Kies je regio
Terug naar overzicht

#Beste Martijn van Dam – Jaring Brunia

Tot en met juni 2016 is Nederland nog voorzitter van de Europese Unie en in het kader daarvan ontvangt Martijn van Dam de Europese raad van Landbouw in Nederland. YFM vraagt een jonge generatie gastschrijvers om onze staatssecretaris tot en met juni advies te geven en te inspireren met hun eigen visie op de toekomst van ons voedselsysteem.

Hoi Martijn – Beste meneer van Dam,

Wij kennen elkaar nog niet zo goed, maar ik heb het gevoel dat we vrienden kunnen worden. Lang en breed zat ik te brainstormen over een brief aan jou over het landbouwbeleid; het moet op de schop! Tot ik afgelopen zondagochtend na het melken met een kop koffie in mijn Facebook nieuwsfeed zat te scrollen en ik opeens een interessante titel zag: “ik zit hier niet voor de boer”. Even later heb ik het artikel helemaal gelezen en ik geloof dat ik het in de kern met je eens ben.

In mijn begin jaren als boer, toen ik nog niet zoveel wist van het boerenleven, kreeg ook ik gewoon inkomenssubsidie. Deze 1.300,- euro konden mij nooit echt interesseren. Eigenlijk kreeg ik gewoon geen landbouwsubsidie, dit omdat mijn ouders al gestopt waren en ik geen referentiejaren meer had. Dus ik produceer wel, maar ik kreeg geen geld omdat in het verleden mijn ouders niet meer produceerden. Vreemd. Dat is gelukkig nu veranderd. Met de jonge boeren regeling kon ik beroep doen op de nationale reserve om in één keer de sprong te maken naar een meer dan dertien keer zo grote inkomenssubsidie. Erg prettig dit gratis geld natuurlijk en zeker welkom als jonge innovatieve boer. Maar waarom krijg ik dit eigenlijk?

Ik blijf het vreemd vinden dat wij als boerensector geld krijgen om boer te zijn. Daarin ben ik het volledig met jou eens. Het huidige beleid moet op de schop. Het landbouwbeleid zou de sector moeten sturen, net als na de oorlog. Toen was het doel veel en goedkoop voedsel. Nu is het doel de transitie richting een natuur inclusieve / agro-ecologische landbouw. Eigenlijk geloof ik helemaal niet in subsidie; het belemmert creativiteit en innovatie. Juist deze twee aspecten zouden wél gesubsidieerd moeten worden.

Ik geloof namelijk erg sterk in de kracht van de natuur. Deze kracht probeer ik ten volle te benutten op mijn boerderij, waardoor ik een simpel en efficiënt bedrijfssysteem ontwikkeld heb. Zo simpel en efficiënt dat ik denk dat ik prima zonder directe inkomenssubsidie kan produceren. Wat ik wel vind dat moet blijven zijn de gebiedsgerichte subsidies. Hier is dat bijvoorbeeld weidevogel beheer maar dit wordt nu al door de provincies geregeld en staat los van het GLB (Gemeenschappelijk Landbouw Beleid).

Boeren zijn ondernemers en boeren zijn net als de natuur; ze komen er altijd weer bovenop. Het geld wat bespaard wordt met de directe inkomenssteun moet gebruikt worden voor scholing en bijscholing van voornamelijk jonge boeren. Alleen op die manier gaan we naar een natuur- en diervriendelijke landbouw waar we als gehele maatschappij trots op kunnen zijn.

Het is nu even doorzetten Martijn, maar uiteindelijk zullen we je hiervoor altijd dankbaar blijven.

Groet Jaring Brunia (natuurboer)

// tekst: Jarin Brunia
// beeld: YFM

Praat mee via socialmedia: #bestemartijnvandam #toekomstGLB #CAPCooking

Om onze website veilig en soepel te laten draaien plaatsen wij cookies. Lees ons privacybeleid of ga er direct mee akkoord. Privacybeleid

De cookie-instellingen op deze website zijn ingesteld op 'toestaan cookies "om u de beste surfervaring mogelijk. Als u doorgaat met deze website te gebruiken zonder het wijzigen van uw cookie-instellingen of u klikt op "Accepteren" hieronder dan bent u akkoord met deze instellingen.

Sluiten