LAATSTE ACTIVITEIT

@Maartje Strijbis / FoodGuerilla @Maartje Strijbis / FoodGuerilla

Feeding 5k

06-03-2013

Gisteravond stond hij daar voor ons: de befaamde Tristram Stuart, a.k.a. mister feeding5k. Tijdens een middag en een avond, georganiseerd door FoodGuerilla, hielp hij ons nadenken over zijn specialisatie: voedselverspilling.

 

Tristram is een food-grootheid in Engeland. Op zijn vijftiende gebruikte hij al food waste om zijn varkens mee te voeren, en nog een tijdje later besloot hij dat dat ook waste was en at met zijn varkens mee - uit een andere pan. Weer wat later ging hij voor het grotere werk: hij was vastbesloten om, in Londen, vijfduizend mensen te voeden met eten wat anders zou worden weggegooid, tijdens een groot evenement op Trafalgar Square.

Het werd een succesverhaal. Tristram vliegt nu de wereld over om zijn 'feeding5k' ook op andere plekken op de wereld te laten gebeuren. Zo was Parijs al een groot succes (samen met de Franse SFYNers van Disco Soupe), is hij net terug van een succes in Nairobi en is het volgende evenement in New York. En daarna? Daarna zijn wij aan de beurt. Amsterdam, onze eigen hoofstad.

Dankzij FoodGuerrilla kregen we gisteren in Pakhuis de Zwijger de gelegenheid om samen met andere geïnteresseerden te brainstormen over het te komen evenement. FoodGuerilla is het platform van NCDO dat verschillende initiatieven op het gebied van voedselzekerheid steunt en verbindt, en dit is dus helemaal in hun straatje. Tijdens de middag is besloten dat we het gaan doen, we gaan een feeding 5k in Amsterdam organiseren. Samen met mensen van onder andere Kromkommer, Too good to waste en Thuisafgehaald. Nog een paar uur later, na het diner (waarvoor onder leiding van Maarten Pinxteren alleen voedsel was geprepareerd dat anders werd weggegooid door de Sligro), kreeg het publiek dat ondertussen was gegroeid tot een paar honderd man een lezing van Tristram himself, over waste en zijn initiatief, en een talkshow onder leiding van Samuel Levie en Lisanne van Zwol met boer-, burger- en supermarktvertegenwoordigers.

Eén van de zaken die Tristram gisteren bleef benadrukken, zowel tijdens de brainstorm als in de lezing, was dat wij, als consument, de sleeping giant zijn. Wij hebben de macht, als we het ons alleen maar zouden realiseren. Door een grote vraag aan de supermarkten te creeëren, zijn zij namelijk geneigd om daarop in te spelen. En dat hopen we met dit event te doen; burgers wakker maken om samen met de boeren een nieuw voedsellandschap te vormen. Daarnaast is het belangrijk dat mensen ook ná het evenement kritisch over food waste nadenken.

Wat wij zelf hebben geleerd van de dag? Dat er fantastische ideeën rondzwerven in de lucht en dat we die gaan gebruiken. Van souper smash tot tomating. Voor het evenement zijn een plek en datum nog niet bekend, maar daar wordt ondertussen aan gewerkt, nadat gisteren al de eerste taken zijn verdeeld. Houd ons dus goed in de gaten, want hier wil je bij zijn!

 

Wil je avonden zoals deze live volgen vanaf een afstandje? Volg ons dan op twitter, en lees mee! Reacties van gisteravond zijn op twitter te vinden door te zoeken op de hashtag #DAMnWaste.

 

Terug naar overzicht

OVERIG NIEUWS

Versgarantie = wastegarantie

Versgarantie = wastegarantie

28-01-2015

Afgelopen week lanceerde Plus deze reclame. Maar het is natuurlijk onzin dat bloemkool met een plekje meteen oneetbaar is. Wij maakten een nieuwe versie van de reclame: "Ben je helemaal betoeterd?"

It's the Food, my Friend! 2015

It's the Food, my Friend! 2015

20-01-2015

Vanaf dinsdag 3 februari gaan we weer in 6 avonden op zoek naar een voedselvisie voor Nederland om op 28 april tijdens de Grande finale af te sluiten met maar liefst 5 YFM-ers, en geeft Joszi Smeets een visie op ons toekomstige voedselsysteem.

Carlo Petrini krijgt oeuvreprijs

Carlo Petrini krijgt oeuvreprijs

19-01-2015

Vrijdag 16 januari ontving Carlo Petrini uit handen van prof. Louise Fresco de Johannes van Damprijs. Petrini kreeg de oeuvreprijs voor zijn bijdrage aan de internationale voedselcultuur en de groeiende waardering voor lokale gastronomie.

Nieuwjaarsborrel YFM met Carlo Petrini

Nieuwjaarsborrel YFM met Carlo Petrini

15-01-2015

Gelukkig 2015! Samen met onze leden willen wij graag de start van een nieuw jaar vieren. Maar, dit doen we niet alleen.. niemand minder dan mede-oprichter van Slow Food, Carlo Petrini zal hierbij aanwezig zijn!