Filter op
Terug naar overzicht

Blog: Waarom wij ons vlees zelf afzetten

Henk Huijgen produceert en eet zijn eigen vlees. Maar daarnaast heeft hij met zijn boerderij De Eemlandhoeve ervoor gekozen om ook zelf vlees af te zetten. En dat betekent een hoop meer werk zoals de puzzel van de vierkantsverwaarding. Henk legt uit hoe dat precies werkt.

De afzet van agrarische producten is door de geschiedenis heen steeds meer gespecialiseerd. Vaak begonnen boeren samenwerkingen om de verwerking en afzet van producten te vergroten en makkelijker te maken. Ondertussen is deze ontwikkeling zo ver dat een groot gedeelte van de boeren voedsel produceert voor één of enkele grote afnemers. Deze grote afnemers zijn op hun beurt gespecialiseerd in het verwerken en verkopen van deze producten. Door deze specialisatie in één of enkele basisproducten, kunnen zij de producten op een efficiënte grootschalige manier verwerken en afzetten. Door deze manier van werken heeft de boer zich ook kunnen specialiseren in het produceren van een zo goed mogelijk product. Daarnaast kunnen de afnemers de verwerking, marketing en verkoop zo goed mogelijk opzetten. Tot zo ver een heel mooi systeem.

Van efficiënte boer naar veelzijdige boer
Het kromme in het huidige systeem is alleen dat de boer ondertussen vaak gebonden zit aan één of enkele afnemers. Daarbij wordt de prijs die de boer krijgt voor zijn producten vaak door de afnemer bepaald en niet door de boer. Ook wordt het grootste gedeelte van de toegevoegde waarde gecreëerd in de keten na de boer. Dit geeft de boer uiteindelijk maar één optie: steeds maar weer efficiënter produceren, iets wat vaak samengaat met schaalvergroting. Of zijn er ook nog andere opties? Natuurlijk zijn die er. Steeds meer boeren beginnen deze mogelijkheden te ontdekken waardoor zij meer toegevoegde waarde creëren bij hun product. Dit kan op verschillende manieren, welke grofweg in te delen zijn in twee categorieën: Het verderop verkopen in de keten of het zelf verwerken van het product. Bij beide opties wordt de boer meer dan alleen producent van een hoogwaardig product, maar ook deels verwerker of verkoper en in sommige gevallen zelfs wel beide. Dit zijn wij bij de Eemlandhoeve ook gaan doen.

Multitasken op kleine schaal
Wij zijn ons eigen vlees verder op in de keten gaan afzetten en we zijn zelf dus de verkoper geworden. Hierdoor ben je niet enkel de boer die het dier levend van zijn erf af ziet gaan. Maar ook de boer die daarna betrokken blijft bij het proces van het slachten, rijpen en uitsnijden van het dier. Waarna je het terug ziet komen op het erf, om het vervolgens zelf te verkopen aan een wijd spectrum van klanten. Bij ons gaat een gedeelte via onze boerderijwinkel op het erf. Een gedeelte wordt gebruikt in de catering van de groepen die wij ontvangen op het erf en het laatste gedeelte zetten we af via samenwerkingen met bedrijven in onze omgeving. Door deze manier van werken kunnen wij op een kleinschaligere manier produceren. Als wij het vlees aan de slager zouden leveren, krijgen wij ongeveer 3,50 euro per kilo. Terwijl wanneer wij het zelf verkopen, na alle kosten van het slachten er vanaf gehaald te hebben, we er 2 euro meer per kilo aan over houden. Daarvoor hebben we wel opnieuw moeten uitvinden en leren hoe wij onze eigen producten af moeten zetten.

Biefstukjes vs. gehakt
Bij het zelf verkopen van vlees komen natuurlijk ook een aantal uitdagingen kijken. De grootste uitdaging die ik daarin op dit moment ondervindt, is de vierkantsverwaarding.
Een woord dat je niet zo vaak hoort en de spellingcontrole kent het zelfs niet. Vierkantsverwaarding is het goed verwaarden van alle delen van een dier. Jammer genoeg kan je aan de ene kant niet het volledige dier in biefstukjes opsnijden. Aan de andere kant is het ook zonde om het dier volledig aan gehakt te laten draaien, en de waarde op die manier een stuk te laten zakken. Daarbij komt ook nog dat er door het jaar heen een verschil zit in wat we gezamenlijk aan vleesproducten gebruiken: in de winter meer stoofvlees en in de zomer meer braadvlees. Dit zorgt ervoor dat het verwaarden altijd een redelijke puzzel is wanneer ik een dier wil laten slachten. Omdat ik er voor wil zorgen dat ik wel een leuk assortiment aan producten houd. Dat met een beperkt aantal dieren wat we per jaar kunnen slachten, maakt de uitdaging nog wat groter. Het zelf verkopen van het vlees zorgt dus voor meer werk. Maar doordat ik mijn producten direct aan de gebruikers verkoop voel ik mijzelf veel verantwoordelijker voor het vlees dat ik produceer. Daarnaast ben ik echt trots op het vlees, als ik positieve reacties krijg van de mensen die het vlees gegeten hebben! En dat is het allemaal zeker waard om het vlees zelf aan de man te brengen.

// Lees ook eerdere blogs van Henk
Waarom ik vlees produceer
Waarom ik mijn eigen koeien eet

Tekst : Henk Huijgen / Beeld: Flickr

Henk Huijgen

– Henk Huijgenvolgde in 2014 de YFM Academie. Hij is een boer in hart en nieren, maar daarnaast ook programmeur bij Willem&Drees. Een combinatie die je niet vaak ziet. 

Door de site te te blijven gebruiken, gaat u akkoord met het gebruik van cookies. meer informatie

De cookie-instellingen op deze website zijn ingesteld op 'toestaan cookies "om u de beste surfervaring mogelijk. Als u doorgaat met deze website te gebruiken zonder het wijzigen van uw cookie-instellingen of u klikt op "Accepteren" hieronder dan bent u akkoord met deze instellingen.

Sluiten