LAATSTE ACTIVITEIT

De Foodhype

26-02-2013

Het Eetcafé is van start! Het is dé plek waar boeren en consumenten met elkaar in gesprek gaan over de toekomst van voedsel. Zowel online, als offline. Lees hier het eerste blog van onze voorzitter Joris Lohman en klik meteen door naar deze nieuwe site!

door Joris Lohman via Het Eetcafé

 
Voedsel is het onderwerp van 2013. Boerenmarkten, kookprogramma’s op tv, festivals, conferenties, urban farming, daktuinieren: food is hip. Stadsbewoners koketeren met kookkwaliteiten en kopen alleen nog streekproducten, liefst biologisch, maar in ieder geval van een boer die ze kennen. Winkelketens als Marqt - 'echt eten' - schieten als paddestoelen uit de grond. Het is cool om een boer te kennen. Dit is dan wel een boer die in het ideale plaatje van de stadsbewoner past: een geblokt overhemd, vijf kippen in de tuin, handen in de modder en een strootje in de linkermondhoek.
 
Ondertussen gaat deze hype aan de ‘gewone’ Nederlandse boer voorbij. Sommigen weten gebruik te maken van de ontwikkelingen en vermarkten producten tegenwoordig als lokaal of streekproduct. Maar het gros van de agrarische ondernemers doet gewoon waar ze goed in zijn: goed en voldoende voedsel produceren. Ze werken dag in dag uit in de stal, rijden op de trekker en halen hun schouders op voor die stadse drukdoenerij. 
 
'Gemoedelijke streekgebonden productie staat in schril contract met de realiteit waar veel agrarische ondernemers mee te maken hebben. Het zijn twee verschillende werelden. Het is de wereldmarktprijs versus kleinschalige verkoop.' schreef journalist Arno de Snoo enige tijd geleden in agrarisch vakblad Nieuwe Oogst.
 
De Nederlandse landbouw is in verandering. Het is niet alleen van belang dat boeren meedoen met de maatschappelijke discussie over 'duurzaamheid' (wat is biologisch? Waarom moet de koe in de wei?) De verandering van de wens van de consument raakt de boer ook direct in de portemonnee. Hoe produceren we over 10, 20 jaar in Nederland? Moeten we ons meer op de lokale markt richten, met streek- en ambachtelijke producten, en is de consument bereid daarvoor te betalen? Wat wil de consument eigenlijk?
 
Op het Food Film Festival (een initiatief van YFM) – precies zo’n festival dat floreert door de stadse foodhype – brengen we boer en consument bij elkaar. De ‘gewone’ boer wordt uitgedaagd in gesprek te gaan met de foodies in de stad: niet alleen consumenten maar ook foodondernemers en marketeers. De stadse foodhype kan best een portie boerenverstand gebruiken: de meest vanzelfsprekende voorbeelden uit de dagelijkse praktijk kunnen de stadsbewoner fascineren. En de boer doet er goed aan zijn ogen en oren open te houden: misschien is de hype wel geen hype, en is de passie voor voedsel en de herwaardering van het platteland here to stay.
 
Lees ook de blog van John Hilhorst (melkveehouder en voorzitter NAJK) op heteetcafe.eu: Nooit meer honger?
 
Het Eetcafé is onderdeel van de internationale webcampagne FoodPoliticsEU.
 
 

Terug naar overzicht

OVERIG NIEUWS

It's the Youth

10-04-2014
Good Food Lab op het MLA

Good Food Lab op het MLA

16-04-2014

De leerlingen van het Montessori Lyceum te Amsterdam hebben zich flink bewezen! Wat een te gekke, bizarre, toffe campagnes zijn er bedacht en uitgevoerd! Met veel enthousiasme en energie zijn de scholieren te werk gegaan afgelopen week.

It's the Youth

It's the Youth

10-04-2014

Op woensdag 23 april vindt er een heel speciale It's the Food, my Friend! plaats. Een avond in het teken van jongeren, waarin het woord aan de YFM is. Met onder andere Joris Lohman, John Hilhorst en Sharon Dijksma.

In Memoriam: Niek van den Broek

In Memoriam: Niek van den Broek

08-04-2014

Met groot verdriet hebben wij kennisgenomen van het plotselinge en onverwachte overlijden van Niek van den Broek.

Vacature: Penningmeester

Vacature: Penningmeester

04-04-2014

De Youth Food Movement zoekt een penningmeester (m/v) per 1 mei. Ben of ken jij iemand die zich bezig wil houden met het financiële beleid voor onze beweging? Lees dan hieronder de vacature en stuur ons je brief en CV!

The Food Chain Project

The Food Chain Project

04-04-2014

Weten wat je in een jaar allemaal naar binnen werkt? Een vol jaar lang hield Itamar Gilboa (1973) zijn dagelijkse consumptie nauwkeurig bij. Nu werkt hij dat uit in een installatie, waarvan de opbrengst de YFM ten goede zal komen.