Filter op
Terug naar overzicht

Herfsttip: Zelfgemaakte zuurkool!

Jawel, de wintertijd is officieel ingegaan, of we het nou willen of niet! Maar de winter heeft één groot voordeel: rond etenstijd hangt de geur van heerlijke stamppotjes in de lucht. Wil jij je vast voorbereiden en over zes weken verse zuurkool op kunnen dienen? Welmoet van YFM Utrecht vertelt vast hoe je van witte kool, zuurkool maakt.

Vijf kroppen witte kool haalde ik uit mijn volkstuin. Heel lekker, maar wel veel. Dus ga ik ermee aan de slag: ik ga er zuurkool van ‘maken’.

Het maken van zuurkool is heel makkelijk. Het kan in een heus zuurkoolvat, maar zelf heb ik weckpotten gebruikt. Je snijdt de kool fijn (als je dit snel wil doen, kan dit met een mandoline of in een keukenmachine). Vervolgens stamp je de zuurkool aan met 10 à 20 g zout per kg. Hierbij komt vocht vrij. Als de kool onderstaat met dit vocht, leg je er een gewichtje op om ervoor te zorgen dat alle kool in de vloeistof blijft. Hiervoor kun je bijvoorbeeld een steen of muntjes in aluminiumfolie pakken en in een plastic zakje doen. Hierna doe je de weckpot dicht.

Natuurlijk kun je allerlei kruiden toevoegen, zoals dille, korianderzaad, komijn, laurier of mosterdzaad. Ik heb het simpel gehouden en alleen tien peperkorrels en vijf jeneverbessen toegevoegd. Dit geheel bewaar je ongeveer drie dagen op kamertemperatuur en daarna nog zes weken op een koele plek. Controleer elke week of er witte schimmel is gevormd en verwijder deze.

In deze zes weken vindt er natuurlijke fermentatie door melkzuurbacteriën plaats. Dit zorgt ervoor dat de zuurkool tot wel een jaar geconserveerd is en dat deze vol zit met vitamine C.

Na zes weken heb je de basis voor zuurkool, die je kan opdienen tot een heerlijk gerecht. Zo komen we de kou wel door!

 

Foto // Welmoet van der Fetz

Door de site te te blijven gebruiken, gaat u akkoord met het gebruik van cookies. meer informatie

De cookie-instellingen op deze website zijn ingesteld op 'toestaan cookies "om u de beste surfervaring mogelijk. Als u doorgaat met deze website te gebruiken zonder het wijzigen van uw cookie-instellingen of u klikt op "Accepteren" hieronder dan bent u akkoord met deze instellingen.

Sluiten