LAATSTE ACTIVITEIT

Power to the Pieper

31-03-2012

Kunnen wij ons nog vereenzelvigen met dit beeld? Hoe Hollands zijn wij als we aardappels eten? Of nog beter: hoe Hollands zijn onze aardappelen? Lees verder voor de uitleg van de YFM over de rol van de aardappel in ons huidige voedselsysteem.

Hollanders zijn aardappeleters.

Gebakken, gekookt, of gefrituurd als patatje-met, de aardappel speelt een belangrijke rol in de Nederlandse keuken. Jaarlijks eten Nederlanders rond de 80 kilo aardappels per hoofd van de bevolking (omgerekend naar vers product).[1] In 2011 werden er in Nederland bijna 4 miljoen ton aardappelen geproduceerd, ruim 10% meer dan het jaar ervoor. Dat is mooi, zou je zeggen: goede oogsten in een wereld waar 7 miljard  monden te voeden zijn. Maar de realiteit is iets weerbarstiger. Nederlandse boeren verdienen nauwelijks aan de aardappelen. Erger nog, ze kunnen ze aan de straatstenen niet kwijt. Door heel Nederland staan schuren die uitpuilen van de aardappels. De boer wordt gedwongen er veevoer van te maken of ze weg te gooien. Terwijl in de supermarkten nu de eerste buitenlandse aardappelen verschijnen. Wat is dit voor een bizar systeem? Wij kunnen daar niet bij – niet met ons hoofd maar ook niet met ons gevoel. Het heeft te maken met wereldmarktprijs, efficiëntie, concurrentie tussen grote retailers en argeloze consumenten. We begrijpen wat er aan de hand is, maar we snappen niet hoe het zo kan zijn! Zoals zoveel in ons voedselsysteem is de Nederlandse aardappel scheef gegroeid.

Vroeger was alles anders

Sinds ongeveer 1727 worden er in Nederland aardappelen verbouwd. Snel veroverde de aardappel een belangrijke positie in de Nederlandse
voedselvoorziening. Mislukte aardappeloogsten hadden dan ook vaak hongersnoden tot gevolg. In de laatste jaren van de Eerste Wereldoorlog was er op een gegeven moment geen aardappel meer te krijgen. Toen bekend werd dat er in de Amsterdamse haven een schip met aardappelen lag (bestemd voor het leger), werd deze geplunderd door arbeidersvrouwen om hun gezinnen te kunnen voeden (‘de Aardappeloproer’). Hoe anders is de situatie nu.

Verloren Hollandse waar(de)

Boeren raken hun aardappelen niet meer kwijt. De markt raakt overspoeld met aardappelen uit landen als Israël en Egypte. Eén van deze boeren is Krispij van der Dries: “Ik ben bang dat ik mijn schuur vol piepers, peen en uien achter de schuur kan rijden. De markt ‘loopt’ niet, er zit geen vaart in en de prijs is zeer laag.” Het nieuwe seizoen staat alweer voor de deur en de buitenlandse producten liggen op de stoep.

We exporteren ongeveer een kwart van onze productie, terwijl we bijna net zoveel importeren uit het buitenland – met name binnen de EU. Zit hier logica achter? Deze ontgaat ons volledig. Krispijn: “De opbrengsten in de ons omringende landen waren heel goed. Net zoals bij ons overigens. Het is dus vechten om je waar verkocht te krijgen. Er nog wat aan verdienen is uitgesloten.” Het huidige lage prijsniveau is het gevolg van overaanbod van telers die de winter niet willen afwachten. De markt raakt overspoeld en de prijzen dalen.

De gevolgen zijn dat de Nederlandse consument in plaats van aardappelen uit de schuur van Krispijn, aardappelen op zijn bord heeft liggen die een continent overgestoken hebben. En dat tegen een prijs die nauwelijks lager ligt dan van de Hollandse waar. De gevolgen voor het milieu, zoals uitstoot van broeikasgassen door transport en hoog waterverbruik waar water schaars is, worden afgewenteld en zijn niet terug te vinden in de prijs. De Nederlandse boer kijkt toe en ziet zijn tonnen aardappelen wegrotten. Krispijn kan ze net zo goed gratis weggeven.

Doe iets!

Het is niet eenvoudig om te bepalen waar de oorzaak ligt van deze waanzin. Zoals met de meeste problemen van onze tijd, wordt de schuld netjes verdeeld tussen politiek, bedrijfsleven, producenten en consumenten. Nederland is ook niet het enige land met dit probleem, in Duitsland ziet de boer hetzelfde gebeuren. Dit betekent niet dat we het hier bij moeten laten. Wij laten zien hoe scheef onze aardappel is gegroeid en helpen daarom Krispijn om van zijn aardappels af te komen.
Aankomende zondag 1 april brengt Krispijn een deel van zijn oogst naar Amsterdam. Zijn aardappels zijn toch geen stuiver waard, dus dan kan hij ze net zo
goed gratis uitdelen. Iedereen die maar wil, kan gratis aardappels (mét recept) komen halen. Consumenten, grijpt uw kans!

Joris Lohman en Mick Janssen, Youth Food Movement

Datzelfde weekend organiseert Mediamatic het uienfeest : met uien is het al net zo waardeloos gesteld. YFM en Mediamatic slaan de handen ineen
en maken op zondagmiddag een lentestappotje bij Amsterdam Roest.

Twitter Krispijn: @krispijnvd3s
_________________________________________________________
[1] CBS data gecombineerd met Verduurzaming voedselproductie (WUR, 2009)


 

 

 

Terug naar overzicht

OVERIG NIEUWS

We zoeken versterking!

We zoeken versterking!

04-08-2015

Sta jij te trappelen om je passie voor good, clean en fair food te delen met onze (potentiële) leden? Of heb jij een oog voor goed beeld waarmee we onze visie helder kunnen uitdragen? We zoeken een algemeen bestuurslid en stagiair beeldredactie.

In Memoriam: Jan de Boer

In Memoriam: Jan de Boer

09-07-2015

Geschokt hebben wij kennis genomen van het tragisch ongeluk van Jan de Boer, schipper op de PD-147. Toen hij op zee een probleem met zijn net probeerde op te lossen is hij overboord geslagen.

Slotdag YFM Academie

Slotdag YFM Academie

30-06-2015

Zaterdag 4 juli sluit alweer de 6e YFM Academie het jaar traditiegetrouw af met de slotdag. De academici houden hun eindpresentaties, er is een netwerkborrel en natuurlijk de diploma-uitreiking.

Het blokkenschema van Food Filmfestival!

Het blokkenschema van Food Filmfestival!

22-06-2015

Jaaaa, hier is het blokkenschema! Wel handig voor het overzicht, want er is genoeg te doen bij de Vechtclub op 27 juni! Naast de films, talkshow en foodmarkt kun je meedoen aan workshops en proeverijen. Hieronder lichten we ze voor je uit.

Teaser Food Filmfestival on Tour:Utrecht

Teaser Food Filmfestival on Tour:Utrecht

15-06-2015

Op 27 juni strijkt het Food Filmfestival on Tour neer in Utrecht. Het thema: Bodem. Alles heeft ermee te maken, en alles komt eruit. Bekijk hier de teaser! Voor meer informatie: kijk op http://www.foodfilmfestival.nl

Damn Food Waste: Rotterdam

Damn Food Waste: Rotterdam

11-06-2015

Op 14 juni 2015 strijkt Damn Food Waste neer op Plein 1940 in Rotterdam. Met een gratis megalunch gemaakt van groenten die anders zouden zijn weggegooid, komen we in actie tegen voedselverspilling.

De 5 visgeboden van Academicus Charlotte

De 5 visgeboden van Academicus Charlotte

19-05-2015

In het achterafje van YFM Academicus Charlotte over Academiedag 'De Zee' komt ze met 5 visgeboden. Want moet je nu wel of geen vis uit de Noordzee. En is de biologische zalm het prijskaartje meer dan waard?

Fileerlokaal 'tAiland bijna gecrowdfund

Fileerlokaal 'tAiland bijna gecrowdfund

15-05-2015

Met 97% op de teller en nog 4 dagen te gaan, loopt de crowdfunding voor het fileerlokaal van Jan en Barbara bijna ten einde. De laatste loodjes dus, help jij mee?

Bekijk het jaarverslag van 2014

Bekijk het jaarverslag van 2014

30-04-2015

Wat heeft de YFM allemaal in 2014 gedaan? Wie waren er lid? Wat voor impact hebben we gehad en hoe ziet 2015 eruit? Je leest het in ons jaarverslag van 2014.

Slotavond It's the Food, my Friend!

Slotavond It's the Food, my Friend!

29-04-2015

Tijdens de slotavond van It's de Food, my Friend! werd gezocht naar een voedselvisie. YFM directeur Joszi Smeets sprak alle aanwezigen toe en deed een gepassioneerde oproep tot het nemen van verantwoordelijkheid en stoppen met wijzen naar elkaar.

Food Filmfestival gaat op tour

Food Filmfestival gaat op tour

23-04-2015

In 2015 bestaat Food Filmfestival 5 jaar! Dat vieren ze samen met de Youth Food Movement in nieuwe stijl. En in plaats van een driedaags festival in Amsterdam een reis door Nederland. De eerste editie vindt in Het Paleis in Groningen plaats op 5 juni.

BAJK zoekt jou voor documentaire!

BAJK zoekt jou voor documentaire!

16-04-2015

BAJK is op zoek naar enthousiaste mensen die mee willen werken aan een documentaire over de afkomst van het voedsel. Tijdens deze documentaire zullen boeren samen met jou boodschappen doen. Waarom koop je bepaalde producten wel of niet?

YFM Academie in Pluijms Eetbare Wereld

YFM Academie in Pluijms Eetbare Wereld

07-04-2015

René Pluijm filmde tijdens één academiedag en sprak o.a. met Joszi Smeets, Jaring Brunia, Wilbert van de Kamp, Alice den Boer en Lian Heinhuis. Bekijk het fragment terug.

Lof en kritiek voor Landbouw van Later

Lof en kritiek voor Landbouw van Later

27-03-2015

Afgelopen woensdag presenteerden verschillende jongerenpartijen, waaronder YFM Brabant, een pamflet 'Landbouw van Later'. Daarmee oogsten ze veel lof, maar ook kritiek. YFM'ers Froukje en Lizette blikken terug op de reacties en resultaten.

FFF op Culy Festival

FFF op Culy Festival

27-03-2015

Mocht je dat niet al heel goed zelf weten: culy.nl is natuurlijk een van ’s lands bekendste food blogs. Maar in het aanstaande Paasweekend (4 & 5 april) organiseert Culy een heus festival waar FFF een filmprogamma voor verzorgt.

YFM Brabant voor vernieuwing landbouw

YFM Brabant voor vernieuwing landbouw

25-03-2015

YFM Brabant is één van de zeven landelijke en Brabantse jongerenorganisaties die meegewerkt heeft aan 'Voor de landbouw van Later’ waarin een toekomstbeleid voor de Nederlandse agrofood wordt geschetst.

Interview met Herman Wijffels

Interview met Herman Wijffels

24-03-2015

Voor It's the Food, my Friend! maandag 30 maart over de impact van geld op ons voedselsysteem interviewde YFM'er Susanne de Boer Herman Wijffels. Wijffels: ‘ik geloof in de kracht van mensen’

Academeet-up #10: Gerard Mul

Academeet-up #10: Gerard Mul

17-03-2015

Oud-academicus Gerard Mul deed in 2014 de YFM Academie. Hij is eigenaar van biologisch melkveebedrijf Hoeve Sonneclaer, waar hij ijs maakt, maar vooral door educatie, een camping en kijkboerderij iedereen de boerderij wil laten beleven.

In Ghee gaan met Albert Heijn, mag dat?

In Ghee gaan met Albert Heijn, mag dat?

20-02-2015

Tijdens de tweede aflevering van It's the Food, my Friend! klonk een eensgezind pleidooi van de drie sprekers: boeren moeten zo min mogelijk in zee gaan met supermarkten. Maar de economische realiteit blijkt weerbarstig. Alexis de Roode doet verslag.

Vacature Bestuursvoorzitter

Vacature Bestuursvoorzitter

04-02-2015

We zijn op zoek naar een bestuursvoorzitter die samen met het bestuur verantwoordelijk is voor de continuïteit en impact van de YFM.

Versgarantie = wastegarantie

Versgarantie = wastegarantie

28-01-2015

Afgelopen week lanceerde Plus deze reclame. Maar het is natuurlijk onzin dat bloemkool met een plekje meteen oneetbaar is. Wij maakten een nieuwe versie van de reclame: "Ben je helemaal betoeterd?"

It's the Food, my Friend! 2015

It's the Food, my Friend! 2015

20-01-2015

Vanaf dinsdag 3 februari gaan we weer in 6 avonden op zoek naar een voedselvisie voor Nederland om op 28 april tijdens de Grande finale af te sluiten met maar liefst 5 YFM-ers, en geeft Joszi Smeets een visie op ons toekomstige voedselsysteem.

Carlo Petrini krijgt oeuvreprijs

Carlo Petrini krijgt oeuvreprijs

19-01-2015

Vrijdag 16 januari ontving Carlo Petrini uit handen van prof. Louise Fresco de Johannes van Damprijs. Petrini kreeg de oeuvreprijs voor zijn bijdrage aan de internationale voedselcultuur en de groeiende waardering voor lokale gastronomie.

Nieuwjaarsborrel YFM met Carlo Petrini

Nieuwjaarsborrel YFM met Carlo Petrini

15-01-2015

Gelukkig 2015! Samen met onze leden willen wij graag de start van een nieuw jaar vieren. Maar, dit doen we niet alleen.. niemand minder dan mede-oprichter van Slow Food, Carlo Petrini zal hierbij aanwezig zijn!