ACTIVITEITEN

It's the food, stupid! -3

18-03-2013

It's the food, stupid! -3

Het Centrum voor Landbouw en Milieu organiseert in samenwerking met onder andere de YFM een debatserie over de toekomst van de landbouw en ons voedsel, onder de naam 'It’s the food, stupid!'

Over de impact van voedselproductie op ecologie, energie, ontwikkeling en gezondheid

 

3.  De meerwaarde van agro-ecologie - Praktijkvoorbeelden uit Brazilië en Nederland

High tech rukt op in de landbouw. Daar zit veel waardevols bij, zoals GPS en robotmelken. Maar technieken als groeilampen, gentech, luchtwassers in stallen en groententeelt in flats met LED-licht zijn losgezongen van agro-ecologisch systeemdenken. Kan zulke technologie de problemen oplossen of creëren ze nieuwe mechanismen met risico’s voor gezondheid en milieu? Moeten we niet meer woekeren met de ecologie? Er is al een wereldwijde agroecologische beweging ontstaan die zoekt naar vernieuwing op basis van principes zoals kringlopen, biologische plaagregulering en natuurlijke weerstand van vee. 

Wat heeft agro-ecologie te bieden voor de landbouw in ontwikkelingslanden en in Nederland? En wat kan Wageningen er mee? 

Sprekers:
- prof. Irene Cardoso, bodemkundige aan de Universiteit van Viçosa (Brazilië) en vice-voorzitter van de Braziliaanse Agro-ecologie Associatie: Hoe voeden we 9 miljard mensen in 2050? Een verhaal vanuit praktijkervaring met boeren in Brazilië, waar momenteel nationaal agroecologiebeleid wordt voorbereid.
- Biologische boer Tom Saat, stadsboerderij Almere.  

Terug naar overzicht

OVERIGE ACTIVITEITEN

In Ghee gaan met Albert Heijn, mag dat?

In Ghee gaan met Albert Heijn, mag dat?

20-02-2015

Tijdens de tweede aflevering van It's the Food, my Friend! klonk een eensgezind pleidooi van de drie sprekers: boeren moeten zo min mogelijk in zee gaan met supermarkten. Maar de economische realiteit blijkt weerbarstig. Alexis de Roode doet verslag.

Vacature Bestuursvoorzitter

Vacature Bestuursvoorzitter

04-02-2015

We zijn op zoek naar een bestuursvoorzitter die samen met het bestuur verantwoordelijk is voor de continuïteit en impact van de YFM.

Versgarantie = wastegarantie

Versgarantie = wastegarantie

28-01-2015

Afgelopen week lanceerde Plus deze reclame. Maar het is natuurlijk onzin dat bloemkool met een plekje meteen oneetbaar is. Wij maakten een nieuwe versie van de reclame: "Ben je helemaal betoeterd?"

It's the Food, my Friend! 2015

It's the Food, my Friend! 2015

20-01-2015

Vanaf dinsdag 3 februari gaan we weer in 6 avonden op zoek naar een voedselvisie voor Nederland om op 28 april tijdens de Grande finale af te sluiten met maar liefst 5 YFM-ers, en geeft Joszi Smeets een visie op ons toekomstige voedselsysteem.

Carlo Petrini krijgt oeuvreprijs

Carlo Petrini krijgt oeuvreprijs

19-01-2015

Vrijdag 16 januari ontving Carlo Petrini uit handen van prof. Louise Fresco de Johannes van Damprijs. Petrini kreeg de oeuvreprijs voor zijn bijdrage aan de internationale voedselcultuur en de groeiende waardering voor lokale gastronomie.

Nieuwjaarsborrel YFM met Carlo Petrini

Nieuwjaarsborrel YFM met Carlo Petrini

15-01-2015

Gelukkig 2015! Samen met onze leden willen wij graag de start van een nieuw jaar vieren. Maar, dit doen we niet alleen.. niemand minder dan mede-oprichter van Slow Food, Carlo Petrini zal hierbij aanwezig zijn!