk ik o.a. voor hun programma: Keer Diabetes Om en het toffe programma voor de jongeren: Kids Doen Mijn Eetexperiment.

 

Bijzonder SFYN Academie moment?
Mijn allereerste herinnering aan de YFM was een oproep die ik tegenkwam op internet voor kandidaten voor het academieprogramma. Dat was het eerste academiejaar en ik was net te laat dit te ontdekken om me nog aan te melden (en dan maar hopen te worden uitgekozen). Maar wat was ik uberhaupt blij YFM te ontdekken! Ik heb meteen gemaild met waar ik mee bezig was en of we samen konden werken. Andere jongeren met ook een passie voor voeding en de manier waarop dit wordt geproduceerd! Uiteindelijk heb ik het jaar daarna de academie gedaan en zoveel geleerd. Een hele brede kijk op voedsel en invalshoeken waar ik zelf niet aan had gedacht of ook niet mijn eerste interesse lagen maar toch zo waardevol waren (en zijn) om mee aan de slag te gaan.

Academie 2011

Sander Kerkhoffs

Boer/Agrarische economie, werkzaam bij Sanders Hof

Ik ben boer. Op onze boerderij lopen varkens in de wei. Lekkere varkens die een goed leven gehad hebben. Ik vind het belangrijk dat er genoeg boeren zijn en blijven, in Nederland en daarbuiten. Good, clean and fair is daarbij belangrijk voor ons allemaal. Mijn aandacht en interesse liggen vooral bij fair. Alleen met een faire prijs kan het ook good en clean. Mijn doorzettingsvermogen en betrokkenheid zijn typerend voor mij.

Bijzonder moment tijdens de academie:
Dat er bij alle YFM evenementen die ik meegemaakt heb naar elkaar geluisterd wordt. En alle aspecten rond een thema mogen aan bod komen. Het klinkt cliche, maar volgens mij is dat de basis om tot een oplossing te komen.

www.sandershof.nl

Academie 2010

Tim Sprangers

kok-jazzprofessional / muziekwetenschappen

Schrijven, muziek en koken vormen mijn arbeid, uitdaging en geluk.

Bijzonder moment tijdens de academie:
De vele bezoeken aan producenten met liefde voor hun product. Dit zorgde voor kennis, inzicht en bewustwording.

www.johnpastinaak.nl

Academie 2010

Anne Reijnders

Projectleider Transitieteam Brabantse Agrofood

In mijn werk bij de provincie Noord-Brabant ontmoet ik veel inspirerende mensen die op hun eigen manier bijdragen aan een beter systeem. Erg interessant om te zien hoe machtsverhoudingen en communicatie een grote rol spelen in de ontwikkelingen! Alle initiatieven dragen bij aan bewustzijn, onderling begrip en ontrafelen van de complexiteit die ons voedselsysteem is, mooi!

Academie 2016

Brenda Poot

Bestuurskunde / Environment and Society Studies

Opgegroeid tussen de kassen in Westland probeer ik nu mijn weg te vinden in de wereld van het voedselsysteem. Vanuit mijn studie Bestuurskunde heb ik geleerd hoe beleid wordt gevormd en zo ook hoe het beleid rondom het voedselsysteem is gevormd. Om het voedselsysteem te verbeteren is het belangrijk dat de verschillende betrokken partijen dezelfde kant op willen, de kant op van meer duurzaamheid. Daarnaast leer ik vanuit mijn premaster Environment and Society Studies dat er ook een rol is weggelegd voor de maatschappij, tevens de consument.

Academie 2016

Caroline Huyghe

Projectcoördinator Food for the Future

Gepassioneerd door eten en nieuwsgierig naar het verhaal achter het product startte ik vorig jaar samen met mijn collega’s van ONDERGROND de boerenmarkt MARTA op. Deze markt in hartje Antwerpen geeft de stadsinwoners toegang tot lokale kraakverse, gezonde en lekkere voeding mét een verhaal. Hiernaast ben ik als projectcoördinator bij de NGO VECO op zoek naar duurzame producten voor de toekomst.

Academie 2016

Catrinus Veninga

Agribusiness en Bedrijfskunde

Gepassioneerde aspirant-boer. Ik ben opgegroeid het ouderlijke melkveebedrijf. Helaas door omstandigheden verkocht. Dit heeft me ook de mogelijkheid gegeven om me op een bijzondere wijze te ontwikkelen. Van Warmonderhof en Zuidermrkt naar de CAH, en Rabobank. Bij de laatste ben ik er achter gekomen dat ik graag weer boer word. Want in Nederland is dat zonder ouderlijk bedrijf een enorme uitdaging.

Academie 2016

Charlotte Geertsema

Productmanager Food/Horeca Hema

Met een grote voorliefde voor eerlijk eten en een achtergrond in food retail ben ik bij Hema een de slag gegaan. Ik hou me bezig met product-, assortimentsontwikkeling en inkoop. Daarmee probeer ik goed en eerlijk eten voor een grote doelgroep bereikbaar te maken.

Academie 2016

Denise van Genugten

MSC Management, Economics and Consumer Studies

Ik ben een boerendochter uit Brabant met een nuchtere en praktische kijk op het leven. Met een passie voor de agrarische sector en innovatie van food, sta ik jong maar nieuwsgierig en enthousiast in het leven. Doordeweeks ben ik Masterstudent aan Wageningen Universiteit; tevens werkzaam bij de Keurslager. Met de kennis uit verschillende facetten van de voedselketen hoop ik het pad van producent tot consument te verkleinen met een duurzame productie van een gewaardeerd en maar vooral lekker product.

Academie 2016

Evelien van de Glind

Marketing & Communicatie Vegetarische Slager

Sinds ik bij De Vegetarische Slager werk is er een wereld voor mij open gegaan op het gebied van voedsel, waarbij ik alleen nog maar meer honger heb gekregen naar verhalen achter eten. Ik streef naar een bewuster en duurzamer voedselsysteem, waarbij er meer nagedacht én genoten wordt van hetgeen dat op ons bord ligt. En, een beetje minder vlees eten met z’n allen graag zodat de aarde ons over een paar jaar nog steeds kan voeden! Met mijn rol als markteer bij De Vegetarische Slager probeer ik mensen op een positieve manier hiervoor te motiveren.

Academie 2016

Femke de Boer

Hersenwetenschapper Donders Instituut

Wat gebeurt er in de hersenen wanneer we heel lekker eten zien of proeven? En hoe kunnen we, met behulp van de nieuwste neuro-wetenschappelijke inzichten, mensen aanzetten tot gezond en verantwoord eten? Op deze vragen probeer ik als hersenwetenschapper een antwoord te vinden, om zo hopelijk de wereld een klein stapje vooruit te helpen.

Academie 2016

Femke de Jong

Dairy Development Department FrieslandCampina

Streven naar een duurzaam en eerlijk voedselsysteem wat pure en voedzame producten oplevert. Zo zou mijn persoonlijke missie wel kunnen worden omschreven. Onderweg ben ik vegetariër geworden en ook via mijn werk bij FrieslandCampina probeer ik mijn steentje bij te dragen. Geboren en getogen in Fryslân, verlangde ik als puber naar de grote stad. Nu wonend in Utrecht zoek ik het liefst de rust en de frisse lucht van de natuur op. Ik ben graag op pad en bij voorkeur ver weg in het buitenland. Ik houd van surfen en andere outdooractiviteiten.

Academie 2016

Guusje Segond von Banchet

Verpleegkundige i.o. OLVG

Opgroeien in het biologische restaurant van mijn ouders en Indisch bloed zorgden voor een vroege kennismaking met lekker, goed, en gezamenlijk (en vaak veel) eten. Na de Design Academy Eindhoven (Well-Being), ben ik tegenwoordig verpleegkundige i.o. In design miste ik een zekere realiteitszin en contact met mensen. Voor mijn afstuderen zou ik graag mijn voorliefde voor lekker en goed eten combineren met mijn interesse voor design en zorg. Als ik hiermee bij kan dragen aan het verbeteren van de voeding in het ziekenhuis zou dat geweldig zijn.

Academie 2016

Jan Mark Hoekstra

Boer / Student Dier- en veehouderij

Opgegroeid in de Achterhoek tegen de Duitse grens. Via een Duitse buurman in contact gekomen met de (biologische) melkveehouderij. Al snel werd duidelijk ik in de agrarische sector werkzaam wilde blijven. Flink aan verbreding gedaan door ook in Macedonië, Rusland, Noorwegen en Zweden en Nederland werkervaring op te doen. Hierbij heb ik veel kennis verkregen over allerlei verschillende manieren van -voornamelijk melk- produceren.

Academie 2016

Jasper Sturtewagen

Manager Strategy Ahold

Ik ben Jasper. Ik woon in Amsterdam en heb sociologie en bedrijfskunde gestudeerd. Na mijn studies ging ik aan de slag bij Ahold, waar ik mij momenteel richt op de lange termijn plannen. Ik ben gefascineerd door ondernemen en verduurzamen, met name binnen het voedselsysteem.

Academie 2016

Jorrit Kiewik

Community Manager Het Portaal

Ik ben opgegroeid op een kleinschalige – maar verbrede – melkveehouderij in Enschede. Na mijn opleiding Agrarisch Ondernemerschap wist ik dat ik het verhaal dat onze voedselproducenten te vertellen hebben, wilde delen met de consument en andere relevante stakeholders. Bij Het Portaal werk ik nu aan duurzame vraagstukken en bouw ik voedselgerelateerde communities, zoals The Milk Story. Ons voedselsysteem is namelijk toe aan verandering. Niemand kan dit helaas alleen maar we kunnen het samen!

Academie 2016

Karel Raymakers

Marketing-Sales Unilever

Ik heb veel passie en energie voor de dingen die ik doe. Dit geldt zowel voor mijn werk bij Unilever als voor mijn grote hobby voedsel. Mijn nieuwsgierigheid en open blik op de wereld zorgen dat ik altijd opensta voor nieuwe mogelijkheden. Duurzamer met deze wereld omgaan is pure noodzaak en ik wil hiervoor een link worden tussen de filantropie en het bedrijfsleven.

Academie 2016

Kees Verbogt

Beleidsmaker EZ /Brouwer

Ik werk met vissers en monniken. Voor de vissers maak ik beleid, met de monniken maak ik bier. Waar ik in de visserij merk dat voedsel mensen tegenover elkaar kan zetten, zie ik in de brouwerij dat het ook kan verbroederen.
Het fascinerende aan vissen, bier en voedsel in het algemeen is dat het zo heerlijk concreet is, maar dat er tegelijkertijd een enorme wereld achter zit. Ik ben nieuwsgierig naar die wereld, en de vaak tegenstrijdige meningen en berichten daarover, maar wil er vooral ook iets aan doen: opbouwend of brouwend.

Academie 2016

Lieke van Lent

Sommelier De Meesterproef / Vinos i Cavas

Tijdens mijn schooltijd vond ik werken in de horeca al het allerleukste. Overal, in het binnen en buitenland deed ik ervaring op. Ik ontwikkelde een passie voor wijn en vond het spelen met smaak ontzettend interessant. Inmiddels heb ik hierin mijn studie afgerond. Nu werk ik bij een wijnbedrijf, geef ik advies aan horeca en organiseer ik allerlei leuke evenementen.

Academie 2016

Marieke Creemers

Storyteller

Hoe wil jij dat de wereld eruit ziet? Bij Bedrijfskunde en Literatuur heb ik geleerd hoe het huidige verhaal van onze wereld, het denken in groei en winst, slechts één van de vele opties is. Mijn communicatiewerk voor kleinschalige voedselbedrijven heeft me andere opties laten zien, met verbinding als kern.
Die opties zoek ik: de verhalen over ons eten die laten zien hoe we de wereld kunnen vormgeven op basis van andere waarden. Verhalen die veranderen. En dat is hard nodig, willen we de wereld kunnen blijven voeden. Daarom vertel ik.

Academie 2016

Naresh Ramdjas

Kok / Designer

Als afgestudeerd vormgever aan de Design Academy en heuse foodie droomde ik er altijd van de twee werelden te combineren van food en design, maar dan wel op mijn manier. Een pad die ik nu bewandel door als freelancer opdrachten uit te voeren die te maken hebben met het bedenken van recepten, het koken, het vormgeven en stileren ervan, maar ook in het neerzetten van complete concepten.

Academie 2016

Pieter van Hout

Junior Projectleider ZLTO

Mijn vrienden zouden mij omschrijven als een sociale kameleon. Ik ben iemand die personen aanvoelt en betrekt in een groep wat leidt tot verdere ontwikkeling van eenieders talent. Ik geloof dat samenwerking, samenhang en samenbrengen ons verzekeren van een stabiele toekomst. Voldoende, gezond en betrouwbaar voedsel vormt de basis van deze stabiliteit. Mijn utopie is dat duurzaam en bourgondisch leven samengaan.

Academie 2016

Remco Bleeker

Student Geneeskunde

An apple a day keeps the doctor away. Als masterstudent geneeskunde zie ik echter dagelijks hoe de zorg tekort schiet in de preventie van ziekten door onvoldoende aandacht voor voeding en welke invloed ons huidige voedselsysteem heeft op onze gezondheid. Wat is er mooier dan mensen genezen die ziek zijn en voorkomen dat gezonde mensen ziek worden. Voorkomen is beter dan genezen, maar het huidige voedselsysteem heeft al een flinke verkoudheid te pakken en het is mijn doel om daar een medicijn voor te vinden!

Academie 2016

Roel Kramer

Marketeer Nestlé

Ik houd er van om eten en drinken te creëren, brouwen of maken. In mijn werk help ik andere mensen daarmee voor hun dagelijkse maaltijd. Ik werk als productmanager voor Maggi. Samen met een team bedenk, ontwikkel en vermarkt ik nieuwe producten. Het leukst van mijn werk vind ik om samen met de Maggi-chef in de keuken te staan en nieuwe producten of recepturen uit te proberen. Ik vind het waardevol om consumenten te leren over de oorsprong van voeding.

Academie 2016

Sake Slootweg

Communicatie-adviseur / fondsenwerver / cateraar

Wars van quinoa, geitenmelk en gojibessen tieren room en boter welig in mijn keuken. Naast mijn baan als communicatieadviseur en fondsenwerver, cater ik diners voor keurige dames en heren op de gracht. Hen presenteer ik gerechten uit de gegoede Franse burgerkeuken. Geen haute cuisine maar cuisine bourgeoise met een centrale rol voor de smaak van het basisproduct.

Academie 2016

Stef Wissink

Boer / Adviseur

Mijn affiniteit met food komt voort uit het varkensbedrijf welke m’n ouders altijd hebben gerund en waarbij ik ook in de maatschap zit. Hiernaast werk ik buiten de deur als agrarisch adviseur. Het is een uitdaging om zo efficiënt mogelijk voedsel te produceren waarbij het dier centraal staat. In de toekomst zal de focus meer op kwaliteit en contact met de consument komen te liggen. De YFM is een kans om op een andere manier naar ons voedselsysteem te kijken dan ik vanuit mijn achtergrond gewend ben!

Academie 2016

Stephanie Kemper

Culinair Programmeur Welcome to The Village / Co-initiator VoedselKeten Friesland

Ze noemen mij weleens een gemengde curry. Als kleindochter van Duitse, Poolse, Chinese én Indische grootouders leer je dat goed – en bovenal lekker eten – zeer belangrijk is. Niet alleen als primaire levensbehoefte, maar vooral als iets dat we samen doen. Eten is cultuur. Als culinair programmeur van diverse festivals (Welcome to The Village ken je misschien van Koe Janneke) en co-initiator van VoedselKeten Friesland streef ik niet alleen naar vernieuwing binnen het voedselsysteem van festivals, maar ook binnen die van Friesland als provincie.

Academie 2016

Yvonne Faber

Slow Food Youth Network Coördinator

In mijn werk als coördinator van het internationale Slow Food Youth Network, kan ik mijn liefde voor eten en mijn achtergrond in filosofie goed combineren. Voor mij verbindt eten mensen met de natuur, cultuur, politiek, elkaar en eigenlijk met alles.

Academie 2016

Eva van der Zee

Promovendus Wageningen University

Van jongs af aan wilde ik de wereld verbeteren. Hoewel ik dacht dat de wereld pas echt kon worden verbeterd in ontwikkelingslanden, besefte ik na een aantal reizen dat er juist ook in Nederland nog veel moet veranderen. Ik ging me steeds meer richten op maatschappelijk verantwoord ondernemen. Uiteindelijk kwam ik terecht bij de Universiteit van Wageningen waar ik onderzoek doe naar (effectieve) regulering van private voedselnormen.

Bijzonder YFM moment?
Tijdens een vaartocht op een vissersboot vertelde een visser over zijn worstelingen met nieuwe eisen die de overheid stelde – worstelingen die ik zelf nooit had kunnen bedenken. Toen realiseerde ik me pas echt hoe belangrijk het is dat de YFM mensen in verschillende werkgebieden samenbrengt om zo effectievere vooruitgang te boeken.

2015

Inge Vleemingh

Landschapsarchitect / Onderzoeker

Opgegroeid in een plattelandsdorp aan de IJssel ken ik alle ins en outs van het landelijk gebied. Tijdens mijn studie Landschapsarchitectuur in Amsterdam leerde ik de andere kijk op het platteland kennen, die vanuit de stad. Juist in deze tijd van tegenstellingen tussen bevolkingsgroei – krimp, welvaart – crisis en goedkoop – duurzaam, is het belangrijk dat deze twee elkaar weer weten te vinden. Dit moet op wat voor manier dan ook. De YFM is een prachtige schakel hiertussen en eten is de bindende factor tussen het platteland en de stad die iedereen aangaat. Daar wil ik graag aan mee werken, samen voor een beter voedsellandschap.

Bijzonder YFM moment?
Tijdens alle gesprekken en lezingen van het Academiejaar 2015 kon niemand het ideale voedselsysteem uittekenen, simpelweg omdat het (nog) niet bestaat. We moeten ontzettend veel experimenteren, uitzoeken en fouten maken om samen stap voor stap te komen tot een beter eetlandschap. Ga er niet van uit dat je de waarheid in pacht hebt, sta open voor andere visies en leer van elkaar.

-Actief bij YFM Arnhem-

Academie 2015

Susan Drion

Voorzitter YFM Nederland / Student Organic Agriculture

Ik kom uit een liefdevol gezin waar duurzaamheid en activisme mij met de paplepel zijn ingegoten. Met wat buitenlandse omzwervingen heb ik de afgelopen jaren veel geleerd over mensen, politieke filosofie, economie, Europese voedsel politiek en duurzame landouw. Ik droom over een voedsel systeem waar voedsel weer mensen voedt, vertrouwen en wederkerigheid weer een plaats krijgen en waar de eter en producent autonomie voelen.  Ook hou ik ervan dingen te doen, anderen in hun kracht te zetten en in verbinding te staan met mijn omgeving. Op deze manier, zonder onszelf al te serieus te nemen, hoop ik samen met de YFM bij te dragen aan een duurzamer voedsel systeem.

Bijzonder YFM moment

Tijdens de conferentie We Feed The Planet van de Slow Food Youth Network in oktober 2015 vertelde een, niet wereldvreemde, Indiase boerin over haar werk voor 2000 man. “Usually I watch the grass grow, but speaking in front of 2000 people feels different”. Ze vertelde over haar frustraties en haar hoopgevende ervaringen. De sfeer was heel speciaal: inspirerend, vol passie en compassie. Wie dit ooit ook mag voelen zal nooit meer afstand kunnen doen van SFYN.

Emma Veerhuis

Hoge Hotelschool Maastricht, werkzaam bij: Kitchen Republic

In het eerste jaar van de Hoge Hotelschool Maastricht, nam ik deel aan de SFYN Academie. Dit heeft mij geholpen om anders naar de wereld van Eten & Drinken te kijken, dan alleen door mijn gastvrijheids-, en Bourgondische bril. Daarna ben ik VanChefs.com gestarten met (natuurlijk! YFM’er) Lisanne Buik. VanChefs is een online platform waar je kwaliteitscatering van lokale chefs kunt zoeken en boeken. Nu werk ik bij Kitchen Republic: de eerste Food Incubator van Nederland met Bart-Jan Veldhuizen. In de Houthavens van Amsterdam werken lokale food producenten en cateraars aan hun eigen product. KR helpt deze producenten actief met de groei van hun bedrijf.

Bijzonder YFM moment?

Je ogen worden geopend door de variatie van de verschillende beroepen en achtergronden in een lichting. Geweldig!

Academie 2010

Alice den Boer

Productontwikkelaar

Creativiteit, idealisme en genieten komen voor Alice samen in haar werk als ambachtelijk bakker bij Amarant bakkersholding. Als concept- en productontwikkelaar ziet ze zichzelf graag als ambassadeur van beter en gezonder brood en banket.
Als ”wraak” op haar volkoren jeugd besloot Alice een opleiding tot patissier aan het Bakery Institute te volgen. Onverwacht stal natuurlijk desembrood haar hart. Na een paar jaar te hebben gewerkt in een ambachtelijke bakkerij waar elk brood met de hand werd gemaakt, is het tijd om een volgende stap te zetten. Door zich te richten op productontwikkeling en kennis te maken met industriële verwerkingsprocessen hoopt ze haar ideaal te gaan verwezenlijken en gezond brood toegankelijk te maken voor een breder publiek.

 

Bijzonder SFYN Academie moment?
De academie was voor mij een geweldige ervaring. De groep was zo divers en zo vol kennis uit alle hoeken van het voedselsysteem. Dit leverde hele interessante gesprekken en discussies op die in eerste instantie alles alleen maar ingewikkelder leken te maken. Nu aan het einde van de academie is er toch in elk geval één ding heel duidelijk voor mij. Ik kan niet om mijn idealen heen. Ik wil een bijdrage leveren aan een duurzamer voedselsysteem en ik heb het geluk dat ik dit in mijn werk en bij YFM kan doen.

Academie 2015

Helen Kranstauber

Eigenaar project en campagnebureau Food Cabinet

Tijdens mijn studie Biologie en master Environment and Resource Management groeide mijn interesse in landbouw en voedselvraagstukken. Ik groeide op onder de rook van Amsterdam, met een paard een kip en een varken. Een eigen moestuin deed me beseffen hoe moeilijk het is om mooie groenten te kweken. Van huis uit heb ik meegekregen om buiten de bestaande kaders te denken, creatief te zijn en ook tevreden te zijn met wat je hebt. In 2012 startte ik project en campagnebureau Food Cabinet, omdat ik geloof dat er nog zo ontzettend veel kan veranderen. Ik ben als creatief brein, bevlogen in mijn werk, en werk graag aan betekenisvolle projecten die een verschil maken. Ik ben ook nuchter en hou van de nodige zelfrelativering en reflectie.

Bijzonder YFM moment?

Ik begon in 2009 als vrijwilliger bij de Youth Food Movement. Die was toen net opgericht en er was veel werk te verzetten. We begonnen met de allereerste SFYN Academie. Wat een avontuur. Met een geweldige groep mensen gingen we het hele land door. En iedereen wilde ons ontvangen en met ons in gesprek. Tijdens IDFA2009 raakte ik geinspireerd na het zien van de film Food Inc. Waarom organiseren we geen festival over eten en films?? Zo gezegd, zo gedaan. Met de inzet van een ontzettende bevlogen

Academie 2010, Organisatie Academie 2010 + oud-bestuurslid (2010-2012)

Iris Vendel

PhD @KU Leuven

Gedreven en nieuwsgierig, vooral op het vlak van smaak ( ‘Linking science to senses’ ) en sociale en culturele aspecten van voeding. Op de KUL houd ik me bezig met het onderzoeken van aardbei aroma, en hoe deze tot stand komen in de vrucht zelf.

Bijzonder YFM moment?

Terra Madre ’12, de magie van het moment en de energie de verschillende delegates uit verschillende culturen. En dansen met Carlo Petrini natuurlijk.

Academie 2012

Lotte Wouters

Ondernemer @The Food Line-up

Hoi ik ben Lotte. Ik ben op dit moment creatief directeur van The Food Line-up wat ik in 2012 heb opgezet. Ik wil graag met mijn werk een positieve impact hebben. Aangezien mijn expertise events en catering zijn probeer ik sinds 2012 een nieuwe standaard te zetten voor duurzame event catering waarbij identiteit en meemaken centraal staan.

 

Bijzondere YFM ervaring

Ik denk de keer dat we binnen een middag na een noodkreet van een bevriende YFM boer tonnen aardappels op de Dam hebben gestort. Om zo aandacht te vragen voor het importeren van goedkopere aardappels terwijl we nog genoeg in NL hadden liggen. Of dat we de AH op de Dam zijn binnengevallen (politie stond al overal) om overal “jokers plakken, boeren pakken’ stickers op hebben geplakt. Onder het mom: ” als AH zichzelf korting kan geven door hun leveranciers te dwingen, kunnen wij dat ook’. Dat voelt empowering.

Academie 2010

Barbara Serulus

Culinair journalist / programmamaker

Sinds een aantal jaren probeer ik – wars van trends en hypes – op zoek te gaan naar de dieperliggende verbindingen die voedsel legt tussen politiek, ecologie, cultuur en smaak. Samen met collega Johanna Goyvaerts heb ik die zoektocht jarenlang gedocumenteerd op onze blog Alle Dagen Honger, die een broeihaard bleek voor spannende culinaire projecten, waaronder het jaarlijkse food festival KRACHTVOER in thuisstad Antwerpen. Het eetschrijven blijft echte de eerste liefde en dat resulteert in bijdragen voor De Standaard en het eerste boek van ADH: “De Helden van het Echte Eten”. Ik wil blijven zoeken naar nieuwe manieren om voedsel in al zijn diversiteit te communiceren naar een hongerig publiek.

 

Bijzonder SFYN Academie moment?
Het is voor mij onmogelijk om één bijzonder moment binnen de SFYN academie te noemen die in in 2015 heb gevolgd. Elke keer wanneer er – na een salvo van lezingen, getuigenissen, opinies – een debat losbrak, begon mijn hoofd te spinnen door de veelheid aan kennis en achtergronden die verzameld was. Het feit dat iedereen – vanuit zijn expertise – op zoek was naar handvaten voor positieve verandering, was voor mij één van de hoopvolste ervaringen de laatste jaren. YFM staat voor mij voor open gesprekken, kennis van zaken en positieve energie.

ACADEMIE 2015

Bas Antonissen

Biologische varkenshouder

Gek op de natuur, dat is wie ik ben. Dit doe ik door  varkens te houden op een biologische manier. Zo kan dit dier zich in Nederland, toch varken voelen. Wroeten, nieuwsgierig zijn en genieten. Dat is wat een varken is. Ikzelf ben vooral nieuwsgierig, vol passie en energie voor mijn vak en alles daaromheen. Graag verbind ik mensen weer aan de herkomst van hun voedsel, want onbekend raakt onbemind.

 

Bijzonder SFYN Academie moment?
Tijdens de academie raakte de groep in een discussie over de patentering van zaden en de veredeling hiervan. De discussie startte tussen een lobbyist voor zaadveredelingsbedrijven en iemand die werkt bij een van de grootste commodity-traders van de wereld. Enkele boeren mengde zich in de discussie gevolgd door een bierbrouwer, barista en bakker. Daarna volgde de onderzoekers, wetenschappers technologen en designers. Hierdoor zagen wij allemaal de reis van het zaadje van ons voedsel tot aan het ‘geproduceerde’ voedsel op ons bord. Een geweldige ervarig om te beseffen dat je met alle partijen aan tafel zit en dat zij allemaal willen werken aan een betere wereld.

 

ACADEMIE 2015

Beatrijs Voorneman

Ontwerper

Ik ontwerp gedrag. Door middel van producten en diensten probeer ik het gedrag van gebruikers te sturen. In 2011 behaalde ik in Delft mijn ingenieurstitel met het ontwerp van varkensspeelgoed voor de intensieve veehouderij (ver buiten mijn ontwerpers-comfortzone). Gedurende 6 maanden leerde ik ons voedselsysteem van heel dichtbij kennen. De complexiteit maar voornamelijk de defecten van dit systeem fascineren me. Ook vanuit deze fascinatie deed ik in 2015 mee aan de SFYN Academie. Bij Reframing Studio ontwerpen we voor een breed scala aan opdrachtgevers: van de Nierstichting tot Ahold.

Bijzonder YFM moment?
Tijdens de academiedagen gaan er deuren open, die anders dicht zitten. Achter die deuren zit een rijkdom aan verhalen maar ook zorgen en dromen. De waarde van de academie ligt in de verbinding tussen al die deuren en in een open dialoog.

Academie 2015

Charlotte Meerstadt

Student Life Science and Technology

Als technisch student met een journalistieke en artistieke achtergrond kijk ik op veel verschillende manieren naar vraagstukken. In alles wat ik doe, probeer ik verschillende disciplines aan elkaar te koppelen.
Ik haal energie uit de mensen om me heen en uit hard werken.
Ik heb aan de academie heel veel indrukken, kennis en herrinneringen overgehouden, maar vooral de inspirerende gesprekken die ik met mijn groepsgenoten heb gehad, neem ik het meeste mee in mijn dagelijkse bezigheden.

 

Bijzonder SFYN Academie moment?

In Berlijn, waar wij rondtrokken op academiereis, hadden wij een gepolariseerde, maar ook een hele constructieve discussie over GMO zaden en veredeling. Alle partijen waren op een manier vertegenwoordigd en iedereen argumenteerde zijn of haar positie vol overtuiging maar ook met respect voor elkaar. Het was een live bevestiging van wat de academie kan zijn en de bruggen die ontstaan.

ACADEMIE 2015

Djûke van der Maat

Ondernemer / fruitteler

Jong, vrouw, boer en actief in de handel. Het is een combinatie die opvalt. Ik, Djûke van der Maat uit Bunnik zie het als voordeel: ik wordt onthouden. Op de landbouw heb ik een heldere visie: wij boeren komen verder als we nog meer en beter communiceren. Met mijn ouders heb ik het gemengd agrarisch bedrijf Nieuw Slagmaat (zie ook CV, en www.nieuwslagmaat.nl). Daarnaast run ik mijn eigen handelsbedrijf Slagmaat (zie www.hartfruit.nl).

De mensen! Wat heb ik enorm genoten van alle deelnemers binnen mijn academiejaar. Ik vond het echt een bijzondere groep. Mensen die ik anders waarschijnlijk nooit was tegengekomen en met wie we meteen onwijs leuke gesprekken, discussies en ideeën hadden. Net zoals de mensen die we tegenkwamen tijdens alle bezoeken, wat geeft dat onwijs veel energie en inspiratie.

 

Bijzonder SFYN Academie moment?
Met de hele groep aan een lasagnekuil (wat dat is kun je dus mooi leren tijdens de academie!) te snuffelen op een melkveebedrijf en te praten over wat er allemaal inzit, grondstoffen etc.

Nog een mooi moment: Midden in de storm kokkels zoeken op het wad en er daarna de heerlijkste gerechten mee maken. Onder het genot van een mooie discussie over Noordzeevis.

Academie 2015

Emma Nieuwenhuijse

Master Geneeskunde VU Medisch Centrum

Ik ben masterstudent geneeskunde, in opleiding tot arts. Ik ben liefhebber van de natuur, werken in de moestuin, wandelen in de bergen. Ik hou van koken, experimenten in de keuken, alle soorten kazen en hun bereidingswijze, reizen met eten als thema, bourgondisch tafelen. Ik vind duurzaamheid belangrijk, kijken naar het grote geheel, kijken naar de toekomst. Ook denk ik dat wij als artsen anders naar leefstijl en ziekte zouden moeten kijken. Ik hoop als in de toekomst als huisarts actief een rol te kunnen spelen in het bevorderen van kennis en een gezondere leefomgeving om daarmee ziekte te voorkomen of te behandelen.

Bijzonder SFYN Academie moment? 
Tijdens de SFYN academie leerde ik gaandeweg het programma dat problemen of moeilijkheden ontzettend veel verschillende kanten hebben en dat er geen één oplossing is. Ik leerde vooral van de mensen om me heen dat als je iets niet probeert, het bij voorbaat niets wordt: gewoon beginnen dus. Mijn YFM moment was op het podium van de eindpresentaties van de cases van academie: na een terughoudende reactie op ons plan van de opdrachtgever kwamen er van verschillende kanten uit de zaal, mensen uit de praktijk, juist heel positieve reacties. Ik dacht toen: ja, er is wél draagvlak voor, het is een goed idee en er is veel meer mogelijk dan je denkt!

Academie 2015

Froukje Kooter

Projectleider - jongeren, maatschappij en dierlijke sectoren

Ik ben Froukje Kooter. Jong, enthousiast, nieuwsgierig en continue op zoek naar het ‘waarom’ en de ‘drive’ om dingen te ondernemen. Als burgermeisje koos ik om te gaan studeren voor veehouderij. Een betere keuze was er niet want ik vind het heerlijk om voor de agrarische sector te werken.

 

Bijzonder YFM moment?

YFM staat voor mij voor het ongelofelijk krachtige netwerk met allemaal ongelofelijk passievolle jonge mensen. Iedereen heeft zijn eigen kracht, overtuiging en drive en juist deze mensen samen brengt mij heel veel. Kijk naar onze lokale YFM, de SFYN academie maar bijvoorbeeld ook het bezoek aan Terra Madre. De energie spat er van af en iedere keer als ik iets doe met YFM laadt dit heel mijn batterij weer op!

-Actief bij YFM Brabant-

Academie 2015

Irene Prinsen-Bruins

Diëtist / Zelfst. ondernemer / Zuivelaar

Irene is een boerendochter met nuchtere kijk op voeding.  Als zelfstandig ondernemer en zuivelmeisje van veel markten thuis. Ze verspreid als diëtist graag de boodschap:  Weet wat je eet, waar het vandaan komt en hoe het is gemaakt!

Tijdens de opleiding voeding & diëtetiek waren vooral de lessen over levensmiddelenleer interssant. Na een afstudeeropdracht in Toronto, Canada ging Irene aan het werk als diëtist in het ziekenhuis en specialiseerde ze zich in voeding bij diabetes, nierziekten en kinderdiëtetiek. Het ondernemersbloed bleek echter ook aanwezig en op de boerderij van haar ouders werd ERF-1 zuivel opgericht. Met een assortiment dagverse zuivel en ook vlees van de dubbeldoel koe probeert ze samen met haar ouders en broer weer de natuurlijke kringloop zo goed mogelijk te benaderen. Inclusief het verhaal naar de consument!

 

Bijzonder SFYN Academie moment?
De hele academie was eigenlijk een bijzondere ervaring. Van de mensen die ik heb leren kennen tot de gelijkenissen en verschillen binnen de verschillende sectoren die we hebben onderzocht!

Academie 2015

Jaring Brunia

Boer Brunia

Ik was opeens boer, alleen was het geen bedrijf meer, want van de landbouw en veehouderij wist ik eigenlijk niks af. In mijn zoektocht naar waar het bedrijf heen moest, realiseerde ik mij dat de landbouw van vandaag de dag niet meer kan handhaven. Als gevolg daarvan ben ik begonnen met het ontwerpen van mijn toekomstige bedrijf. Sinds twee jaar melk ik weer koeien, en probeer ik voorop te lopen in duurzame melkveehouderij, waarbij ik mijn kennis en inspiratie vooral uit de natuur haal.

 

Bijzonder SFYN Academie moment?
Elke keer als ik bij de YFM ben voel ik de kracht van het netwerk, afgelopen jaar -2015- heb ik de academie gedaan en pas dan merk je in hoeveel andere leuke projecten je opeens betrokken wordt, omdat de mensen je verhaal kennen. echt super leuk!

-Actief bij YFM Fryslan-

Academie 2015

Lian Heinhuis

Research Analyst Food&Agriculture

Het is mijn ambitie om verschil te maken in de wereld. Om dit te kunnen doen probeer ik mezelf constant te ontwikkelen en zoveel mogelijk kennis op te bouwen over hoe onze maatschappij werkt. Dit heeft mij doen besluiten om na een studie politicologie te gaan werken in het bedrijfsleven, een gebied waar ik nog veel kon leren en tegelijkertijd een gebied vanuit waar je een grote impact kan hebben op de samenleving. Ik werk nu als industry analyst bij een internationale bank en richt me op de voedselsector (en seafood in het bijzonder). De voedselsector is een bijzonder stukje van de wereld en politiek en bedrijfsleven komen hier op een unieke manier samen. Dat maakt het voor mij een sector waar ik me thuis voel. Een sector die zo essentieel is en een zo grote rol speelt in hoe onze maatschappij eruit ziet, is voor mij een perfecte plek om mijn ambities waar te maken.

 

Bijzonder SFYN Academie moment?
De YFM heeft mij de kans gegeven om me verder te verdiepen in hoe de voedselsector werkt en om meer te zien dan alleen de grote bedrijven en cijfers die ik in mijn dagelijks werk tegen kom. Een bijzondere dag vond ik dan ook de dag van De Zee, waar we met een visser mee het water op gingen. Pas toen werd mij echt duidelijk hoe verschillend de belangen zijn tussen de partijen die in visserij actief zijn. Dat een visser heel andere drijfveren heeft dan iemand die politieke besluiten neemt over zijn vakgebied. Dat zij vaak niet dezelfde taal spreken en het daarom essentieel is dat er mensen zijn die kunnen verbinden, een brug kunnen bouwen zodat alle belanghebbenden elkaar beter gaan begrijpen. En dat het uiteindelijk gaat om de mensen, de individuen die achter de schermen voor ons voedsel zorgen. In mijn werk bekijk ik deze wereld vanuit macro-perspectief, maar dankzij de YFM ben ik me weer echt bewust van hoeveel persoonlijke verhalen daar achter zitten.

Academie 2015

Maarten Kuiper

Evenementorganisator

Ik ben nieuwsgierig naar waarom dingen wel of niet werken in de wereld. Sinds enkele jaren kan ik die nieuwsgierigheid kwijt in mijn werk als schrijver en programmamaker voor onder meer het Food Film Festival en het Slow Food Youth Network. Ik heb een stiekeme wens om me te specialiseren in de voedselgeschiedenis, een licht onderontwikkeld vakgebied in Nederland.

 

Bijzonder SFYN Academie moment?
Academiegenoot Joran, werkzaam bij Cargill, vertelde me tijdens de reis naar Berlijn dat hij verbaasd was hoe weinig hij was bestookt met kritische vragen over zijn werkgever. Dat zegt enerzijds iets over hoe openminded de meeste deelnemers de academie ingaan, maar ook iets over de complexiteit van het voedselsysteem. Ik had het volledige jaar voor nodig om een beetje te begrijpen wat Joran bij Cargill doet, en welke rollen zo’n bedrijf precies invult het het mondiale voedselsysteem. Het bestaan van de academie bepleit het belang van nieuwsgierigheid en het met open blik bevragen van de wereld waarin we leven. Maar in een onoverzichtelijke wereld is het niet genoeg om alleen nieuwsgierig te zijn; het vermogen om de juiste vragen te herkennen en te willen stellen is een vereiste. Deelname aan de academie heeft ons volgens mij nieuwsgieriger, beter geïnformeerd maar vooral betere vragenstellers gemaakt.

Academie 2015

Maartje Poelman

Onderzoeker Sociale geografie

Ik doe onderzoek naar de voedselomgeving en de invloed hiervan op voedselconsumptie en gezondheid. Mijn achtergrond is voeding&diëtetiek en gezondheidswetenschappen met als specialisatie: preventie en volksgezondheid. 

 

Bijzonder SFYN Academie moment?

Het komen op de meest uiteenlopende plekken (van vissersboot tot krakerspand) en het luisteren naar vele interessante sprekers (van boer tot econoom) tijdens de SFYN academie.

ACADEMIE 2015

Pauline Schouwenburg

Barista / Natuurvoedingskok

Ik werk als barista in Rotterdam. Ik geef koffieles bij Heilige Rotterdamse koffie boontjes, dat is een sociaal project waarbij jongeren van de straat een tweede kans krijgen door te werken in een espressobar. Verder heb ik twee jaar de opleiding gedaan tot natuurvoedingskok en werk nu in de keuken bij D.A.K, de grootste dak-akker in Europa, bovenop het Schieblok.
Tenslotte schrijf ik maandelijks een column over alles wat me opvalt over eten en drinken op Hof Van Delfland: http://www.hofvandelfland.nl/pauline-food-en-koffiekenner

 

Bijzonder YFM moment?

Als echt stadsmeisje had ik geen idee van wat er zich buiten de stad afspeelde. Als barista weet ik veel over koffie, maar niets over de melk die ik dagelijks gebruik. Zo wist ik niet eens dat de melk in de supermarkt van heel veel verschillende melkveehouderijen vandaan komt. Door YFM heb ik een completer beeld gekregen van het leven buiten de stad.

– Actief bij YFM Rotterdam –

Academie 2015

Rick Nelson

Creative Director / PR&Marketing / Brouwer

Ik ben altijd bezig met het verbinden van amateurs en professionals in bier, Food en muziek scenes. Ik vind het belangrijk om hen een podium te geven, zodat hun werk gezien, gehoord en geproefd kan worden.
Tegelijkertijd is het te gek om consumenten hun grenzen te laten verleggen en ze kennis te laten maken met nieuwe smaken.

 

Bijzonder SFYN Academie moment?
Op alle academiedagen krijg je zoveel te gekke sprekers en workshops dat is heel inspirerend maar het mooist vond ik altijd de discussies die tussendoor of aan het eind ontstonden. Compleet verschillende personen en ideeën uit de voedselketen vulde elkaar aan maar bevroegen elkaar ook. En altijd op een opbouwende en positieve manier, dat was zeer leerzaam en verfrissend!

 

ACADEMIE 2015

Teyler Padberg

Food ondernemer

Ik ben Teyler, mede-eigenaar van de start-up Farm Brothers. Een merk dat biologische, gezonde graansnacks aan een zo groot mogelijke groep consumenten wil aanbieden. Door onze producten aan te bieden via onder andere de grote retail, willen wij consumenten laten inzien dat biologisch eten lekker, voedzaam en niet heel erg duur hoeft te zijn

 

Bijzonder YFM moment?

In 2015 heb ik de academie van de YFM gevolgd. Waar ik eerst een vrij duidelijk beeld dacht te hebben van het Nederlandse (of globale) voedselsysteem, ben ik na het halve jaar minder sterk van mijn zaak. Gelukkig maar, want ik heb zo veel gezien, meegemaakt, gediscussieerd en mensen ontmoet die me lieten inzien hoe complex ons voedselsysteem is. De YFM is daar een geweldige facilitator in geweest en heeft me de mogelijkheid gegeven om me echt te kunnen verdiepen in bepaalde onderwerpen. Ik ben heel erg blij dat ik hier aan mee heb gedaan en kan het iedereen aanraden die geïnteresseerd is in verdieping en de complexiteit van ons voedselsysteem!

Academie 2015

Tijn van Breugel

Kwaliteitsadviseur Grenvo

Mijn naam is Tijn van Breugel en kom uit Sint Michieslgestel. Na mijn studie levensmiddelentechnologie heb ik bij diverse bedrijven in de vleessector gewerkt. Op dit moment werk ik door de hele voedselsector heen. Ik werk graag samen met mensen en probeer gerichte en praktische oplossingen voor problemen te vinden. Het terugdringen van verspilling van voedsel zie ik als een uitdaging om de komende jaren mijn steentje aan bij te dragen.

 

Bijzonder SFYN Academie moment?
Tijdens de academie heb ik het als zeer bijzonder ervaren hoe gevarieerd de groep was. Vanuit zeer diverse invalshoeken werden zaken benaderd en leerde iedereen van elkaar. Iedereen luisterde altijd naar elkaar, ondank de verschillende invalshoeken en andere denkwijzen.

– Actief bij YFM Brabant –

Academie 2015

Willem van der Schans

Melkveehouder / Marketeer Den Eelder

Vanuit mijn opleiding Art Media Management ben ik opgeleid om een schakel te zijn tussen creatieve- en de zakelijke-wereld. Tegenwoordig ben ik degene die de boer en de burger met elkaar probeert te verbinden. Samen met mijn ouders probeer ik de lekkerste zuivel van NL te maken en doormiddel van die producten het reëel verhaal van de boerderij te vertellen. Op deze manier probeer ik een lichtje te zijn in onze voedselketen en de consument te laten zien hoe gaaf het is om te werken met de natuur, de dieren en alles wat daar uit voort vloeit!

 

Bijzonder SFYN Academie moment?

Naast de vele kennis, de gouden ervaringen en het grote netwerk (vrienden) dat je opbouwt door betrokken te zijn bij de YFM. Geeft het mij energie en kracht om op de ingeslagen weg door te gaan.

ACADEMIE 2015

Arthur Nijhuis

Food ondernemer

Arthur is avontuurlijk ingesteld, wandelt graag buiten de gebaande paden, en leert graag veel. Dingen kunnen en moeten anders en dat kan ook door een beetje te dromen en vooral door te doen. Zo ook met Rechtstreex, waarmee Arthur het doel stelt om gezamenlijk lokaal en gezond boodschappen te doen. Dit vindt Arthur belangrijk om een sociale, gezonde en transparante voedselketen te bouwen die echt voor iedereen meerwaarde heeft.

 

Bijzonder SFYN Academie moment?
Erg betekenisvol bij de YFM voor mij is de kijk in de keuken van verschillende domeinen. In de academie kreeg ik een inkijk in de wereld van bijvoorbeeld vissers en veehouders, die een diepe indruk achterlaten. Je ziet en hoort dingen die je normaal niet zomaar oppikt. Dit vind ik belangrijk en waardevol, zowel voor mij als persoon maar ook voor de ontwikkeling van mijn bedrijf en om door te geven aan anderen. Hierin schuilt de kracht van de YFM, thema’s bespreekbaar maken die normaal niet zomaar bespreekbaar zijn.

 

Academie 2014

Bram Maarsingh

Salesmanager

Ik ben Agri professional bij Betaseed en werkzaam in de veredeling. Naar mijn idee een gezonde agrarische sector.

 

Bijzonder SFYN Academie moment?
Op het schip van onze visser. De visserij is een prachtige sector, met veel innovatie en ambitieuze vissers.

 

ACADEMIE 2014

Emma Westerduin

Ruimtelijk ontwerper / Architectuur

Ik studeer Architectuur aan de Academie van Bouwkunst in Rotterdam hiernaast ben ik vier dagen werkzaam bij een ruimtelijk ontwerp- en onderzoeksbureau. Hier werken ik o.a. aan opgaven die te maken hebben met het stedelijk metabolisme, de stofwisseling van de stad en dus ook ons voedsel. Hier onderzoeken en ontwerpen we aan de bijhorende ruimtelijke interventies.

 

Bijzonder SFYN Academie moment?
De YFM heeft een open houding waarbij iedereen zijn verhaal mag doen. De YFM is ondernemend en altijd opzoek naar oplossingen. Met het netwerk over de hele keten weten ze kennis van zaken. I love it!

 

ACADEMIE 2014

Gerard Mul

Biologisch melkveehouder

Ik ben een biologisch melkveehouder die iedereen de boerderij wil laten beleven. Daarom hebben een camping, glamping, educatie, dagrecreatie en maken we ook ijs op de boerderij waarmee we het verhaal van de boerderij naar de mensen toe brengen. Het is belangrijk dat het echte verhaal van de landbouw verteld wordt. Naar mijn idee kan dit het beste het één-op-één mee te maken.
Hierin zoek ik ook partnerships met bedrijven die het zelfde doel hebben en waarbij we een aanvulling voor elkaar kunnen zijn.
Daarnaast maak ik graag zelf eindproducten op de boerderij, hoge kwaliteit en exclusiviteit is daarbij geen doel maar een voorwaarde.

 

Bijzonder SFYN Academie moment?
De SFYN Academie 2014, hoe je door een interdisciplinair samengestelde groep een heel compleet beeld kunt krijgt van vraagstukken en de mogelijke antwoorden.

Academie 2014

Gijs oude Egbrink

Account manager

Gijs | Twents | Hogere Hotel School | Food | Drinks | Organiseren | Evenementen | The Food Line-up | Catering | Festivals | Zakelijk |


Bijzonder SFYN Academie moment?

De discussies tijdens de thema dagen met zoveel verschillende meningen en belangen. Maar altijd met één gemeenschappelijk doel: de wereld proberen te verduurzamen!

ACADEMIE 2014

Hendrik Kramer

Visser

Mijn naam is Hendrik Kramer en ik ben 6de generatie Noordzeevisser. Sinds 2015 vissen we met een nieuw pilot-schip waarmee we een transitie binnen de Nederlandse vissersvloot willen ontketenen. Het schip, MDV1, laat een zo klein mogelijke footprint achter en zorgt ervoor dat de duurzaam gevangen scholletjes en andere Noordzeevis op de borden terecht komen van mensen die waarde hechten aan echt en puur eten.


Bijzonder SFYN Academie moment?

Mijn meest memorabele YFM-moment vond plaats in een food-labratorium in Denemarken. Een chef-kok liet ons haring proeven die hij, ik weet niet hoeveel jaar, had laten fermenteren.
Omdat ik mijn hele leven al wijd aan het zo vers mogelijk aan land brengen van vis kon ik niet bevatten dat, naar mijn idee, verrotte haring zo smaakvol kon zijn.

ACADEMIE 2014

Henk Huijgen

Boer / Programmeur

Ik ben Henk Huijgen, een boer in hart en nieren, maar daarnaast programmeur bij Willem&Drees, iets wat je volgens mij niet vaak tegen komt.

Met deze unieke combinatie probeer ik de verschillende processen op en rond de boerderij te versimpelen. Onderdelen hiervan zijn de planning, in- en verkoop en logistiek. Daarbij wil ik ook de verschillende onderdelen op de boerderij meer inzichtelijk maken voor het publiek, door hen mee te laten lopen op het land.

 

Bijzonder SFYN Academie moment?

Ik vond het in de academie heerlijk om te zien dat er zo veel verschillende disciplines in één hok worden gegooid en dat daarbinnen zo veel positieve energie ontstaat om allerlei zaken op te pakken en te veranderen in de voedselketen. Heerlijk!

Academie 2014

Julius Schenk

Chef-kok

Ik ben Julius, chef bij Cannibale Royale. Lekker en goed eten vind ik belangrijk en daar ben ik dan ook de hele dag mee bezig.

 

Bijzonder SFYN Academie moment?
Toen we tijdens de academie bij een varkensstal waren geweest heb ik een hele lange tijd geen varkens vlees meer kunnen eten. (door de geur) Nu doe ik het wel weer maar wel veel bewuster dan daar voor en denk nog vaak aan de biggetjes.

Academie 2014

Lotte Huisman

Bioloog / Onderzoeker

Met mijn achtergrond als (marien) bioloog en filosoof buig ik me nu bij het Planbureau voor de Leefomgeving over de duurzaamheid van voedselsystemen. In mijn huidige project over voedsel en landgebruik in Afrika ben ik op zoek naar de onderliggende drivers van (on)duurzame voedselproductie. Wat is bijvoorbeeld de invloed van de opkomst van supermarkten of van de snelle verstedelijking op voedselproductie en –consumptie in Afrika, en wat is het belang van internationale handel? In de toekomst wil ik met mijn focus op kennis, gevoel voor communicatie en liefde voor zowel taal als getallen, blijven bijdragen aan een systeem dat de volgende generaties kan voeden met voedsel dat met oog voor ecologie en mens is geproduceerd.

 

Bijzonder SFYN Academie moment?

Mijn deelname aan de Academie was als geheel een van de meest invloedrijke en betekenisvolle ervaringen die ik ooit heb gehad. Het was met name ontzettend leerzaam om deel te zijn van een groep waarin aan de ene kant zeer uitleenlopende visies op voedsel bestaan, maar toch een enorme gezamenlijke energie en veranderingsdrang heerst. Dit heeft me het vertrouwen gegeven dat we juist vanuit de kracht van diversiteit het voedselsysteem kunnen verbeteren.

ACADEMIE 2014

Luite Snijder

Food Designer

Food Designer in hart en nieren. Met een liefde voor technologie en marketing ben ik bezig met het eten van de toekomst.

Ruim vijf jaar geleden besloot ik een carrière als jurist vroegtijdig te beëindigen en me te storten op wat ik het liefste doe, nieuwe smaken maken. Zo belandde ik bij de HAS Den Bosch op de opleiding Food Design & Innovations. Nu werk ik als adviseur bij de HAS Kennistransfer en ben bezig met het eten van de toekomst door onderwijs en beroepspraktijk met elkaar te verbinden.

Oh ja, en als bartender/barista gaat mijn hart vooral sneller kloppen van alles wat vloeibaar is.

 

Bijzonder SFYN Academie moment?
Toen ik aan de academie begon had ik de missie om technologie in de levensmiddelen minder eng en abstract te maken, vanuit de overtuiging dat “de grote boze industrie” zo slecht nog niet is.

Aan het eind van de academie heb ik juist het tegenovergestelde bereikt, ik ben zelf de industrie groter en bozer gaan vinden. Hierdoor ben ik me het afgelopen jaar meer gaan inzetten om grote problemen als voedselverspilling, zout/suiker/vet reductie en de dalende groente consumptie door middel van toegepast onderzoek met het onderwijs aan te pakken.

Academie 2014

Marieke Doolaard

Manager CBL

De omvang van de Nederlandse voedselsector en diens betekenis voor de internationale voedselvoorziening heeft mij gegrepen. Hoe meer ik mij ging verdiepen, hoe meer ik getroffen ben door voedselvraagstukken wereldwijd. In de toekomst wens ik te blijven werken in de voedselsector en daarmee een bijdrage te leveren aan het bouwen van een duurzame internationale voedselsysteem.

 

Bijzonder SFYN Academie moment?
Tijdens de slotdag kwamen mijn lieve academie-genoot en ik erachter dat hij zo blij was dat de SFYN Academie zijn activistische roots niet was verloren. Terwijl mijn ervaring was dat er ruimte was voor debat en hele uiteenlopende visies, en daarmee in mijn ogen minder activistisch! Voor ieder wat wils..

Academie 2014

Pieter Korst

Akkerbouwer bij Landbouwbedrijf Korst v.o.f.

Akkerbouwer in Steenbergen, West Brabant.

Academie 2014

Max de Corte

Hardknock Life Moestuinman

Max is een Autodidact, heeft een herkenbaar geluid gevonden in de integrale ontwerpmethode van de Permacultuur. Doet veel zelfstudie en zal ten alle tijden dit ook actief toepassen in alle facetten van zijn leven. Leren en verandering zijn de constanten; van daaruit vloeit al het andere voort.

Sindsdien heeft Max een indrukwekkend netwerk opgebouwd en is Moestuinman uitgegroeid tot een uniek samenwerkingsverband tussen verschillende professionals, experts, doen-denkers, actieve bewoners, lokale organisaties en wereldverbeteraars in Rotterdam (en de rest van Nederland), met Max als spil.
Vele projecten staan inmiddels op zijn naam of is hij bij betrokken in samenwerkingsverbanden.

 

Bijzonder SFYN Academie moment?
De gehele SFYN Academie in 2014. De (praktijk) plekken die we bezocht hebben in combinatie met de verhalen van de mensen die er bij betrokken zijn. Heel leerzaam en waardevol!

Academie 2014

Koen van der Knaap

Tomaten veredelaar bij AXIA Seeds

Koen van der Knaap, op traditionele manier ontwikkelaar van nieuwe tomatenrassen bij een klein wereldwijd opererend veredelingsbedrijf. Recht voor z’n raap, doener, brianstormer en gezelligheidsmens.

Bijzonder YFM moment

Het ontmoeten van veel enthousiaste, intelligente en gezellige mensen die elkaar ondanks verschillende visies met veel respect en interesse behandelen. De oplossing van de complexe voedselproblemen is niet zwart of wit maar zal een hybride zijn tussen diverse denkbeelden en ideeen. Laten we niet vergeten ook te blijven handelen en niet alleen te praten. ‘Blijf ongrijpbaar’ Aldus Jan Rotmans

 

Academie 2013

Sandra Ronde

Zelfstandig ondernemer

Ik ben Sandra en ik houd ongelooflijk van lokaal: lokaal voedsel, lokale ketens, lokale kringlopen. Ik geloof erin dat kleiner vaak beter is. Daarom woon ik in een klein dorpje op de dijk (Pieterburen), daarom koop ik lokaal, daarom eet ik lokaal. Kleinschaligheid verbindt, brengt ons terug naar de kern en maakt het leven makkelijker.

 

Bijzonder SFYN Academie moment?
Wat mij enorm is bijgebleven na de Academie in 2014 is dat iedereen elkaar ongelooflijk motiveerde om gewoon te doen. Binnen de groep zaten een paar academici die de stap al hadden durven zetten om van de gebaande paden af te wijken en hun (voedselgerelateerde) droom na te jagen, anderen werden door de Academie geïnspireerd om hetzelfde te doen. Daaruit zijn vandaag de dag de bedrijven en boeren van de toekomst gegroeid en dat is prachtig om te zien.

Academie 2014

Sandra Buijing

Sportdiëtist

Ik ben Sandra, sportdietist die zelf ook enorm van lekker eten en veel sporten houdt. Elke week is anders, ik heb vaste spreekuren waar ik mensen help met meest uiteenlopende hulpvragen (afvallen, diabetes, hart- en vaatproblemen, ondervoeding, sportvoeding). Daarnaast werk ik bij Feyenoord Academie, Codarts, Koninklijk Conservatorium Den Haag, Rotterdam Topsport en AALO opleidingen. Veel afwisseling dus en dat past perfect bij mij!

 

Bijzonder SFYN Academie moment?
De afgelopen periode hebben varkens mijn kijk op het eten van vlees flink beïnvloedt. Het begon in mei toen ik met de SFYN academie bij themadag ‘het dier’ een varkenshouderij. De varkens maakte een diepe indruk.
Die indruk kwam in eerste instantie van de overweldigende lucht in de stallen. Het stinkt enorm, maar wat vooral heftig is hoe deze ammoniaklucht ook op je ogen en luchtwegen slaat.
Eenmaal thuis beleef ik onder de douche de heftigheid van deze geur opnieuw. Maar ik begin vooral na te denken over het eten van vlees. Het is voor de meeste Nederlanders heel normaal om dagelijks vlees te eten, het liefst voor een zo’n laag mogelijke prijs. Hoe normaal is dit eigenlijk?

De complete blog: http://iamafoodie.nl/buitengewone-varkens/

Academie 2014

Sanne Wiltink

Coordinator SFYN Academie

Mijn missie is onverschilligheid uit de wereld te helpen, door verbindingen te leggen en mensen te verrassen met foodconcepten. Dit doe ik bij de Youth Food Movement als coördinator van de SFYN Academie, als bestuurslid bij SFYN en met het theater-eetproject Van Riek tot Vork.
Met een opleiding als kunstmanager werkte ik als projectmanager bij theaterproductiehuizen en bij de kunstacademie in Den Haag. Vervolgens leerde ik op biologische boerderijen in Italië en Spanje kaas, olijfolie en wijn maken, maar bovenal werd ik bevangen door een extreme liefde voor eten. Dit heeft ervoor gezorgd dat ik de noodzaak voel om de afstand tussen boer en stedelingen te verkleinen door verhalen uit te wisselen.

 

Bijzonder SFYN Academie moment?
In de academie ’14 zat een lichtelijk anarchistisch stadsboer en een lobbyiste die de grote supermarktjongens vertegenwoordigde. De stadsboer dacht voorafgaand aan de Academie dat de YFM te gematigd zou zijn, de lobbyiste was bang dat de YFM te activistisch was. Bij het slotdiner spraken ze uit: beiden voelden zich thuis bij de YFM, voelden zich vrij om alle onderwerpen te bespreken zonder dat er in dogma’s werd gedacht.

 

ACADEMIE 2014

Savannah Hagendijk

Kok

Toen ik aan mijn studie filosofie begon had ik al een bijzondere interesse voor maatschappelijke vraagstukken en met name met betrekking tot voedsel. Dat was ook een van de redenen dat ik mee deed aan de SFYN academie. Tegelijkertijd werkte ik als kok in verschillende restaurantkeukens en die praktische kant van met voedsel werken sprak me zodanig aan dat ik daar uiteindelijk mijn baan van heb gemaakt.

 

Bijzonder SFYN Academie moment?
Ik vond het bijzonder om te zien dat verschillende academici nog zulke uiteenlopende meningen of standpunten konden hebben maar dat er altijd een gemeenschappelijke deler was, namelijk de liefde voor eten.

Academie 2014

Tom van der Avoort

Communicatie Events

Eigenaar evenementenbureau zaak.acht. De (nieuwe en) diepe kijk op onze voedselketen.

Academie 2014

Toos Hartog

Design, Illustratie & Communicatie

De wereld mooier maken, dat wilde ik altijd. Van binnen en van buiten mooier. Waarmee kan dat beter dan met eten? Eten is voor mij een materiaal om mee te ontwerpen. Met een gerecht kan je een gesprek openen, of met een ritueel rondom proeven kan je mensen leren creatief met ingrediënten om te gaan. Eindeloos mooie mogelijkheden.
Daarnaast maak ik het liefst grafisch ontwerp en illustraties voor de voedselindustrie.

 

Bijzonder SFYN Academie moment?
Toen we aan tafel zaten bij een restaurant in Malmö, tijdens de reis van SFYN academie 14, kreeg de jongen tegenover me tranen in zijn ogen. Hij had nog nooit zo bijzonder gegeten. Het restaurant maakte, jaagde, preserveerde en karnde alles zelf. Het had hem diep geraakt en liet mij weer zien hoeveel emoties er aan eten verbonden is.

Academie 2014

Wilbert van de Kamp

Organisator SFYN Academie

Ik vertel verhalen over eten. Dat doe ik bij YFM, als eengarde, maar ook op allerlei andere plekken. Door mensen met eten te verbinden verbind je ook mensen met elkaar.

 

 

Bijzonder SFYN Academie moment?
Het moment dat een van de meest grootschalige zuivelboeren tegenover een academicus van WAP stond. Twee extremen die elkaar ontmoetten, dat is iets waar ik van geniet.

Academie 2014

Akke Kok

PhD student Animal Production Systems

Akke is een leergierige biologe in spé. Ze combineert toegepaste gedragsbiologie met fundamentele plantenfysiologie, want beide disciplines sluiten aan bij haar ideaal: een eerlijke, duurzame wereld.

Akke houdt van lekker vegetarisch eten, dieren en natuur. Als gedragsbioloog observeerde ze een jaar biologische kalveren, op zoek naar een haalbare opfokmethode waarbij kalf en koe samen blijven. Het fundamentele plantenonderzoek dat ze nu doet levert kennis die later wellicht in de akkerbouw kan worden toegepast. Eerlijkheid is een kernwoord voor Akke: eerlijk tegenover mens, dier en milieu. Duurzame veehouderijsystemen en gewassen die meer opbrengen met minder pesticiden passen binnen haar idealen. Maar ook bewustwording en een mentaliteitsverandering bij de consument zijn volgens haar nodig om een duurzamere voedselketen te realiseren; bijvoorbeeld via SFYN Academie 2013.

 

Bijzonder SFYN Academie moment?
Op het introductieweekend raakte ik al snel in gesprek met een vleeskuikenhouder. Dat zou op een andere manier denk ik nooit – of niet zo open – gebeurd zijn, terwijl juist in gesprek gaan zo belangrijk is.

Academie 2013

Arnout den Ouden

Akkerbouwer

Mijn naam is Arnout Den Ouder, Jonge boer en altijd bevlogen met innovatie. Ik teel tafelaardappelen, uien, wortelen, granen en suikerbieten en ik kijk graag naar andere sectoren om problemen op te lossen binnen mijn eigen sector. Verder ben ik een zeer kleinschalig verse patatproducent.

 

 

Bijzonder SFYN Academie moment?

De SFYN Academie is geen ‘anti-alles-clubje’ die overal tegenaan loopt te schoppen. Bij de academie ga je juist in gesprek en wordt er geluisterd. Op die manier kom je erachter dat je vaak dichter bij elkaar zit met je mening dan dat je zou willen denken.

ACADEMIE 2013

Bram Wits

Politiek adviseur/Staatssecretaris van economische zaken

Voedsel produceren op een manier die in balans is met de draagkracht van onze aarde en op die manier 11 miljard mensen gezond voeden, is misschien wel de allergrootste uitdaging voor de mensheid de komende decennia. Onze generatie zal daar een belangrijke rol in moeten spelen. Bij de YFM is mij al wel duidelijk geworden dat dit vraagstuk veel te belangrijk is om uitsluitend over te laten aan het bedrijfsleven, de NGO’s of de politiek. Alleen samen maken we een kans om echte verandering te bewerkstelligen. Daarom is de dialoog binnen en door de YFM ook zo waardevol.

Bijzonder SFYN Academie moment?

De wandeling door Londen met Caroline Steel heeft mijn blik op het voedselsysteem, de vormende invloed ervan op steden maar ook de gewijzigde verantwoordelijkheid over de voedselvoorziening, blijvend verandert!!

ACADEMIE 2013

Jan Kuijpers

Kippenboer

Ik ben Jan Kuijpers en woon samen met mijn vrouw Liesbeth en onze drie kindjes Isa (5), Jens (4) en Tim (3) in onze boerderij te Heeswijk Dinther. Ik werk in ons bedrijf Kuijpers Kip en ben samen met mijn Broer Joris verantwoordelijk voor onze Vleeskuikenouderdieren.
Wij zijn bezig om een Korte Keten Vleeskuikenhouderij op te zetten van Broedeitje tot Slachterijtje. Een gesloten vleeskuikenketen. Dit wordt een hypermodern bedrijf met unieke elementen op het gebied van Dierenwelzijn, Milieu, arbeidsomstandigheden en voedselveiligheid. Een voorbeeld hiervan is bv het uit laten komen van de kuikentjes in de stal waar ze de rest van zijn leven groot gebracht worden.

 

Bijzonder SFYN Academie moment?
Bij de YFM heb ik voor de eerste keer ervaren dat er op een hoog niveau tegen het voedselsysteem wordt aangekeken. Iedereen in onze groep heeft het lef gehad om het voedselsysteem van meerdere kanten te bekijken. Dit roept veel vragen op en kwamen wij er gedurende de Academie achter dat het een ontzettend moeilijke materie is. Hierdoor heb ik veel waardering gekregen voor het vak waar ik nu mee bezig ben. Ik heb mijn verhaal kunnen houden en kunnen vertellen wat we doen en waarom we het doen. De reacties die ik daar op kreeg heeft me gigantisch geholpen om nog meer passie en liefde voor het vak te krijgen.

Academie 2013

Joszi Smeets

Directeur Youth Food Movement

Joszi is sinds september 2014 directeur van de YFM. Ze was geen onbekende binnen de organisatie: in 2014 organiseerde ze de SFYN Academie en het jaar ervoor doorliep ze die zelf. In 2011 was ze mede verantwoordelijk voor de productie van het eerste Food Film Festival vanuit filmhuis Studio/K. Joszi is dus al langere tijd bekend met de filosofie en energie van de YFM. Joszi is afgestudeerd als sociaal geograaf en schreef haar scriptie over sociale bewegingen rondom duurzaamheid, waarvoor zij zich verdiepte in dat wat mensen drijft zich te verbinden om verandering te bewerkstelligen.

 

Bijzonder YFM moment?
Voor mij is onze beweging de nieuwe vorm van opstand. Niet met duizenden naar het Malieveld gaan om te laten horen dat het allemaal niet meer kan zoals het gaat. Nee, zelf werken aan alternatieven. Voor YFM sta ik de ene dag in een geitenstal te praten over de verwaarding van geitenbokkenvlees, de andere dag met 25 academici kokkels te plukken in de Waddenzee, dan zit ik weer met collega’s te brainstormen over een Food Filmfestival talkshow, en in de avond geef ik een presentatie over de bodem en hoe daar over te communiceren met jongeren. Kortom: het houdt niet op, mijn werk is net zo veelzijdig als het voedselsysteem. YFM leert mij elke dag ontzettend veel waar ik voor altijd van kan blijven genieten, op dit moment is YFM dus alles en zoveel meer <3

-Directrice YFM-

Academie 2013

Keri van den Heuvel

Klinische en Gezondheids Psycholoog

Hoe beweeg je mensen tot een duurzame keuze? Kennis is niet voldoende om consumenten in beweging te zetten. Of producenten, of beleidsmakers.
Ik houd mij bezig met hoe de maatschappij bewogen kan worden om juiste keuzes te maken. Echter, wat zijn juiste keuzes? Ik ben geen rechtlijnige eenzijdige predikant die denkt dat ze de waarheid in pacht heeft. Sterker nog: mede door de YFMA ben ik bekend met de complexiteit van deze zaak. Elk verhaal kent wel 2, 3 of 4 kanten. Met ons bedrijfje De Hollandse Geitenkroket timmeren we in ieder geval aan de goede weg. Mijn volgende stap zal een toepasselijke master zijn en ondertussen steek ik mijn handen uit de mouwen voor dat wat mijn passie voor goed, gezond en eerlijk eten aanwakkert.

 

Bijzonder SFYN Academie moment?
Een van onze Academiedagen stond in het teken van de duurzame voedselketen. De sprekers representeerde deze diverse keten en varieerden van biologisch werkende boer tot AH manager en beleidsmaker. Wij konden lekker fel met hen in discussie gaan, maar het meest toffe was dat ze met elkaar in discussie werden gezet. Dit zorgde voor echte eye-openers en vooral werd duidelijk dat de verschillende sprekers elkaar de schuld gaf van het gebrek aan duurzame oplossingen.

Academie 2013

Lennard Duijvestijn

Landgoed beheerder

Mijn interesses gaan voornamelijk uit naar systeemverandering. Of het nu het voedsel- of politieke systeem is, ik blijf zoeken naar manieren om individuen in staat te stellen voor zichzelf te kunnen bepalen wat goed voor hen is. Met ecologisch Landgoed Roggebotstaete laten we zien dat echt voedsel eigenlijk nog altijd uit de natuur komt, een plek waar mensen de verbondenheid met zichzelf weer terugvinden.

 

 

Bijzonder SFYN Academie moment?
De presentatie door de directeur van de YFM over de ‘visie’ van de YFM op voedsel. Waarin naar voren kwam dat de YFM niet met een visie komt, maar juist mensen oproept om vragen te stellen, voor jezelf erachter te komen wat belangrijk is, wat goed is, om pro-actief de verandering vorm te geven die wijzelf nodig achten. Dat vind ik een krachtige manier om mensen te motiveren.

Academie 2013

Lieneke Wieringa

Project coördinator

Ik ben altijd benieuwd naar het horen en begrijpen van nieuwe perspectieven. Ik denk graag over de grenzen heen en probeer de discussie rondom duurzame voedselproductie in een globaal perspectief te zetten. Graag denk ik kritisch na over oplossingen waarmee we samen de wereld een stukje groener en eerlijker kunnen maken.

 

Bijzonder SFYN Academie moment?

Voor mij was het met name heel interessant om direct in aanraking te komen met de mensen die ons voedsel produceren. Hun perspectief te horen, van deze mensen te leren én om met eigen ogen te zien hoe onze voedselproductie er in de praktijk aan toe gaat. Vanuit mijn werk ben ik veel met duurzame voedselproductie bezig maar vaak meer op een beleidsmatig niveau. Het was voor mij heel leerzaam om even teruggebracht te worden naar de realiteit en daarmee mijn bezigheid van alle dag in een ander pespectief te zetten.

ACADEMIE 2013

Marjolein van Kleef

Diëtist / Trainer

Enthousiast | lekker & gezond eten | mensen motiveren

 

Bijzonder SFYN Academie moment?
Binnen de YFM is iedereen open minded. De (soms letterlijke) honger naar kennis over eten staat voorop!

Academie 2013

Michiel Vos

Boer / Ondernemer

Boer in mijn hart. Daarnaast eigenaar van Juice&Salad. Momenteel ben ik bezig in onze saladebar om het aandeel producten van eigen bedrijf te vergroten.

 

Bijzonder SFYN Academie moment?
Dacht dat ik al redelijk veel wist van alle voedsel, tot de visdag. Dat was echt een grote ervaring en behoorlijk schokkend. Er is bijna niets dat je zorgeloos kan eten. Je moet er echt met je neus bovenop zitten. Ik ga ervoor zorgen dat dit bij onze saladebar gebeurt!

 

ACADEMIE 2013

Naushad Aliradja

Jr. Food inkoper

Ik ben Naushad Aliradja. Op jonge leeftijd had ik al een enorme passie voor eten en dat is nooit meer weggegaan. Ik ben werkzaam voor La Place restaurants als Jr. inkoper. Het leukste aan mijn functie is dat ik veel in contact ben met de primaire met boeren en telers. Persoonlijk sta ik voor meer regionaal en seizoensgebonden eten, helaas zie je dat in grote supermarkten niet altijd terug.

 

 

Bijzonder SFYN Academie moment?
Tijdens de Academie viel me erg op hoeveel jonge mensen, met verschillende achtergronden zich inzetten voor een beter voedselsysteem. Hoewel de meningen soms erg ver van elkaar af lagen, kwamen we als groep altijd samen en hebben we één ding gemeen; namelijk een passie voor goed en eerlijk eten en drinken. Dat was erg inspirerend!

Academie 2013

Raphaël Hoogvliets

Consultant

Eens begonnen met een eerste baantje bij de slager, later werkte ik me bij een restaurant als omhooggevallen afwasser op tot chef. Vanaf zeer jonge leeftijd kookte ik al van alles, van pasta tot papierpulp. Tegenwoordig sta ik niet meer in professionele keukens, maar werk ik aan de verduurzaming van ons voedselsysteem vanuit de invalshoek van keteninnovatie. Vanuit mijn achtergrond in de taalkunde en de ruimtelijke economie kijk ik naar de wereld door een pragmatische bril van cijfers, feiten en retoriek.

 

Bijzonder SFYN Academie moment?
De YFM is voor mij erg interessant omdat sommige van de beste jonge mensen die in landbouw en voedsel werken, of er vanuit een ander beroep grote interesse in hebben, elkaar ontmoeten. Het netwerk en de kruisbestuiving die er binnen de YFM ontstaan zijn een krachtige basis voor innovatie in het Nederlandse agri- en foodcomplex.

Academie 2013

Selma Seddik

Food ondernemer

Mijn naam is Selma! Eén van de initiatiefnemers van Instock. Instock zet zich in tegen voedselverspilling. Daarom hebben we op dit moment een restaurant op de Czaar Peterstraat in Amsterdam-oost. We koken daar met producten die nog super lekker zijn maar op een of andere manier toch weggegooid zouden zijn.

 

Bijzonder YFM moment?
Ik begon aan de academie met een toekomstideaal voor de voedselindustrie en dat idee is door de academie helemaal veranderd. Het beeld is genuanceerder geworden, omdat ik de nu de argumentatie begrijp van totaal verschillende soorten agro-food professionals.

 

Academie 2013

Wouter van der Sleen

Logistics & Customer Care HelloFresh

Ik ben breed geïnteresseerd in consumentengedrag omtrent voeding. Hoe ontstaan trends, waarom gingen we ineens allemaal gojibessen en havermout eten, en welke van deze trends blijven overeind staan? We worden allemaal, inclusief mijzelf, (onbewust) extreem beïnvloed in onze voedselkeuzes op het gebied van bijvoorbeeld gezondheid en duurzaamheid.

 

 

Bijzonder SFYN Academie moment?
Mocht je voordat je in contact komt met de YFM denken dat je weet hoe de voedselwereld in elkaar steekt, dan zul je er door ervaringen binnen de YFM al snel achter komen dat ‘het voedselsysteem’ extreem complex is. Helaas is dit systeem niet zo zwart/wit als dat je soms zou hopen. De diversiteit van mensen binnen de YFM zorgt ervoor dat je een stuk genuanceerder kan kijken naar voedselproblematiek en niet meer denkt in simpele oplossingen als ‘ban de plofkip’ of ‘alleen nog maar biologisch’. De oplossing ligt ergens in het midden.

 

ACADEMIE 2013

Yuki Kho

Fotograaf / Strateeg

Ik kom vaak op plekken die ik niet verwacht had, zoals via politicologie en kunstacademie strategisch PR advies gaan geven, of door een verlaat verjaardagscadeau een paar jaar later fotograaf zijn.

 

 

Bijzonder SFYN Academie moment?

De reis naar Bra!

ACADEMIE 2013

Barbara Putman-Cramer

Designer INK Strategy

Ik duik steeds in een andere keuken en reis met neus en keukenmes. Alles wat ik leer over eten – van smaak en bereiding tot herkomst – helpt mij om cultuur, politiek en economie beter te begrijpen. Als ik niet kan koken, gebruik ik tekenen of ontwerpen om ideeën te verzinnen en communiceren. Eigenlijk zie je me meestal druk pratend, tekenend of etend.

Bijzonder SFYN Academie moment?
In het Sint Lucas Andreas ziekenhuis leidde Jaap Seidell ons rond over de obesitas-afdeling. We hebben daar een aantal patiënten bezocht en vragen gesteld. Mijn idee dat iedere Nederlander toch basale kennis heeft van wat ongelofelijk ongezond is, is daar ter plekke zo zwaar ondermijnd, dat ik een stuk realistischer ben over gedragsverandering rondom gezond eten.

Academie 2012

Caroline Melissant-Makkus

Communicatie Adviseur/Eigenaar INZee

Thuis in de visserij als communicatie adviseur, schrijfster van kinderboekenreeks Visserijavonturen, vrouw van een visserijondernemer (GO1) en genietend van het moederschap!

Bijzonder SFYN Academie moment?
De YFM verbindt mensen met verschillende achtergronden, culturen, beroepen en denkwijzen en creëert daarmee een enorm krachtig en groeiend netwerk van mensen die hetzelfde doel voor ogen hebben: een gezond voedsellandschap!

Academie 2012

Dionne van Zijl

Kok/ZZP

Na het volgen van de Academie ben ik voor de YFM blijven werken. Eerst 2 jaar als organisator van de Academie en Food Manager op FFF en afgelopen jaar als projectleider van de eerste vier Food Filmfestival on Tour edities.
Daarnaast werk ik als kok in restaurants die aansluiten bij de Slow Food gedachten.

Bijzonder SFYN Academie moment?
Na het deelnemen aan de Academie was het heel bijzonder om het bijzondere programma nog twee jaar voor anderen te mogen faciliteren. Het heeft voor veel mensen deuren geopend en ik vind het heel gaaf om te zien hoe nieuwe ondernemingen en samenwerkingen ontstaan binnen een groep.

 

Academie 2012

Ella Weggen

Global health advocate

Ik ben Ella Weggen en heb na veel reizen en jarenlang studeren (politicologie en internationaal recht) vier jaar in het Europees Parlement voor GroenLinks gewerkt. Hier was ik de assistent van Bas Eickhout en verantwoordelijk voor de landbouw portefeuille en de voedsel campagne van GroenLinks. In die tijd heb ik de YFM Academie gedaan. Nu werk ik sinds januari 2014 voor een NGO op gezondheidsthema’s, medicijnen, schadelijke stoffen, handel en voedsel. Hierbij kijk ik naar beleid van de Wereldgezondheidsorganisatie, de EU en het nationaal beleid. Ook ben ik in 2014 coach geweest van een academiegroep voor de vogelbescherming.

 

Bijzonder SFYN Academie moment?
In mijn academiejaar heb ik veel verschillende mensen en invalshoeken leren kennen, wat politiek gezien heel nuttig was. Ik herinner me debatten ove genetische modificatie met met de lobbyist van LTO, waar ik vaak regelrecht tegenover stond. Toch werden we vrienden en leerden we elkaar standpunt kennen en waarderen.

Academie 2012

Floor Fortunati

Fotograaf

Ik hou van: zon, zee, reizen, aan een berg hangen, mensen aan een berg zien hangen, wandelen in de bergen, wandelen in de duinen, wandelen in het algemeen, woestijn, zwemmen in zee, blauwe zee, warme wind, nieuwe dingen proeven, lekker koken, lekker eten, kruidenkunde, vragen stellen, antwoorden krijgen, meer vragen stellen, dieren, eerste lentedagen, warme zomeravonden, zonnige herfstdagen, Steven, fietsen, mensen bekijken, lichtinval, schrijven, filmen en fotograferen.
Ik word misselijk van: zuurkool, racisme, oneerlijkheid, voedselverspilling, chemische bestrijdingsmiddelen, dierenleed, onnodige plastic tasjes, ‘superfoods’, mensen met gluten allergie die pasta eten, wondermiddeltjes, voedselhypes en gezeur.

Bijzonder SFYN Academie moment?
Door de YFM, die me naar fantastische plekken heeft meegenomen, heb ik belachelijk mooie foto’s kunnen maken. Ik heb zelfs een hele farms&foods sectie op m’n website; die eigenlijk YFM zou moeten heten. :)

ACADEMIE 2012

Hilde Anna de Vries

Sabbatical Hilde Anna's Art

Hilde Anna de Vries is voormalig directeur van de onafhankelijke voedselwaakhond foodwatch, maar momenteel met Sabbatical en focust zich op beeldend werk en poëzie. Echter blijft voedselzekerheid/-veiligheid, duurzaamheid en transparantie binnen de keten een belangrijk onderwerp voor haar, daarom oriënteert zij zich op haar volgende stap binnen dit gebied.

Bijzonder SFYN Academie moment?
Het meest bijzondere moment van de academie was voor mij het bezoek aan Londen waar we als groep kennis hebben gemaakt met de initiatieven van YFM-tak die daar werkzaam was. Verder genoot ik de inspirerende groepsdynamiek die ik daar heb ervaren.

Academie 2012

Janno Lanjouw

Programmamaker / researcher / mediamaker Freelance

Kennis is macht of in ieder geval de sleutel tot macht. Dus zorg dat je weet waar je het over hebt, zeker als het gaat om je eten. En weten dat je iets niet weet is daarin ook al heel wat. Uit mezelf heb ik een onverklaarbare en onstilbare honger naar kennis, verhalen en anekdotes. Ze vormen de basis van wie ik ben. Maar ze vormen ook de basis van wat de samenleving is. Daarom moeten we ze doorgronden. Voedsel is een medium waardoor je die kennis, verhalen en anekdotes kan verzamelen, tot je nemen. Letterlijk consumeren. Dus daar werk ik aan.

Bijzonder SFYN Academie moment?
Ik heb zoveel betekenisvolle ervaringen opgedaan bij de YFM. Maar ik denk dat een zeer betekenisvolle wel was dat je nooit de pindakaas in de koelkast moet zetten.

Academie 2012

Joar van der Velde

Grootzakelijk Accountmanager Food @ Rabobank

Als Accountmanager Grootzakelijk bedien en beheer ik klanten met een complexe financiële behoefte in de regio Hoeksche Waard voor de Rabobank. De klanten zijn met name actief in de agrarische sector en aanverwante sectoren.

Bijzonder moment tijdens de academie:
Vooraf dacht ik aan geitenwollensokken, maar al snel bleek de verscheidenheid aan academici; de interesses in alles en vooral het echt openstaan voor ieders verhaal, ideeën & visie. Maar bovenal, door daarover met elkaar echt in gesprek te gaan. Mijn visie is dat h
et verschil tussen gangbare landbouw en biologisch landbouw steeds kleiner wordt. Door daar nog beter op te sturen kunnen we er nog meer uit halen en het proces versnellen. Het was gaaf om daarover met elkaar te discussiëren, zonder daarvoor veroordeeld te worden.

Academie 2012

Jos Timmer

Chef-kok

Ik ben werkzaam bij het RIJKS, het restaurant in het Rijksmuseum. Ik wil iedere gast en toerist laten zien hoeveel mooie producten wij hebben in Nederland. Werken met respect voor mens en natuur.

 

Bijzonder SFYN Academie moment?
Om open deuren in te trappen: niets is zo interessant en leerzaam om te luisteren naar professionals uit de horeca, voedselindustrie en de landbouw.

Academie 2012

Klaske Faassen-Buma

Melkveehoudster / Dierenarts

Ik ben in het dagelijks leven dierenarts en melkveehoudster. Deze combinatie komt goed van pas. Ik vind het belangrijk dat boer, burger en consument met elkaar in gesprek gaan. Op deze manier kan de burger en de consument zelf beslissen achter welke manier van boeren zij staan. En deze keuze ook in de supermarkt (of juist bij de ‘echte’ slager) maken. Op een boerenbedrijf waar vol passie gewerkt wordt met het (melk)vee, daar ligt mijn hart.

Bijzonder SFYN Academie moment?
Tijdens en na de YFM bleek dat ik net zo weinig wist van de visserij dan dat een visser weet van de melkveehouderij. Als ik nu een visje eet, dan denk ik aan de ervaringen die ik nu op het gebied van de visserij heb opgedaan. En dat er achter de visafslag veel meer schuilhoudt.

Academie 2012

Krispijn van den Dries

Groenteboer

Op 1 april 2012 reed ik met 6 ton aardappels naar de Dam in Amsterdam, voor het initiatief PowerToThePieper. Niet veel later was BioRomeo een feit. Inmiddels is BioRomeo een samenwerkingsverband van 38 boeren die gezamenlijk meer dan 150 verschillende biologische gewassen rechtstreeks afzetten naar consument, horeca en groothandel. Zo wordt maar weer duidelijk dat ook grootschalige akkerbouwbedrijven het anders kunnen doen. Creativiteit, enthousiasme en ondernemersgeest zorgen er voor dat BioRomeo blijft pionieren met voedselproductie.

 

 

Bijzonder SFYN Academie moment?

Het meeste waardevolle aan de YFM vind ik het netwerk. Snel schakelen, binnen het netwerk nieuwe initiatieven ontplooien. Veel creativiteit en openheid.

 

ACADEMIE 2012

Lukas den Admirant

Retail Manager

Ik ben Project Manager bij Bake for Life in Uganda. Daar coördineer ik trainingen waarna ik aan geslaagde deelnemers mircokredieten uitgeef in franchisevorm(compleet pakket).
Dit project is grotendeels van de grond gebracht in juni ’14 en ben in ieder geval tot juni ’16 nog werkzaam voor Bake for Life in Uganda.
Verder vind ik relativeren belangrijk, maar mijn optimisme komt hier geregeld mee in conflict. Ik geef aan ieder onderwerp een humoristische draai.

 

 

Bijzonder SFYN Academie moment?
Zo verschillend als iedereen was, zo verschillend waren ook de sprekers. Alle academici streven echter wel een zelfde doel na wat een bijzondere bindende factor was. Er was veel respect onderling. Mensen waren open, velen waren nog zoekende en probeerden zonder filter naar dingen te kijken.

Academie 2012

Mick Janssen

Business Coach & distributeur

Je kan bij mij terecht voor vragen over Duurzaamheid, Strategie & Organisatie, Raw Food, Gezondheid en Geïoniseerd water.

Mijn missie is om andere mensen te helpen het beste uit zichzelf te halen en een gelukkig en gezond leven te leiden.

Ik ben altijd bezig met het creëren van een betere en mooiere wereld. Voorheen deed ik dat als Sustainability Consultant en – na het doorlopen van de Academie 2012 – als Raw Food Chef. Nu werk ik aan het verspreiden van True Health als distributeur van Kangen Water voor Enagic. Ook ben ik in opleiding als Business Coach voor EMyth.

 

Bijzonder SFYN Academie moment?
De grootste waarde van de YFM was voor mij dat het mijn blikveld enorm verbreed heeft, met name wat betreft de rollen die je kan spelen in het leven, door me de kans te geven te verbinden met een bijna oneindige hoeveelheid slimme en leuke mensen. Het heeft me de inspiratie en vertrouwen gegeven om mezelf opnieuw uit te vinden en een nieuwe fase van mijn leven in te gaan.

 

Academie 2012

Nelleke Polderman

levensmiddelentechnologie / voedselbeleid

Ik krijg nooit genoeg van supermarkten bezoeken en etiketten lezen. Daarnaast praat ik graag met mensen over eten, mijn baan bij de Consumentenbond is me dan ook op het lijf geschreven.

 

Bijzonder SFYN Academie moment?

Verslag doen van het Food Film Festival. Op één dag schreef ik over een workshop hummus maken en een debat over genetisch gemodificeerd voedsel. De hele voedselwereld komt aan bod bij de YFM!

Academie 2012

Rob van Drunen

Organisatie-ontwikkelaar / Ondernemer / levenstherapeut / schrijver / columnist

De tijd waarin we leven brengt naast vooruitgang ook de nodige negatieve ontwikkelingen met zich mee. Dat beginnen we gelukkig steeds meer te (h)erkennen. Ik geloof dat deze negatieve ontwikkelingen, en daarmee de uitdagingen van deze tijd, in de basis vragen om een nieuw niveau van bewustzijn. Vanuit deze overtuiging heb ik mezelf een helder doel gesteld: het stimuleren en faciliteren van bewustzijn. Bewustzijn van wie je werkelijk bent, de consequenties van de keuzes die je dagelijks maakt en het potentieel dat vaak nog verborgen blijft. Dit doe ik op het gebied van gezondheid, zelfbewustwording, organisatieontwikkeling en maatschappelijke vernieuwing. Ik noem dit hart-werk.

 

Bijzonder SFYN Academie moment?
Toen op de eerste academie-dag, bij meneer de Leeuw in Oostknollendam, mijn blik op wereldvoedselproblematiek in gesprek met boeiende experts aanzienlijk werd verruimd en ik me realiseerde dat er altijd meerdere (fundamenteel andere) perspectieven op een probleem zullen zijn. En we vervolgens, terug naar de realiteit en het hier en nu, de kans kregen onze eigen lunch (kip!) te vangen, slachten en bereiden. Ik herinner me mijn fascinatie over wat dat deed met verschillende mensen, wie naar voren stapte en wie liever even naar de achtergrond verdween.

ACADEMIE 2012

Robbert Boink

HBO Docent

Kijk met andere ogen naar de wereld. Ik probeer vragen te stellen als: Wat is goed eten? Hoe wordt onze voeding nou precies gemaakt? Door wie? Wat is de meerwaarde van een bepaald product? En wat zijn de daadwerkelijke kosten? Ik vind het belangrijk om mensen weer te verbinden met wat ze eten. Afkomst. Herkomst. Duurzaamheid.

 

Bijzonder SFYN Academie moment?
Transparantie en betrokkenheid. Er gebeurt zoveel in de samenleving met nieuwe inspirerende initiatieven. Iedereen zit er vanuit zijn of haar eigen standpunt in, maar staat wel open voor het verhaal van een ander. Door de SFYN academie heb ik nog meer geleerd open staan voor andere ideeën.

Academie 2012

Rowena Van Doorn

Student Rural Development and Innovation / Event manager

Sinds 2010 ben ik betrokken bij de YFM. Mede organiseren van het Food Film Festival, meedoen aan de Academie, neerzetten van Food Safari’s… En in 2015 was ik verantwoordelijk voor de randprogrammering van Damn Food Waste Rotterdam. Ik ben student Rural Development and Innovation aan Van Hall Larenstein in Wageningen en werk bij Stichting Lekker Groen als projectleider aan Koken in het Groen. Sinds 2010 ben ik ook betrokken bij de Global Ecovillage Netwerk en heb ik verschillende gemeenschappen in Europa bezocht. Bouwend aan mijn droom van zelf (samen) een gemeenschap opbouwen met zelf bepaalde waarden van en voor leven. In relatie met en tot elkaar en de natuur.

 

Bijzonder YFM moment?

YFM heeft veel en betekend nog steeds veel voor mij. De lieve en leuke mensen. De inspirerende ideeën, projecten, acties, aanpak. Ik ben de beweging heel erg dankbaar voor de zoveel goede herinneringen en de leerschool die het mij heeft geboden. Bijvoorbeeld de manier hoe we met elkaar omgaan en open kunnen staan voor het gesprek met verschillende visies en meningen. Juist de waarde van verschil en luisteren dat zo belangrijk is.
Ja, dankbaar.  Maar ik weet dat er nog een heleboel te doen is en heel veel mooie mensen te ontmoeten zijn, die zich inzetten voor een Good, Clean en Fair voedselsysteem.

– Actief bij YFM Rotterdam –

ACADEMIE 2012

Steven Welle

Strategic account manager Friesland Campina

 

Kwaliteit staat voor hem als ‘fit for purpose’, hij wil dit graag verdiepen met YFM 2012 academici met betrekking tot wat kwaliteit is voor onze voedselketen.

Opgegroeid in de Betuwe en na een studie Technische Bedrijfskunde, is Steven nu werkzaam binnen een multi-national in de voedingsindustrie. Hierbij heeft hij zich in de afgelopen jaren bezig gehouden met verschillende operations vraagstukken; inkoop, beschikbaarheid van
baby voeding in het Midden-oosten en het fabrieksnetwerk in Europa.
In 2007 heeft Steven samen met 6 vrienden ‘de wijngaard Lui’ opgezet in Nederland. Hier worden van verschillende Nood-Europese druivenrassen mooie wijnen gemaakt.

Bijzonder moment in de academie:

Naast alle fantastische mensen die ik heb leren kennen, blijven me zeker twee dingen bij van de academie: Enderzijds het respect voor verschillende standpunten tijdens de gespreken wat zorgde voor waardevolle verdieping.  Anderzijds de direct toepasbare inzichten die je van dag 1 kunt gebruiken om de voedselketen te verbeteren, via je dagelijkse boodschappen of op je werk.

 

 

Academie 2012

Susan Drion

Voorzitter YFM Nederland

 

 

Bijzonder YFMA moment?
In 2012 heeft Susan deelgenomen aan de SFYN academie, een ervaring die haar leven richting heeft gegeven. Enthousiasme, grote idealen en een no-nonsense houding waren een enorme bron van inspiratie. Sindsdien staan de thema’s voedsel, politiek en duurzaamheid centraal in haar leven.

Academie 2012

Baaf Vonk

Kok / Cateraar / Vis,schaal&Schelpdierenhandelaar

Baaf Vonk is als freelance kok, chef en ondernemer de culinaire wereld ingerold. Met varkensroosteren.nl verzorgt hij caterings, geeft workshops en maakt ware delicatessen. Met Küstlichkeiten houd hij zich in Duitsland bezig met vis, schaal en schelpdieren uit Wadden en Noordzee.

Op culinair vlak houdt Baaf Vonk zich bezig met het verwaarden en roosteren van het gehele dier, ongewone tosti’s, fermentatie, het maken van likeur, wijn & bitters, wilde ingrediënten en vis en schelpdieren uit de Noordzee.

 

Bijzonder SFYN Academie moment?
Het feit dat YFM internationaal is en nationaliteit overstijgt, op het moment dat met het bedrijf Küstlichkeiten aan de slag in Duitsland gingen ondervonden we ontzettend veel steun van het Duitse YFM netwerk.

Academie 2011

Chantal Engelen

Mede-oprichten Kromkommer

The world would be a great place if we tried a little harder * | FOOD | Kromkommer | change | brands | social media | coffee | vega | running | crossfit |

 

Bijzonder SFYN Academie moment?
Dos Winkel vertelde tijdens de themadag visserij gepassioneerd over de zee en de problemen die daar spelen. Ik had mezelf nooit gerealiseerd hoe belangrijk oceanen zijn voor het ecosysteem. Dat was een echte eye-opener voor mij. Maar de echte betekenis van YFM zie ik dagelijks. Ik kom YFM’ers overal tegen tijdens mijn werk, waar je ook bent. Dat is gaaf om te zien.

Academie 2011

Dennis Favier

Food Designer

Business Developer – Food Designer – Professional Foodie – Inspirator – Initiator – Recipe Writer – Product Developer – Concept strategist – Creative Director @ Innovation SME TOP bv, the Netherlands.

Bijzonder SFYN Academie moment?
Je denkt veel te weten over voeding, maar in werkelijkheid is het nogal beperkt tot je eigen perspectief. Mijn perspectief is vanuit de voedingindustrie, en ik heb het als heel betekenisvol ervaren, om te leren van het perspectief van anderen. Dat is in mijn ogen de kracht van YFM en de academie.

ACADEMIE 2011

Elisabeth Lanz

Master Environment and Resource Management / Fotograaf

Deze onderzoekende dame schrijft haar scriptie voor de master Environment and Resource Management. Is verslaafd aan zelfgemaakte sambal, houdt van mensen fotograferen en nagellak in alle tinten groen.

Enkel bewapend met boekenkennis is Elisabeth voor haar afstudeerscriptie vertrokken naar Oeganda. Daar heeft zij onderzocht hoe kleinschalige boeren de krachten bundelen in farmer groups om toegang te verkrijgen tot de markt met traditionele groenten. Met deze ervaring en geïnspireerd door hun succes wil Elisabeth, met het einde van haar scriptie in zicht, zich in zetten voor verandering in ons huidige voedselsysteem. Begrijpen hoe we 9 miljard mensen op een duurzame manier kunnen voeden. Kennis verspreiden: het kan rechtvaardiger en gezonder! Begrijpen hoe het anders kan. Nu op de VU en straks bij YFM.

Academie 2012

Academie 2012

Ilona Spierings

Docent FreshFood & Innovation

Als vers afgestuurde Food Designer mocht ik deelnemen aan de SFYN academie. Tijdens de academie realiseerde ik, dat ik meer wilde dan lekker en mooi eten ontwikkelen. Ik startte samen met andere YFM Brabant. In Brabant brengen we boer en consument dichter bij elkaar. Hier haal ik ontzettend veel energie uit! In mijn rol als docent, bij de opleiding FreshFood & Innovation aan de HAS Hogeschool mag ik ook met veel boeren en producenten werken die anders willen. Zij zijn zoekende in hoe ze meerwaarde kunnen creëren aan hun product. Het is dan ook heel gaaf om samen met studenten nieuwe concepten voor deze ondernemers te ontwikkelen.

Bijzonder SFYN Academie moment?
Ik vond het heel tof om Terra Madre 2014 mee te mogen maken. Zo gaaf om in contact te komen met jonge mensen van over de hele wereld met dezelfde drive en passie.

Actief bij YFM Brabant

ACADEMIE 2011

Karel Klosse

Business Developer

I like to think, invent, create, develop, promote and share.

 

ACADEMIE 2011

Lisa Steltenpool

Diëtiste / Schrijfster

Ik ben Lisa Steltenpool en afgestudeerd als diëtiste aan de Hogeschool van Amsterdam. Op mijn 19e was ik nét begonnen met mijn opleiding en mocht ik al meedoen met de YFM-academie. In die periode werd ik van vegetariër langzaam veganist en is het mijn doel geworden om plantaardig eten mainstream te maken. Tijdens mijn opleiding schreef ik mijn eerste informatieve kookboek ‘De vegarevolutie’. Dit boek is het basiswerk voor veganistisch eten en biedt inspiratie om vlees en zuivel vaker te laten staan. Begin 2016 komt mijn tweede boek, waarin ik evidence based technieken voor gezondere levensstijl combineer met heerlijke plantaardige gerechten.

Bijzonder SFYN Academie moment?
Alle academiedagen waren geweldig en de reis naar Italië met een groep inspirerende foodies was heel tof. Maar wat mij het meeste is bijgebleven, is hoe die periode zoveel motivatie en inspiratie bracht om écht iets te doen met mijn idealen. Om niet langer enkel een mening te hebben, maar mee te werken aan verandering. Ongeacht hoe jong je bent…

ACADEMIE 2011

Maartje Nelissen

Food ondernemer

Ondanks het ‘groente-vlees-en-aardappelen-gezin’ waar ze uitkomt, was er altijd al een grote liefde voor goed eten. Bij De Librije leerde ze alles over sales, marketing, PR en de pure keuken van Jonnie Boer. Na drie jaar gewerkt te hebben als Specialist New Business, op het hoofdkantoor van de Bijenkorf, ging ze aan de slag als marketing & project manager bij Vlaamsch Broodhuys, totdat TFLU lonkte. Maartje is full of energy, enthousiast en altijd op zoek naar de ideale mix van een creatief en commercieel concept.

Bijzonder SFYN Academie moment?
De hele academie; na die 6 maanden wist ik dat met alle kennis die ik had opgedaan ik een verantwoordelijkheid had iets te veranderen en op een duurzame manier iets bij te dragen in het voedsellandschap. Voor mij was een eye opener dat iemand bij de intro van de academie zei; “Zo eeuwig zonde dat studenten het hele pak spaghetti kopen omdat het ‘toch maar 0,19 cent kost’. Ik schaamde me kapot en besefte dat ook ik vaak niet anders deed. Het meest waardevolle wat ik leerde was de echte waarde van eten en hoe weinig de echte prijs wordt betaald.

Academie 2011

Nicoline Smalbraak

Filosoof / Freelance

Ik ben een praktisch ingestelde filosofe, die middenin het leven staat. Ik verdiep me behalve in filosofie en voedsel ook in de uitvoerende schilderkunst. Daarnaast werk ik sinds kort als mindfulnesstrainer.

Ik vind een rechtvaardige wereld waarin iedereen de mogelijkheid heeft zichzelf naar eigen inzicht te vorm te geven, de wereld waarnaar we moeten streven. Wat we eten en hoe we dat doen is een manier om jezelf en die wereld waarin je wil leven vorm te geven. Ik ben een liefhebber van nadenken over een betere wereld en hoe ‘het goede leven’ er precies uitziet, en een nog grotere liefhebber van die gewenste wereld een werkelijkheid te maken.

 

Bijzonder SFYN Academie moment?
Eigenlijk zijn er bij elk YFM evenement wel momenten aan te wijzen waarin blijkt dat het delen van verhalen en overtuigingen een goede manier zijn om mensen van gedachten, en uiteindelijk van gedrag te veranderen. Ik heb zelf zoveel veranderingen doorgemaakt dat ik het lastig vind om één moment aan te wijzen dat betekenisvol is. Ik ben al sinds 2009 bij YFM betrokken en heb te weinig woorden om uit te leggen hoezeer die ontmoeting bij beïnvloed heeft.

-Voormalig bestuurslid (2010-2012)-

Academie 2011

Marleen Brouwer

Adviseur @ Centre for Development Innovation WUR

Ik ben Marleen, woon in Nijmegen en werk aan Wageningen UR. Ik heb politicologie gestudeerd, met een specialisatie in ‘conflict resolution & governance’. Onlangs heb ik nog een tweede master in internationale ontwikkelingsstudies gedaan. Ik houd me graag bezig met alles wat te maken heeft met duurzame ontwikkeling, voedsel, onderwijs, conflictoplossing en mensenrechten. Samenwerking, communicatie en creativiteit zijn erg belangrijk voor me, in mijn werk en daarbuiten. Ik houd van (verre) reizen, koken, zingen in m’n bandje en véél lezen.

Bijzonder SFYN Academie moment?
Ik vond de SFYN Academie (nr. 2) geweldig. Het was superboeiend om samen met andere jonge mensen met een passie voor landbouw en voedsel te discussiëren, oplossingen te verzinnen voor problemen, en boeren/bedrijven/koks, etc. te bezoeken. Het academiejaar gaf mij een goede indruk van hoe ons voedselsysteem werkt, en inspireerde anderen en mijzelf om onszelf te verdiepen in het Gemeenschappelijk Landbouwbeleid en andere politieke agri- en voedselkwesties. De SFYN Academie en het YFM-netwerk hebben mij echt geholpen bij het ontwikkelen van een visie op landbouw en voedsel. Dit gebruik ik nog dagelijks in mijn werk, als ik boodschappen doe, en als ik met anderen over eten praat.

Academie 2011

Semora Mangnoesing

Hotelschool Den Haag / iProspect

Ik ben Semora, hou van alles dat met eten te maken heeft, reizen, muziek, ondernemen en online. Het afgelopen decennia heb ik in Thailand, London, San Francisco en Hamburg gewoond voor zowel mijn studie als werk. Na een kijkje te hebben kunnen nemen in de diverse bedrijfstakken heb ik momenteel voor de online marketing gekozen. Wat uiteindelijk voor mij telt is op positieve wijze een schaalbare bijdrage te kunnen leveren aan wereldwijde ecosystemen, met een focus op oceanen.

Bijzonder SFYN Academie moment?
De academiedag over Visserij heeft mij het meest aan het denken gezet. De grootste boodschap waren de geluiden dat het slecht gaat met de wereldwijde visstanden en de gevolgen hiervan. Door de YFM zijn mijn ogen geopend mbt de visserij en wil/ga ik hier wat aan doen voor zover ik dat kan.

Academie 2011

Emma Veerhuis

Hoge Hotelschool Maastricht / Kitchen Republic

In het eerste jaar van de Hoge Hotelschool Maastricht, nam ik deel uit van de SFYN Academie. Dit heeft mij geholpen om anders naar de wereld van Eten & Drinken te kijken, dan alleen door mijn gastvrijheids-, en Bourgondische bril.
Daarna ben ik VanChefs.com gestarten met (natuurlijk! YFM’er) Lisanne Buik. VanChefs is een online platform waar je kwaliteitscatering van lokale chefs kunt zoeken en boeken.
Nu werk ik bij Kitchen Republic: de eerste Food Incubator van Nederland met Bart-Jan Veldhuizen. In de Houthavens van Amsterdam werken lokale food producenten en cateraars aan hun eigen product. KR helpt deze producenten actief met de groei van hun bedrijf.

 

Bijzonder SFYN Academie moment?

Je ogen worden geopend door de variatie van de verschillende beroepen en achtergronden in een lichting. Geweldig!

ACADEMIE 2010

Fleur Derogee

zelfstandige / conceptontwikkelaar diverse food gerelateerde projecten

Ik ben nog steeds een veelvraat als het om voedsel gaat. Sinds de academie in 2010 ben ik werkzaam als conceptontwikkelaar en heb ik zeer uiteenlopende projecten gedaan. De K’EETQUIZ voor het Food Film Festival, in samenwerking met Alain Caron, voor mij een van de leukste projecten. Het netwerk van de YFM is een vruchtbare bron en op diverse manieren inzetbaar gebleken. Momenteel werk ik aan de EET-APOTHEEK, een concept dat mensen stimuleert om de kracht van voedsel als medicijn te ontdekken en ik ontwikkel op maat geleverde Food tours voor o.a bedrijven en toeristen. Good, Clean & Fair staat nog steeds hoog in het vaandel!

Bijzonder SFYN Academie moment?
De mensen die je ontmoet door de YFM, dat is echt ongelooflijk waardevol. Niet alleen zijn daar vriendschappen uit ontstaan maar het heeft me ook inzicht gegeven hoe divers en complex de voedselketen in elkaar steekt. Door jezelf vragen te blijven stellen verruim je je blik. Niets is zwart/wit, daar kom je al snel achter bij de YFM! De breedte van de keten die je letterlijk binnen de academie tegenkomt kom je niet zo snel ergens anders tegen, dit is voor mij echt de kracht van de YFM.

 

Academie 2010

Lisette Kreischer

Stylist / Auteur / Food Fotograaf

Tijdens mijn tienerjaren ontdekte ik het koninkrijk van de planten. Er bloeide een liefde op die mij de keuken in trok. Ik experimenteerde en veganizeerde erop los en raakte bevlogen van alle prachtige noten, granen, peulvruchten, zaden, groente, fruit, kruiden en wieren die er te vinden zijn. Moeder Aarde is pretty ingenious; ze geeft ons allerlei bijzondere en medicinale heerlijkheden verpakt in een seizoensgebonden sausje. Via mijn blog Be Ecofabulous en The Dutch Weed Burger wens ik deze inmiddels diepgewortelde liefde voor de plantaardige keuken met je te delen en je zo mee te nemen op een smakelijk Eetavontuur!

Bijzonder SFYN Academie moment?
YFM bracht me in contact met veel enthousiaste foodies die met veel overtuiging allen geloofden in een nieuwe mogelijkheid voor de hedendaagse foodcultuur. Die power gaf me energie en ondersteunde me in het proces om uiteindelijk The Dutch Weed Burger te ontwikkelen!

 

ACADEMIE 2010

Lotte Wouters

Food ondernemer

Hoi ik ben Lotte. Ik ben op dit moment creatief directeur van The Food Line-up wat ik in 2012 heb opgezet.
Ik wil graag met mijn werk een positieve impact hebben. Aangezien mijn expertise events en catering zijn probeer ik sinds 2012 een nieuwe standaard te zetten voor duurzame event catering waarbij identiteit en meemaken centraal staan.
Het is belangrijk voor mij om het gevoel te hebben dat ik een positieve invloed kan uitoefenen met mijn dagelijkse werkzaamheden en samen met de mensen om mij heen kan doen wat ik belangrijk vindt. Ik hou van energieke en gepassioneerde mensen om me heen dus wat dat betreft heb ik de mooiste baan en het leukste netwerk ter wereld!!! :-)

 

Mijn beste YFM moment: de keer dat we binnen een middag na een noodkreet van een bevriende YFM boer tonnen aardappels op de Dam hebben gestort. Om zo aandacht te vragen voor het importeren van goedkopere aardappels terwijl we nog genoeg in NL hadden liggen.
Of dat we de AH op de Dam zijn binnengevallen (politie stond al overal) om overal “jokers plakken, boeren pakken’ stickers op hebben geplakt. Onder het mom: ” als AH zichzelf korting kan geven door hun leveranciers te dwingen, kunnen wij dat ook’. Dat voelt empowering.

 

Bijzonder SFYN Academie moment?

Door de YFM ben ik gaan inzien dat je dingen kunt veranderen door ze op een spontane en iets wat rebelse manier aan te kaarten maar wel de dialoog aan te gaan! Ik heb geleerd dat je gewoon geen beren op de weg moet zien en samen van alles kunt bereiken door het gewoon te doen en er plezier in te hebben!
En dat oplossing voor het voedselvraagstuk in de EN – EN zit en niet de OF – OF. Alle kleine initiatieven helpen!!

ACADEMIE 2010

Maarten Halfwerk

Biologie docent Vakcollege Amersfoort

In 2010 heb ik met zeer veel passie deelgenomen aan de academie. Tijdens deze periode is mijn passie voor koken vergroot. Deze passie gebruik ik nu in mijn dagelijks leven voor en in de klas.

Bijzonder SFYN Academie moment?
Tijdens de academie heb ik vaak genoeg in een verhitte discussie gezeten over kreeften, graankorrels patenten en andere food gerelateerde zaken. Nu moet ik pubers laten ervaren en duidelijk maken dat voedsel zeer belangrijk voor je is. Different kind of cookie, nog grotere uitdaging. De dagelijkse porties workshops, voorlichtingen en discussie zijn mij goed bijgebleven!

 

Academie 2010

Om onze website veilig en soepel te laten draaien plaatsen wij cookies. Lees ons privacybeleid of ga er direct mee akkoord. Privacybeleid

De cookie-instellingen op deze website zijn ingesteld op 'toestaan cookies "om u de beste surfervaring mogelijk. Als u doorgaat met deze website te gebruiken zonder het wijzigen van uw cookie-instellingen of u klikt op "Accepteren" hieronder dan bent u akkoord met deze instellingen.

Sluiten