Filter op
Terug naar overzicht

Blog: Met Dan Barber op naar een holistisch voedselsysteem

In slowmotion zie je chef-kok Dan Barber door roggenvelden lopen in gesprek met de boer, een zonnetje schijnt in de lens, een opzwepende pianodeun op de achtergrond en een hoop diepzinnige oneliners vliegen voorbij. Welkom bij Chef’s Table!

Deze Netflix serie portretteert 6 chef-koks van over de hele wereld die perfectie van smaak hoog in het vaandel hebben staan. Van Niki Nakayama uit Los Angels tot Magnus Nilsson uit een afgelegen plek in Zweden. Niet dat alles van een leien dakje gaat bij deze kookkunstenaars; met tegenslagen en jarenlang onder tirannieke chefs gewerkt te hebben, kregen zij een dikke huid. Maar in die tijd hebben zij ook hun eigen signatuur gevonden. Waar bijvoorbeeld Magnus Nilsson op een sprookjesachtige plek met oogstrelende lokale hapjes een unieke eetervaring creëert, is de Amerikaanse Dan Barber geëngageerder en betoogt hij dat een ecologische en duurzame agricultuur zorgt voor het meest smaakvolle eten.

Aanjager van de farm-to-table beweging
Door deze Dan Barber laten we ons bij de YFM graag inspireren. Hij is aanjager van de farm-to-table beweging, waar een verbinding wordt aangegaan tussen de consument en voedselproducent. Zijn restaurant Blue Hill in New York State is holistisch. Dat wil zeggen dat hij zowel kijkt naar de seizoenen en lokale ingrediënten als naar de gezondheid van bodem, landschap en dier. In zijn filosofie is het voedselsysteem een geïntegreerd systeem van groenten, granen en veeteelt in plaats van dat er waste wordt geproduceerd omdat we alleen de beste ingrediënten eruit pikken.

Een bord met eten verbindt
In de aflevering Chef’s Table stelt hij: “Voedingsdeskundigen doen belangrijk werk, maar met beperkte blik. Een landbouwkundig econoom heeft weer een andere kijk. De ecoloog wil de open ruimte behouden en heeft ook zijn eigen ideeën. Waar is het verband? Een bord met eten.” Tijdens Eat This, het evenement in het kader van Wereldvoedseldag, bieden we je de mogelijkheid om een Dan Barber ervaring aan te gaan.

Beleving centraal
Tijdens het programmaonderdeel Ethical Eating ontstaat een eetbeleving waar er geproefd kan worden, maar eveneens duidelijk wordt gemaakt welke keuzes er zijn gemaakt door heel de keten heen door alle partijen die erbij betrokken zijn. Het gaan niet enkel om de smaak, of alleen om de teelt. Er zijn veel verschillende perspectieven die allemaal gezamenlijk op je bord liggen. Wij bieden het perspectief van de zaadveredelaar, de landschapsarchitect, de NGO en de teler (die we hier alvast aan je voorstellen). Kortom een holistisch perspectief op je bord.

Meedoen? Kom dan naar Eathical Eating op Eat This. En bestel je kaarten met onze speciale kortingscode, ET_YFM#15, dat scheelt je weer €2,50.

Sanne Wiltink, fotograaf Maartje MeesterberendsSanne Wiltink is coördinator van de YFM Academie, bestuurslid bij SFYN en heeft het theater-eetproject Van Riek tot Vork. Ze blogt maandelijks over de avonturen van de Academie, het netwerk van YFM en verrassende foodconcepten.

Door de site te te blijven gebruiken, gaat u akkoord met het gebruik van cookies. meer informatie

De cookie-instellingen op deze website zijn ingesteld op 'toestaan cookies "om u de beste surfervaring mogelijk. Als u doorgaat met deze website te gebruiken zonder het wijzigen van uw cookie-instellingen of u klikt op "Accepteren" hieronder dan bent u akkoord met deze instellingen.

Sluiten