LAATSTE ACTIVITEIT

@Maartje Strijbis / FoodGuerilla @Maartje Strijbis / FoodGuerilla

Feeding 5k

06-03-2013

Gisteravond stond hij daar voor ons: de befaamde Tristram Stuart, a.k.a. mister feeding5k. Tijdens een middag en een avond, georganiseerd door FoodGuerilla, hielp hij ons nadenken over zijn specialisatie: voedselverspilling.

 

Tristram is een food-grootheid in Engeland. Op zijn vijftiende gebruikte hij al food waste om zijn varkens mee te voeren, en nog een tijdje later besloot hij dat dat ook waste was en at met zijn varkens mee - uit een andere pan. Weer wat later ging hij voor het grotere werk: hij was vastbesloten om, in Londen, vijfduizend mensen te voeden met eten wat anders zou worden weggegooid, tijdens een groot evenement op Trafalgar Square.

Het werd een succesverhaal. Tristram vliegt nu de wereld over om zijn 'feeding5k' ook op andere plekken op de wereld te laten gebeuren. Zo was Parijs al een groot succes (samen met de Franse SFYNers van Disco Soupe), is hij net terug van een succes in Nairobi en is het volgende evenement in New York. En daarna? Daarna zijn wij aan de beurt. Amsterdam, onze eigen hoofstad.

Dankzij FoodGuerrilla kregen we gisteren in Pakhuis de Zwijger de gelegenheid om samen met andere geïnteresseerden te brainstormen over het te komen evenement. FoodGuerilla is het platform van NCDO dat verschillende initiatieven op het gebied van voedselzekerheid steunt en verbindt, en dit is dus helemaal in hun straatje. Tijdens de middag is besloten dat we het gaan doen, we gaan een feeding 5k in Amsterdam organiseren. Samen met mensen van onder andere Kromkommer, Too good to waste en Thuisafgehaald. Nog een paar uur later, na het diner (waarvoor onder leiding van Maarten Pinxteren alleen voedsel was geprepareerd dat anders werd weggegooid door de Sligro), kreeg het publiek dat ondertussen was gegroeid tot een paar honderd man een lezing van Tristram himself, over waste en zijn initiatief, en een talkshow onder leiding van Samuel Levie en Lisanne van Zwol met boer-, burger- en supermarktvertegenwoordigers.

Eén van de zaken die Tristram gisteren bleef benadrukken, zowel tijdens de brainstorm als in de lezing, was dat wij, als consument, de sleeping giant zijn. Wij hebben de macht, als we het ons alleen maar zouden realiseren. Door een grote vraag aan de supermarkten te creeëren, zijn zij namelijk geneigd om daarop in te spelen. En dat hopen we met dit event te doen; burgers wakker maken om samen met de boeren een nieuw voedsellandschap te vormen. Daarnaast is het belangrijk dat mensen ook ná het evenement kritisch over food waste nadenken.

Wat wij zelf hebben geleerd van de dag? Dat er fantastische ideeën rondzwerven in de lucht en dat we die gaan gebruiken. Van souper smash tot tomating. Voor het evenement zijn een plek en datum nog niet bekend, maar daar wordt ondertussen aan gewerkt, nadat gisteren al de eerste taken zijn verdeeld. Houd ons dus goed in de gaten, want hier wil je bij zijn!

 

Wil je avonden zoals deze live volgen vanaf een afstandje? Volg ons dan op twitter, en lees mee! Reacties van gisteravond zijn op twitter te vinden door te zoeken op de hashtag #DAMnWaste.

 

Terug naar overzicht

OVERIG NIEUWS

De 5 visgeboden van Academicus Charlotte

De 5 visgeboden van Academicus Charlotte

19-05-2015

In het achterafje van YFM Academicus Charlotte over Academiedag 'De Zee' komt ze met 5 visgeboden. Want moet je nu wel of geen vis uit de Noordzee. En is de biologische zalm het prijskaartje meer dan waard?

Fileerlokaal 'tAiland bijna gecrowdfund

Fileerlokaal 'tAiland bijna gecrowdfund

15-05-2015

Met 97% op de teller en nog 4 dagen te gaan, loopt de crowdfunding voor het fileerlokaal van Jan en Barbara bijna ten einde. De laatste loodjes dus, help jij mee?

Bekijk het jaarverslag van 2014

Bekijk het jaarverslag van 2014

30-04-2015

Wat heeft de YFM allemaal in 2014 gedaan? Wie waren er lid? Wat voor impact hebben we gehad en hoe ziet 2015 eruit? Je leest het in ons jaarverslag van 2014.

Slotavond It's the Food, my Friend!

Slotavond It's the Food, my Friend!

29-04-2015

Tijdens de slotavond van It's de Food, my Friend! werd gezocht naar een voedselvisie. YFM directeur Joszi Smeets sprak alle aanwezigen toe en deed een gepassioneerde oproep tot het nemen van verantwoordelijkheid en stoppen met wijzen naar elkaar.

Food Filmfestival gaat op tour

Food Filmfestival gaat op tour

23-04-2015

In 2015 bestaat Food Filmfestival 5 jaar! Dat vieren ze samen met de Youth Food Movement in nieuwe stijl. En in plaats van een driedaags festival in Amsterdam een reis door Nederland. De eerste editie vindt in Het Paleis in Groningen plaats op 5 juni.

BAJK zoekt jou voor documentaire!

BAJK zoekt jou voor documentaire!

16-04-2015

BAJK is op zoek naar enthousiaste mensen die mee willen werken aan een documentaire over de afkomst van het voedsel. Tijdens deze documentaire zullen boeren samen met jou boodschappen doen. Waarom koop je bepaalde producten wel of niet?

YFM Academie in Pluijms Eetbare Wereld

YFM Academie in Pluijms Eetbare Wereld

07-04-2015

René Pluijm filmde tijdens één academiedag en sprak o.a. met Joszi Smeets, Jaring Brunia, Wilbert van de Kamp, Alice den Boer en Lian Heinhuis. Bekijk het fragment terug.

Lof en kritiek voor Landbouw van Later

Lof en kritiek voor Landbouw van Later

27-03-2015

Afgelopen woensdag presenteerden verschillende jongerenpartijen, waaronder YFM Brabant, een pamflet 'Landbouw van Later'. Daarmee oogsten ze veel lof, maar ook kritiek. YFM'ers Froukje en Lizette blikken terug op de reacties en resultaten.

FFF op Culy Festival

FFF op Culy Festival

27-03-2015

Mocht je dat niet al heel goed zelf weten: culy.nl is natuurlijk een van ’s lands bekendste food blogs. Maar in het aanstaande Paasweekend (4 & 5 april) organiseert Culy een heus festival waar FFF een filmprogamma voor verzorgt.

YFM Brabant voor vernieuwing landbouw

YFM Brabant voor vernieuwing landbouw

25-03-2015

YFM Brabant is één van de zeven landelijke en Brabantse jongerenorganisaties die meegewerkt heeft aan 'Voor de landbouw van Later’ waarin een toekomstbeleid voor de Nederlandse agrofood wordt geschetst.

Interview met Herman Wijffels

Interview met Herman Wijffels

24-03-2015

Voor It's the Food, my Friend! maandag 30 maart over de impact van geld op ons voedselsysteem interviewde YFM'er Susanne de Boer Herman Wijffels. Wijffels: ‘ik geloof in de kracht van mensen’

Academeet-up #10: Gerard Mul

Academeet-up #10: Gerard Mul

17-03-2015

Oud-academicus Gerard Mul deed in 2014 de YFM Academie. Hij is eigenaar van biologisch melkveebedrijf Hoeve Sonneclaer, waar hij ijs maakt, maar vooral door educatie, een camping en kijkboerderij iedereen de boerderij wil laten beleven.

In Ghee gaan met Albert Heijn, mag dat?

In Ghee gaan met Albert Heijn, mag dat?

20-02-2015

Tijdens de tweede aflevering van It's the Food, my Friend! klonk een eensgezind pleidooi van de drie sprekers: boeren moeten zo min mogelijk in zee gaan met supermarkten. Maar de economische realiteit blijkt weerbarstig. Alexis de Roode doet verslag.

Vacature Bestuursvoorzitter

Vacature Bestuursvoorzitter

04-02-2015

We zijn op zoek naar een bestuursvoorzitter die samen met het bestuur verantwoordelijk is voor de continuïteit en impact van de YFM.

Versgarantie = wastegarantie

Versgarantie = wastegarantie

28-01-2015

Afgelopen week lanceerde Plus deze reclame. Maar het is natuurlijk onzin dat bloemkool met een plekje meteen oneetbaar is. Wij maakten een nieuwe versie van de reclame: "Ben je helemaal betoeterd?"

It's the Food, my Friend! 2015

It's the Food, my Friend! 2015

20-01-2015

Vanaf dinsdag 3 februari gaan we weer in 6 avonden op zoek naar een voedselvisie voor Nederland om op 28 april tijdens de Grande finale af te sluiten met maar liefst 5 YFM-ers, en geeft Joszi Smeets een visie op ons toekomstige voedselsysteem.

Carlo Petrini krijgt oeuvreprijs

Carlo Petrini krijgt oeuvreprijs

19-01-2015

Vrijdag 16 januari ontving Carlo Petrini uit handen van prof. Louise Fresco de Johannes van Damprijs. Petrini kreeg de oeuvreprijs voor zijn bijdrage aan de internationale voedselcultuur en de groeiende waardering voor lokale gastronomie.

Nieuwjaarsborrel YFM met Carlo Petrini

Nieuwjaarsborrel YFM met Carlo Petrini

15-01-2015

Gelukkig 2015! Samen met onze leden willen wij graag de start van een nieuw jaar vieren. Maar, dit doen we niet alleen.. niemand minder dan mede-oprichter van Slow Food, Carlo Petrini zal hierbij aanwezig zijn!