Filter op
Terug naar overzicht

Filmavond met beestjes

De FAO (Food and Agriculture Organization of the United Nations) voorspelt dat we in 2050 met zo’n 9.000.000.000 mensen op deze planeet rondlopen. En het zal voor jullie geen verrassing zijn dat de voedselproductie zoals wij deze nu kennen, dan ietsjes aangepast zal moeten worden. De VN zien insecten met hun hoge eiwitgehalte dan ook als een goede oplossing om toekomstige voedseltekorten tegen te gaan. In de documentaire BUGS gaan chefs/onderzoekers Josh Evans, Ben Reade en Roberto Flore van het Nordic Food Lab op bezoek in de  landen waar zo’n 2 miljard mensen al insecten eten, om te onderzoeken hoe de kleine beestjes ook in onze voedselcultuur verwerkt kunnen worden. Hoe worden insecten in de natuur gevonden, gekweekt en omgetoverd tot dagelijkse kost?

Samen met bioscoop ’t Hoogt organiseerde YFM Utrecht op 9 juni een vertoning van BUGS in combinatie met een insectenproeverij, georganiseerd door BugBon. Vóór het starten van de film moest er natuurlijk wel eerst gevraagd worden wie er van de ongeveer 50 bezoekers allemaal al een keer insecten heeft gegeten. Grappig genoeg is dit al de helft van het publiek. Als er dan gevraagd wordt wie het ook daadwerkelijk lekker vond, gaan er aarzelend 4 handen omhoog. Maar iedereen heeft wel eens een roze koek gegeten, toch? En die zijn toch echt lekker!

Ondanks dat het publiek dus enigszins ervaren is, rolt er toch een kleine gruwelgolf de zaal in als de eerste, grote, straight- from-your-nightmares Australische larve op het scherm verschijnt. Ook het tweede grote, bijna vloeibare insect – een termietenkoningin uit Kenia – brengt rillingen met zich mee. Toch zitten deze beestjes bomvol proteïne en zijn in Azië en Afrika een goede toevoeging op het soms nogal eenzijdige dieet, wat weer een gevolg is van heersende armoede, droogte of andere economische omstandigheden. Maar ook hoort vaak het eten van insecten simpelweg bij de cultuur, omdat de natuur het biedt, het gewoonweg erg lekker en gezond is én nagenoeg gratis. En verrassend genoeg, koken de jongens samen met de lokale bewoners – chefs, insectenhouders, gidsen –ter plekke gerechten die er, zelfs voor ons, best smakelijk uitzien.

Geen wonder dat ook in het Westen al jaren wordt geroepen dat vlees, als kostbare eiwitbron, op lange termijn voor een deel vervangen kan worden door insecten. De vleesproductie is slecht voor het milieu, dieren worden in te kleine kooitjes gestopt en er is dus straks lang niet meer genoeg ruimte om al het vee plek te geven. Insecten daarentegen, zijn makkelijk te kweken, ze zijn goedkoop en eenvoudig te (onder)houden – in principe.

Bugs2_1306_Andreas Johnson

Wat BUGS namelijk ook laat zien, is dat het kweken van sprinkhanen in Afrika zorgt voor een hele groep blinde (minderjarige) medewerkers. Sprinkhanen worden daar gelokt met extreem felle lampen, waardoor sneeuwblindheid ontstaat en je op de lange termijn zelfs niets meer ziet. Wat BUGS ook laat zien, is dat er mensen in Thailand en Laos worden uitgebuit door grote bedrijven die de markt rondom insecten steeds meer zien groeien. En ook in Nederland en de rest van de Westerse landen heersen grotendeels commerciële motieven (“Smells like money”), waarbij er nauwelijks meer wordt gekeken naar smaak, oorsprong, arbeidsomstandigheden of dierenleed. Want ook insecten zijn beestjes en wat verderop in de documentaire krijg je vooral ook bewondering voor de ondergrondse koninkrijken die de dieren neerzetten.

Is dat het allemaal wel waard? Is het bijvoorbeeld écht nodig om een mueslireep met insecten, want extra eiwit, te eten? Of is dat gewoon een marketingstunt om de reep extra aantrekkelijk te maken? Nu het insecten eten een ‘culinaire trend’ wordt, moéten we dan plots overal eiwitten doorheen gooien? Of moet de gehele eiwitproductie, inclusief de insectenhandel, flink teruggedraaid worden? Is voedselproductie wel het probleem, of ligt het echte probleem in ons gehele voedingssysteem? BUGS is, naast een zeer vermakelijk verhaal dat je af en toe doet lachen, gruwelen en verwonderen, een docu die ook zeker veel vragen oproept. Klik hier voor de trailer.

 

//tekst: Jennifer Lie Fong

//beeld: Andreas Johnson

Door de site te te blijven gebruiken, gaat u akkoord met het gebruik van cookies. meer informatie

De cookie-instellingen op deze website zijn ingesteld op 'toestaan cookies "om u de beste surfervaring mogelijk. Als u doorgaat met deze website te gebruiken zonder het wijzigen van uw cookie-instellingen of u klikt op "Accepteren" hieronder dan bent u akkoord met deze instellingen.

Sluiten