Filter op
Terug naar overzicht

Even voorstellen: de koks van maandagavond

Even voorstellen: de Syrische Bara en Tharaa verblijven momenteel in de noodopvang in Utrecht en zijn maandagavond kok tijdens het vluchtelingendiner in Utrecht. Een snelle introductie met hen en de Syrische keuken.

De Syrische Bara en Tharaa brachten in hun vaderland heel wat uurtjes in de keuken door om voor hun families te koken. Maandag bereiden ze samen met chefkoks Dennis van Gys en Eva en Saskia van Instock een heerlijk menu, geïnspireerd op de Syrische keuken. De Syrische Rami woont ook in de noodopvang, is maandag te gast en helpt mij met vertalen in gesprek met Bara en Tharaa.

Rami, Tharaa als Bara zijn ongeveer drie maanden in Nederland en verblijven in de noodopvang in Kanaleneiland. Alle drie hebben ze nog familie  in Syrië. Praten we over de situatie in Syrië, dan zijn ze moedeloos, maar praten we over eten, dan leven ze op.

Bara en Tharaa vluchtelingendiner Utrecht

Bara (links) en Tharaa zullen vanavond helpen koken.

Welke rol speelt eten in de Syrische cultuur?

Rami: “Eten neemt een grote rol in. De lunch is de belangrijkste maaltijd. Na het ontbijt gaan naar ons werk en als we uit ons werk komen, eten we thuis een uitgebreide, warme lunch. Het diner is licht: wat olijven, kaas, hummus en thee. Maar niet alle Syriërs eten ’s avonds: ze zitten nog vol van de lunch.”

Tharaa: “Wat ik kookte? Alles, elke dag iets anders. Hier in Nederland kennen jullie een aantal verschillende gerechten, maar in Syrië eten we elke dag iets anders.”

Hoe ziet een Syrische lunch eruit?

Rami: “Standaard staat er salade op tafel, zoals tabouleh of fattoush. Tabouleh is salade met bulgur, olie en peterselie, fattoush is met tomaat, citroensap, olijfolie en brood. De lunch is zwaar, dus je maag heeft groente nodig om het te verteren. Verder is er vaak vlees, rijst en brood.”

Tharaa: “Een bekend gerecht is mahashi, dit wordt ongeveer eens per maand gegeten. Het is een gerecht waarbij je kleine courgettes van binnen uitholt en vult met een mix van rijst, vlees en groene paprika. De gevulde courgettes doe je in een pan met tomatensoep en kook je voor een uur.” Rami: “Laatst aten we bij Nederlandse vrienden en wilden we dit voor ze maken. Ze hadden er alleen niet op gerekend dat het zo lang zou duren: we stonden 2,5 uur in de keuken!”

Wat hopen jullie voor maandagavond?

Tharaa: “Ik heb er zin in en ik hoop dat de gasten het eten lekker vinden. De Syrische keuken ligt op zich niet ver van de Nederlandse: we gebruiken veel dezelfde producten, we bereiden het alleen anders. “

Bara: “We hopen dat de gasten het eten lekker vinden en dat ze de Nederlandse keuken daarna laten zitten, haha.”

Rami: “En we willen graag laten zien wie we zijn als vluchtelingen. Natuurlijk zijn er goede en slechte vluchtelingen, maar ik hoop dat mensen kunnen inzien dat we iets goeds kunnen bijdragen. We willen laten zien: dit zijn wij, we eten samen en dit is onze keuken.”

De dames zullen koken met chefkok Dennis van Gys en met Eva en Saskia van restaurant InStock. Ook Dennis stelt zich even voor:

“Bij het samenstellen van het menu was ik er snel over uit: op deze avond worden de gerechten niet op een bord per persoon geserveerd, maar op mooie schalen waar iedereen zichzelf en de ander mag bedienen. Het draait binnen deze keuken om het delen van eten met een mooi gezelschap mensen.

Voordat we het menu samenstelden, heb ik me eerst verdiept in de Syrische keuken. Al snel kwam ik erachter dat de gerechten erg lijken op hoe we bij Gys koken: met kruiden, specerijen en gerechten als tabouleh en baba ganoush. Samen met Eva en Saskia van InStock en met de twee dames uit de noodopvang heb ik het menu samengesteld.

Ik heb heel veel zin in deze avond. Niet alleen om in de keuken te staan, maar ook om de sfeer te proeven in het restaurant zelf. Ik hoop dat het een bijzondere avond wordt met lekker eten en verhalen die worden uitgewisseld.”

Tekst & foto // Annemarie Geersing

Door de site te te blijven gebruiken, gaat u akkoord met het gebruik van cookies. meer informatie

De cookie-instellingen op deze website zijn ingesteld op 'toestaan cookies "om u de beste surfervaring mogelijk. Als u doorgaat met deze website te gebruiken zonder het wijzigen van uw cookie-instellingen of u klikt op "Accepteren" hieronder dan bent u akkoord met deze instellingen.

Sluiten