ACTIVITEITEN

Voedseltribunaal

05-04-2012

Foodprint - Food Forward: Voedseltribunaal

Hoe voeden we onze steden in de toekomst?

In 2050 wonen er 9 miljard mensen op aarde, waarvan 75% in steden. Als die groei in dit tempo doorzet hebben we straks extra planeten nodig om iedereen te voeden. Dát het voedselprobleem alleen maar urgenter wordt, bestrijdt niemand. Hoe we ervoor kunnen zorgen dat de wereldbevolking ook in de toekomst gevoed wordt, daar is echter niemand het over eens. Stroom Den Haag vindt het hoog tijd voor een scherp debat met doeners en denkers van lokale en mondiale voedselsystemen. 'Hoe voeden we onze steden in de toekomst?' is de sleutelvraag bij het Voedseltribunaal waarbij niemand onschuldig is of de morele overhand heeft.

Moderator is Sandra Rottenberg. M.m.v. deskundigen op het gebied van retail, wetenschap, cultuur, politiek en agrofood zoals Agnes van Ardenne, Thijs Cuijpers, Petra Derkzen, Henk Ovink, Joost Reus, Arne Hendriks en Marc Jansen ->voor volledige lijst klik hier. Ook YFMers Linda Vermaat en Iris Vendel zullen aanwezig zijn.

Ons voedselsysteem staat in de vuurlinie. Voorstanders van industriële voedselproductie die gekoppeld is aan de mondiale economie staan lijnrecht tegenover aanhangers van lokale ecologische landbouw. Vertegenwoordigers van beide paradigma's verdedigen met bijna religieuze overtuiging hun standpunt. De toekomst van ons voedsel is echter de toekomst van de mens.

Stroom Den Haag brengt alle partijen voor het gerecht bij elkaar. Experts met verschillende achtergronden en van verschillende generaties (van boer tot filosoof, van retailer tot architect, van wetenschapper tot activist, van beleidsmedewerker tot politicus) geven hun mening over hoe we de steden van de toekomst voeden. Startpunt voor de redetwisten zijn drie visionaire scenario's die kunstenaars/architecten in het kader van het programma Foodprint ontwikkelde: Park Supermarkt, City Pig en Foodscape Schilderswijk.

Het tribunaal eindigt met een manifest waarin een jury zich uitspreekt over de wijze waarop we tot een duurzaam voedselsysteem voor de stad kunnen komen. Dit manifest wordt o.a. publiek gemaakt via de website van Stroom en wordt naar alle stakeholders gestuurd. De vorm van het Voedseltribunaal sluit aan bij het internationale profiel van Den Haag als Stad van Recht en Vrede.

Nieuwe Foodprint publicaties
Tijdens het tribunaal worden twee nieuwe publicaties gepresenteerd:
Food for the City. A Future for the Metropolis
(i.s.m. NAi Uitgevers, Rotterdam)
Nils Norman, Eetbaar Park/Edible Park
(i.s.m. Valiz, Amsterdam).

Voor meer informatie en reserveren: klik hier

Terug naar overzicht

OVERIGE ACTIVITEITEN

Slotdag YFM Academie

Slotdag YFM Academie

30-06-2015

Zaterdag 4 juli sluit alweer de 6e YFM Academie het jaar traditiegetrouw af met de slotdag. De academici houden hun eindpresentaties, er is een netwerkborrel en natuurlijk de diploma-uitreiking.

Het blokkenschema van Food Filmfestival!

Het blokkenschema van Food Filmfestival!

22-06-2015

Jaaaa, hier is het blokkenschema! Wel handig voor het overzicht, want er is genoeg te doen bij de Vechtclub op 27 juni! Naast de films, talkshow en foodmarkt kun je meedoen aan workshops en proeverijen. Hieronder lichten we ze voor je uit.

Teaser Food Filmfestival on Tour:Utrecht

Teaser Food Filmfestival on Tour:Utrecht

15-06-2015

Op 27 juni strijkt het Food Filmfestival on Tour neer in Utrecht. Het thema: Bodem. Alles heeft ermee te maken, en alles komt eruit. Bekijk hier de teaser! Voor meer informatie: kijk op http://www.foodfilmfestival.nl

Damn Food Waste: Rotterdam

Damn Food Waste: Rotterdam

11-06-2015

Op 14 juni 2015 strijkt Damn Food Waste neer op Plein 1940 in Rotterdam. Met een gratis megalunch gemaakt van groenten die anders zouden zijn weggegooid, komen we in actie tegen voedselverspilling.

De 5 visgeboden van Academicus Charlotte

De 5 visgeboden van Academicus Charlotte

19-05-2015

In het achterafje van YFM Academicus Charlotte over Academiedag 'De Zee' komt ze met 5 visgeboden. Want moet je nu wel of geen vis uit de Noordzee. En is de biologische zalm het prijskaartje meer dan waard?

Fileerlokaal 'tAiland bijna gecrowdfund

Fileerlokaal 'tAiland bijna gecrowdfund

15-05-2015

Met 97% op de teller en nog 4 dagen te gaan, loopt de crowdfunding voor het fileerlokaal van Jan en Barbara bijna ten einde. De laatste loodjes dus, help jij mee?

Bekijk het jaarverslag van 2014

Bekijk het jaarverslag van 2014

30-04-2015

Wat heeft de YFM allemaal in 2014 gedaan? Wie waren er lid? Wat voor impact hebben we gehad en hoe ziet 2015 eruit? Je leest het in ons jaarverslag van 2014.

Slotavond It's the Food, my Friend!

Slotavond It's the Food, my Friend!

29-04-2015

Tijdens de slotavond van It's de Food, my Friend! werd gezocht naar een voedselvisie. YFM directeur Joszi Smeets sprak alle aanwezigen toe en deed een gepassioneerde oproep tot het nemen van verantwoordelijkheid en stoppen met wijzen naar elkaar.

Food Filmfestival gaat op tour

Food Filmfestival gaat op tour

23-04-2015

In 2015 bestaat Food Filmfestival 5 jaar! Dat vieren ze samen met de Youth Food Movement in nieuwe stijl. En in plaats van een driedaags festival in Amsterdam een reis door Nederland. De eerste editie vindt in Het Paleis in Groningen plaats op 5 juni.

BAJK zoekt jou voor documentaire!

BAJK zoekt jou voor documentaire!

16-04-2015

BAJK is op zoek naar enthousiaste mensen die mee willen werken aan een documentaire over de afkomst van het voedsel. Tijdens deze documentaire zullen boeren samen met jou boodschappen doen. Waarom koop je bepaalde producten wel of niet?

YFM Academie in Pluijms Eetbare Wereld

YFM Academie in Pluijms Eetbare Wereld

07-04-2015

René Pluijm filmde tijdens één academiedag en sprak o.a. met Joszi Smeets, Jaring Brunia, Wilbert van de Kamp, Alice den Boer en Lian Heinhuis. Bekijk het fragment terug.

Lof en kritiek voor Landbouw van Later

Lof en kritiek voor Landbouw van Later

27-03-2015

Afgelopen woensdag presenteerden verschillende jongerenpartijen, waaronder YFM Brabant, een pamflet 'Landbouw van Later'. Daarmee oogsten ze veel lof, maar ook kritiek. YFM'ers Froukje en Lizette blikken terug op de reacties en resultaten.

FFF op Culy Festival

FFF op Culy Festival

27-03-2015

Mocht je dat niet al heel goed zelf weten: culy.nl is natuurlijk een van ’s lands bekendste food blogs. Maar in het aanstaande Paasweekend (4 & 5 april) organiseert Culy een heus festival waar FFF een filmprogamma voor verzorgt.

YFM Brabant voor vernieuwing landbouw

YFM Brabant voor vernieuwing landbouw

25-03-2015

YFM Brabant is één van de zeven landelijke en Brabantse jongerenorganisaties die meegewerkt heeft aan 'Voor de landbouw van Later’ waarin een toekomstbeleid voor de Nederlandse agrofood wordt geschetst.

Interview met Herman Wijffels

Interview met Herman Wijffels

24-03-2015

Voor It's the Food, my Friend! maandag 30 maart over de impact van geld op ons voedselsysteem interviewde YFM'er Susanne de Boer Herman Wijffels. Wijffels: ‘ik geloof in de kracht van mensen’

Academeet-up #10: Gerard Mul

Academeet-up #10: Gerard Mul

17-03-2015

Oud-academicus Gerard Mul deed in 2014 de YFM Academie. Hij is eigenaar van biologisch melkveebedrijf Hoeve Sonneclaer, waar hij ijs maakt, maar vooral door educatie, een camping en kijkboerderij iedereen de boerderij wil laten beleven.

In Ghee gaan met Albert Heijn, mag dat?

In Ghee gaan met Albert Heijn, mag dat?

20-02-2015

Tijdens de tweede aflevering van It's the Food, my Friend! klonk een eensgezind pleidooi van de drie sprekers: boeren moeten zo min mogelijk in zee gaan met supermarkten. Maar de economische realiteit blijkt weerbarstig. Alexis de Roode doet verslag.

Vacature Bestuursvoorzitter

Vacature Bestuursvoorzitter

04-02-2015

We zijn op zoek naar een bestuursvoorzitter die samen met het bestuur verantwoordelijk is voor de continuïteit en impact van de YFM.

Versgarantie = wastegarantie

Versgarantie = wastegarantie

28-01-2015

Afgelopen week lanceerde Plus deze reclame. Maar het is natuurlijk onzin dat bloemkool met een plekje meteen oneetbaar is. Wij maakten een nieuwe versie van de reclame: "Ben je helemaal betoeterd?"

It's the Food, my Friend! 2015

It's the Food, my Friend! 2015

20-01-2015

Vanaf dinsdag 3 februari gaan we weer in 6 avonden op zoek naar een voedselvisie voor Nederland om op 28 april tijdens de Grande finale af te sluiten met maar liefst 5 YFM-ers, en geeft Joszi Smeets een visie op ons toekomstige voedselsysteem.

Carlo Petrini krijgt oeuvreprijs

Carlo Petrini krijgt oeuvreprijs

19-01-2015

Vrijdag 16 januari ontving Carlo Petrini uit handen van prof. Louise Fresco de Johannes van Damprijs. Petrini kreeg de oeuvreprijs voor zijn bijdrage aan de internationale voedselcultuur en de groeiende waardering voor lokale gastronomie.

Nieuwjaarsborrel YFM met Carlo Petrini

Nieuwjaarsborrel YFM met Carlo Petrini

15-01-2015

Gelukkig 2015! Samen met onze leden willen wij graag de start van een nieuw jaar vieren. Maar, dit doen we niet alleen.. niemand minder dan mede-oprichter van Slow Food, Carlo Petrini zal hierbij aanwezig zijn!