LAATSTE ACTIVITEIT

De Foodhype

26-02-2013

Het Eetcafé is van start! Het is dé plek waar boeren en consumenten met elkaar in gesprek gaan over de toekomst van voedsel. Zowel online, als offline. Lees hier het eerste blog van onze voorzitter Joris Lohman en klik meteen door naar deze nieuwe site!

door Joris Lohman via Het Eetcafé

 
Voedsel is het onderwerp van 2013. Boerenmarkten, kookprogramma’s op tv, festivals, conferenties, urban farming, daktuinieren: food is hip. Stadsbewoners koketeren met kookkwaliteiten en kopen alleen nog streekproducten, liefst biologisch, maar in ieder geval van een boer die ze kennen. Winkelketens als Marqt - 'echt eten' - schieten als paddestoelen uit de grond. Het is cool om een boer te kennen. Dit is dan wel een boer die in het ideale plaatje van de stadsbewoner past: een geblokt overhemd, vijf kippen in de tuin, handen in de modder en een strootje in de linkermondhoek.
 
Ondertussen gaat deze hype aan de ‘gewone’ Nederlandse boer voorbij. Sommigen weten gebruik te maken van de ontwikkelingen en vermarkten producten tegenwoordig als lokaal of streekproduct. Maar het gros van de agrarische ondernemers doet gewoon waar ze goed in zijn: goed en voldoende voedsel produceren. Ze werken dag in dag uit in de stal, rijden op de trekker en halen hun schouders op voor die stadse drukdoenerij. 
 
'Gemoedelijke streekgebonden productie staat in schril contract met de realiteit waar veel agrarische ondernemers mee te maken hebben. Het zijn twee verschillende werelden. Het is de wereldmarktprijs versus kleinschalige verkoop.' schreef journalist Arno de Snoo enige tijd geleden in agrarisch vakblad Nieuwe Oogst.
 
De Nederlandse landbouw is in verandering. Het is niet alleen van belang dat boeren meedoen met de maatschappelijke discussie over 'duurzaamheid' (wat is biologisch? Waarom moet de koe in de wei?) De verandering van de wens van de consument raakt de boer ook direct in de portemonnee. Hoe produceren we over 10, 20 jaar in Nederland? Moeten we ons meer op de lokale markt richten, met streek- en ambachtelijke producten, en is de consument bereid daarvoor te betalen? Wat wil de consument eigenlijk?
 
Op het Food Film Festival (een initiatief van YFM) – precies zo’n festival dat floreert door de stadse foodhype – brengen we boer en consument bij elkaar. De ‘gewone’ boer wordt uitgedaagd in gesprek te gaan met de foodies in de stad: niet alleen consumenten maar ook foodondernemers en marketeers. De stadse foodhype kan best een portie boerenverstand gebruiken: de meest vanzelfsprekende voorbeelden uit de dagelijkse praktijk kunnen de stadsbewoner fascineren. En de boer doet er goed aan zijn ogen en oren open te houden: misschien is de hype wel geen hype, en is de passie voor voedsel en de herwaardering van het platteland here to stay.
 
Lees ook de blog van John Hilhorst (melkveehouder en voorzitter NAJK) op heteetcafe.eu: Nooit meer honger?
 
Het Eetcafé is onderdeel van de internationale webcampagne FoodPoliticsEU.
 
 

Terug naar overzicht

OVERIG NIEUWS

Lof en kritiek voor Landbouw van Later

Lof en kritiek voor Landbouw van Later

27-03-2015

Afgelopen woensdag presenteerden verschillende jongerenpartijen, waaronder YFM Brabant, een pamflet 'Landbouw van Later'. Daarmee oogsten ze veel lof, maar ook kritiek. YFM'ers Froukje en Lizette blikken terug op de reacties en resultaten.

FFF op Culy Festival

FFF op Culy Festival

27-03-2015

Mocht je dat niet al heel goed zelf weten: culy.nl is natuurlijk een van ’s lands bekendste food blogs. Maar in het aanstaande Paasweekend (4 & 5 april) organiseert Culy een heus festival waar FFF een filmprogamma voor verzorgt.

YFM Brabant voor vernieuwing landbouw

YFM Brabant voor vernieuwing landbouw

25-03-2015

YFM Brabant is één van de zeven landelijke en Brabantse jongerenorganisaties die meegewerkt heeft aan 'Voor de landbouw van Later’ waarin een toekomstbeleid voor de Nederlandse agrofood wordt geschetst.

Interview met Herman Wijffels

Interview met Herman Wijffels

24-03-2015

Voor It's the Food, my Friend! maandag 30 maart over de impact van geld op ons voedselsysteem interviewde YFM'er Susanne de Boer Herman Wijffels. Wijffels: ‘ik geloof in de kracht van mensen’

Academeet-up #10: Gerard Mul

Academeet-up #10: Gerard Mul

17-03-2015

Oud-academicus Gerard Mul deed in 2014 de YFM Academie. Hij is eigenaar van biologisch melkveebedrijf Hoeve Sonneclaer, waar hij ijs maakt, maar vooral door educatie, een camping en kijkboerderij iedereen de boerderij wil laten beleven.

In Ghee gaan met Albert Heijn, mag dat?

In Ghee gaan met Albert Heijn, mag dat?

20-02-2015

Tijdens de tweede aflevering van It's the Food, my Friend! klonk een eensgezind pleidooi van de drie sprekers: boeren moeten zo min mogelijk in zee gaan met supermarkten. Maar de economische realiteit blijkt weerbarstig. Alexis de Roode doet verslag.

Vacature Bestuursvoorzitter

Vacature Bestuursvoorzitter

04-02-2015

We zijn op zoek naar een bestuursvoorzitter die samen met het bestuur verantwoordelijk is voor de continuïteit en impact van de YFM.

Versgarantie = wastegarantie

Versgarantie = wastegarantie

28-01-2015

Afgelopen week lanceerde Plus deze reclame. Maar het is natuurlijk onzin dat bloemkool met een plekje meteen oneetbaar is. Wij maakten een nieuwe versie van de reclame: "Ben je helemaal betoeterd?"

It's the Food, my Friend! 2015

It's the Food, my Friend! 2015

20-01-2015

Vanaf dinsdag 3 februari gaan we weer in 6 avonden op zoek naar een voedselvisie voor Nederland om op 28 april tijdens de Grande finale af te sluiten met maar liefst 5 YFM-ers, en geeft Joszi Smeets een visie op ons toekomstige voedselsysteem.

Carlo Petrini krijgt oeuvreprijs

Carlo Petrini krijgt oeuvreprijs

19-01-2015

Vrijdag 16 januari ontving Carlo Petrini uit handen van prof. Louise Fresco de Johannes van Damprijs. Petrini kreeg de oeuvreprijs voor zijn bijdrage aan de internationale voedselcultuur en de groeiende waardering voor lokale gastronomie.

Nieuwjaarsborrel YFM met Carlo Petrini

Nieuwjaarsborrel YFM met Carlo Petrini

15-01-2015

Gelukkig 2015! Samen met onze leden willen wij graag de start van een nieuw jaar vieren. Maar, dit doen we niet alleen.. niemand minder dan mede-oprichter van Slow Food, Carlo Petrini zal hierbij aanwezig zijn!