LAATSTE ACTIVITEIT

@Yuki Kho @Yuki Kho

Verslag Academie 16-2

22-02-2013

De Groene Griffioen (Weesp) diende afgelopen zaterdag als locatie om kennis te delen op het gebied van de duurzame voedselketen. Duurzaamheid heeft de toekomst. Maar wie kan werkelijk wat doen?

Door Marjolein van Kleef, foto's door Yuki Kho

Van grond tot mond zijn er soms vele partijen betrokken bij de voedselproductie. Per partij verschilt niet alleen de milieu impact, maar ook de macht. Daarom is de vraag wie er werkelijk wat kan doen.

Duurzaamheid is een breed begrip. Iedereen heeft er zo zijn eigen ideeën over. Vandaar dat de YFM academici de dag begonnen met het uitspreken van hun eigen ideeën. Het werd een complete chaos. Maar wel een chaos met een duidelijke conclusie: wat voor de een al duurzaam genoeg is, kan voor de ander niet duurzaam genoeg zijn. Ga er daarom nooit vanuit dat twee mensen hetzelfde bedoelen als ze het over duurzaamheid hebben.

Die verschillen werden nog eens meer benadrukt toen Jan Willem van der Schans (WUR) zijn verhaal deed. Elk initiatief op het gebied van verduurzaming kan op een agro-industriële manier of een agro-ecologische manier opgelost worden. Voor welke weg er ook wordt gekozen, een oplossing heeft echter altijd consequenties voor de productie, de keten of de ruimtelijke ordening. Het kan dus altijd weer nieuwe problemen (verderop in de keten) met zich mee brengen. 

Iemand die zich op een praktische manier bezig houdt met deze problemen, is Frank Verhoeven. Met Boerenverstand geeft hij adviezen aan boeren op het gebied van duurzame landbouw. Gangbaar of biologisch; onder de boeren ziet hij de aandacht verschuiven van koe naar aarde. Door het optimaliseren van de bodem, in plaats van deze alleen maar uit te putten, ziet hij veel mogelijkheden om duurzaam te produceren.

Ook Boy Griffioen behoort tot een zogenoemde “bodemboer”. Hij droomt zelfs van een boerderij met een gesloten kringloop. De YFM academici waren door deze droom met een toiletbezoek die dag een ervaring rijker: hun behoefte op de compost wc wordt gebruikt voor een vruchtbare mest.

De middag van deze tweede themadag werd gebruikt om met verschillende ketenpartijen in gesprek te gaan. Hiervoor waren, naast Boy Griffioen, aanwezig: Nils den Besten (boer, coöperatiebestuurder en adviseur), Jan Willem Straatsma (Manager sustainable dairy farming FrieslandCampina) en Angelica Parra Cuadros (Sourcing manager dairy, AHOLD Europe). Hoewel alle ketenpartijen enthousiast hun initiatieven lieten zien op het gebied van duurzaamheid, werd na de gesprekken een ding al snel duidelijk: alle partijen waren van mening dat hun macht erg beperkt was. Wie werkelijk wat kan doen, werd hierdoor: ik kan werkelijk weinig doen. Het zou mooi zijn als duurzaamheid staat voor een duurzame relatie tussen de ketens, zodat wij werkelijk alles kunnen doen.

 

Terug naar overzicht

OVERIG NIEUWS

Lof en kritiek voor Landbouw van Later

Lof en kritiek voor Landbouw van Later

27-03-2015

Afgelopen woensdag presenteerden verschillende jongerenpartijen, waaronder YFM Brabant, een pamflet 'Landbouw van Later'. Daarmee oogsten ze veel lof, maar ook kritiek. YFM'ers Froukje en Lizette blikken terug op de reacties en resultaten.

FFF op Culy Festival

FFF op Culy Festival

27-03-2015

Mocht je dat niet al heel goed zelf weten: culy.nl is natuurlijk een van ’s lands bekendste food blogs. Maar in het aanstaande Paasweekend (4 & 5 april) organiseert Culy een heus festival waar FFF een filmprogamma voor verzorgt.

YFM Brabant voor vernieuwing landbouw

YFM Brabant voor vernieuwing landbouw

25-03-2015

YFM Brabant is één van de zeven landelijke en Brabantse jongerenorganisaties die meegewerkt heeft aan 'Voor de landbouw van Later’ waarin een toekomstbeleid voor de Nederlandse agrofood wordt geschetst.

Interview met Herman Wijffels

Interview met Herman Wijffels

24-03-2015

Voor It's the Food, my Friend! maandag 30 maart over de impact van geld op ons voedselsysteem interviewde YFM'er Susanne de Boer Herman Wijffels. Wijffels: ‘ik geloof in de kracht van mensen’

Academeet-up #10: Gerard Mul

Academeet-up #10: Gerard Mul

17-03-2015

Oud-academicus Gerard Mul deed in 2014 de YFM Academie. Hij is eigenaar van biologisch melkveebedrijf Hoeve Sonneclaer, waar hij ijs maakt, maar vooral door educatie, een camping en kijkboerderij iedereen de boerderij wil laten beleven.

In Ghee gaan met Albert Heijn, mag dat?

In Ghee gaan met Albert Heijn, mag dat?

20-02-2015

Tijdens de tweede aflevering van It's the Food, my Friend! klonk een eensgezind pleidooi van de drie sprekers: boeren moeten zo min mogelijk in zee gaan met supermarkten. Maar de economische realiteit blijkt weerbarstig. Alexis de Roode doet verslag.

Vacature Bestuursvoorzitter

Vacature Bestuursvoorzitter

04-02-2015

We zijn op zoek naar een bestuursvoorzitter die samen met het bestuur verantwoordelijk is voor de continuïteit en impact van de YFM.

Versgarantie = wastegarantie

Versgarantie = wastegarantie

28-01-2015

Afgelopen week lanceerde Plus deze reclame. Maar het is natuurlijk onzin dat bloemkool met een plekje meteen oneetbaar is. Wij maakten een nieuwe versie van de reclame: "Ben je helemaal betoeterd?"

It's the Food, my Friend! 2015

It's the Food, my Friend! 2015

20-01-2015

Vanaf dinsdag 3 februari gaan we weer in 6 avonden op zoek naar een voedselvisie voor Nederland om op 28 april tijdens de Grande finale af te sluiten met maar liefst 5 YFM-ers, en geeft Joszi Smeets een visie op ons toekomstige voedselsysteem.

Carlo Petrini krijgt oeuvreprijs

Carlo Petrini krijgt oeuvreprijs

19-01-2015

Vrijdag 16 januari ontving Carlo Petrini uit handen van prof. Louise Fresco de Johannes van Damprijs. Petrini kreeg de oeuvreprijs voor zijn bijdrage aan de internationale voedselcultuur en de groeiende waardering voor lokale gastronomie.

Nieuwjaarsborrel YFM met Carlo Petrini

Nieuwjaarsborrel YFM met Carlo Petrini

15-01-2015

Gelukkig 2015! Samen met onze leden willen wij graag de start van een nieuw jaar vieren. Maar, dit doen we niet alleen.. niemand minder dan mede-oprichter van Slow Food, Carlo Petrini zal hierbij aanwezig zijn!