Filter op
Terug naar overzicht

#Beste Martijn van Dam – Maartje Poelman

Tot en met juni 2016 is Nederland nog voorzitter van de Europese Unie en in het kader daarvan ontvangt Martijn van Dam de Europese raad van Landbouw in Nederland. YFM vraagt een jonge generatie gastschrijvers om onze staatssecretaris tot en met juni advies te geven en te inspireren met hun eigen visie op de toekomst van ons voedselsysteem.

Beste meneer van Dam,

Wat zou het toch vanzelfsprekend zijn als we in een wereld zouden leven waarin ons voedselsysteem dusdanig is vormgegeven dat het aan de aanbevelingen voor een gezonde voeding tegemoet komt. Maar als ik om mee heen kijk, is niets minder waar. Ik zie een grote aanwezigheid en intensieve marketing van sterk bewerkt, energierijk en goedkoop voedsel. Op bijna ieder moment van de dag word ik verleid tot het consumeren van eten en drinken: op mijn werk, in de winkelstraat en op het station.

Ook in de supermarkt is de verleiding aanwezig: maar liefst 80% van het aanbod past door de hoge hoeveelheid aan suiker, verzadigd vet of zout niet binnen de schijf van vijf. En doordat de omgeving een grote rol speelt in wat we kopen – voedselkeuzes zijn van nature nou eenmaal geen rationele weloverwogen beslissingen – , maakt dat een veelal ongezond aanbod ongezonde keuzes stimuleert. Deze omgeving staat dan ook haaks op de aanbevelingen van de Gezondheidsraad om een gevarieerd dieet, rijk aan plantaardige en onbewerkte producten te consumeren. Best vreemd vindt u niet?

Zou het eigenlijk niet vanzelfsprekend moeten zijn om in het stimuleren van gezonder eetpatroon, deze overheersende ongezonde aanbodkant te hervormen? Ik zou bijvoorbeeld pleiten voor een supermarkt aanbod waar 80% van de producten juist wél binnen de schijf van vijf past. Maar dit moet dan ook verder doorklinken in hervormingen van het landbouwbeleid. Want de huidige landbouwpraktijken zijn nog steeds gericht op het zo veel mogelijk produceren, op zo weinig mogelijk grond, tegen zo laag mogelijke kosten en zo hoog mogelijke winstmarges. Dit was kort na de tweede wereldoorlog even belangrijk om de tijdelijke voedselschaarste en ondervoeding terug te dringen, maar moet vandaag de dag ons voedselsysteem niet aansluiten bij de situatie en gezondheidsstatus van onze huidige samenleving?

In vergelijking met vijftig jaar terug zijn we dikker geworden en hebben we meer chronische en voeding-gerelateerde ziekten gekregen. Recent werd zelfs bekend dat meer mensen op de wereld overgewicht, dan ondergewicht hebben. Ik – en met mij vele anderen – pleit dan ook voor een prominentere plaats van volksgezondheid binnen het landbouwbeleid. En ook hier zou het vanzelfsprekend moeten zijn dat de landbouw doelstellingen aansluiten bij de aanbeveling voor een gevarieerd, en onbewerkt plantaardig voedingspatroon. Alleen op deze manier kunnen we de groeiende wereldbevolking voorzien van voldoende, maar ook volwaardige voeding. Het moet in de landbouw niet langer alleen om kwantiteit, maar vooral ook om kwaliteit gaan.

Ik hoop dan ook dat u zich tijdens uw ambt hard wilt maken voor een gezonder voedselsysteem. Op deze manier is het in 2050 hopelijk wel vanzelfsprekend dat we leven in een samenleving waarin ons voedselsysteem de aanbevelingen voor een gezonde voeding tegemoet komt.

Hartelijke groet,

Maartje Poelman (gezondheidswetenschapper)

// tekst: Maartje Poelman
// beeld: YFM

Praat mee via socialmedia: #bestemartijnvandam #toekomstGLB #CAPCooking

Door de site te te blijven gebruiken, gaat u akkoord met het gebruik van cookies. meer informatie

De cookie-instellingen op deze website zijn ingesteld op 'toestaan cookies "om u de beste surfervaring mogelijk. Als u doorgaat met deze website te gebruiken zonder het wijzigen van uw cookie-instellingen of u klikt op "Accepteren" hieronder dan bent u akkoord met deze instellingen.

Sluiten