Filter op
Terug naar overzicht

De YFM Academie gaat internationaal

Academiecoördinatoren Sanne en Wilbert organiseerden tijdens We Feed The Planet een Food Academy Pressure Cooker. In Nederland wordt komend jaar alweer de zevende Academie georganiseerd – de aanmelding is nog open tot 9 november  – maar in veel andere landen staan de plannen voor een Academie nog in de kinderschoenen.

Aan de Pressure Cooker deden verschillende landen mee: onder andere Kenia, Uganda, Mexico, Puerto Rico, Zwitserland, Schotland, Duitsland en de Verenigde Staten. Wat een Academie nu eigenlijk is, blijkt een vraag die voor elk land verschillend is: waar we in ons kleine kikkerlandje met gemak van Noord naar Zuid rijden, is dat in Duitsland bijvoorbeeld geen optie.

Impact van de academie
In Nederland is de Academie een traject van 6 maanden, waar 25 jonge mensen die iets met voedsel doen aan meedoen. Tijdens deze tijd leren ze elkaar en het voedselsysteem kennen, wat van grote waarde is. Op deze manier kunnen we als YFM het voedselsysteem beïnvloeden. De Academie heeft duidelijk impact, doordat oud-academici bedrijven zijn gestart die duidelijk een YFM-gen in zich dragen: Brandt & Levie, Professional Rebel, maar bijvoorbeeld ook The Food Line-Up.

Gewoon maar wat doen
Toch is het belangrijk om niet te vergeten waar de Academie begon: een klein groepje vrienden, die meer wilden leren over het voedselsysteem. Links en rechts werden slaapplekken geregeld, sprekers gevraagd en bevriende boeren benaderd. Lotte Wouters, die de eerste YFM academie volgde, benadrukt: “Wij deden ook maar wat. Als je aan een academie begint, hoeft het zeker niet te voldoen aan het ideaal dat wij nu in het zevende jaar nastreven”.

Van concept naar uitwerking
Na de introductie en eerste adviezen gingen de landen aan de slag met een opzet van hun eigen eerste academiedag en om het concreet in een actie om te zetten: wat gaan ze doen om dat te realiseren op de eerste dag dat ze thuis zijn? Waar de SFYN’ers uit Kenia al een redelijk concept hebben van wat ze met hun academie willen bereiken, hebben de Zwitsers tot de dag ervoor eigenlijk nog niet aan een academie gedacht. Maar allemaal gaan ze even enthousiast aan het werk.

 

De meest uiteenlopende plannen 
Aan het eind van de pressure cooker presenteren alle landen hun plannen en krijgen ze feedback van de verschillende coaches. En die plannen zijn heel uitlopend. Waar de Zwitsers klein willen beginnen, met één weekend over kaas, waarin de volledige keten wordt behandeld, zet Puerto Rico groter in met een programma van 8 weekenddagen en al een volledig uitgestippelde, propvolle eerste dag. Ideeën genoeg, maar uit de presentaties komt ook naar voren dat financiering toch wel een obstakel lijkt.

Hoe regel je financiering?
Daarvoor heeft Zwitserland een advies: zij maakten mooie posters met seizoensgroenten, verkochten daarvan meer dan 5000 exemplaren en haalden zo dus geld op. Of een andere manier: gebruik je netwerk en organiseer met bevriende chefs en voedselproducenten een crowdfunding dinner.

Duitsland brainstormt met boeren
De Duitse SFYN’ers kwamen er tijdens het brainstormen achter dat ze vooral een erg academische benadering hadden, maar geen idee hadden van wat voedselproducenten nu eigenlijk uit de academie wilden halen. Dus verzamelden ze tijdens de brainstorm een grote groep Duitse boeren. Die kwamen met veel praktische oplossingen, maar ook een nieuw probleem; tijdgebrek waardoor ze niet aan een academie kunnen deelnemen, ook al is de wil er zeker.

Geloof in je eigen kracht
De feedback daarop: luister zeker naar boeren en voedselproducenten, maar blijf ook vasthouden aan je eigen plannen en ideeën. Als je een goed academieprogramma hebt, is het misschien in het begin lastig om daarvoor voedselproducenten te werven als deelnemer, maar als je laat zien wat de academie is en welk voordeel producenten eruit kunnen halen, kunnen ze zelf beslissen of ze mee willen doen of niet.

Zet hoog in
En dat maakt de cirkel weer rond. Wees ambitieus, zet hoog in, maar wees niet bang om fouten te maken, die te evalueren en te verbeteren. Er liggen nu prachtige plannen klaar om een weekend over kaas en de keten erachter te organiseren in Zwitserland, en de eerste Academiedag in Uganda staat ondertussen al in de agenda’s. Begin gewoon met een academie! Wij kunnen niet wachten tot Terra Madre 2016, waar we kunnen zien welke Academies dan al werkelijkheid geworden zijn.

Door de site te te blijven gebruiken, gaat u akkoord met het gebruik van cookies. meer informatie

De cookie-instellingen op deze website zijn ingesteld op 'toestaan cookies "om u de beste surfervaring mogelijk. Als u doorgaat met deze website te gebruiken zonder het wijzigen van uw cookie-instellingen of u klikt op "Accepteren" hieronder dan bent u akkoord met deze instellingen.

Sluiten