Wat is de Academie?

image

YFM Academie

Eten lijkt de normaalste zaak van de wereld. Maar wanneer je je in het onderwerp verdiept, blijkt het ingewikkelder te liggen. Eten en het produceren van eten raakt aan vrijwel alle maatschappelijke en ecologische thema’s van deze tijd, zoals bijvoorbeeld de toename van obesitas en het verdwijnen van biodiversiteit.

De YFM Academie wil met een interactief lesprogramma de kennis vergroten over mogelijkheden om het voedselsysteem te verduurzamen, zodat deelnemers hier op hun eigen manier invulling aan kunnen geven.

De YFM Academie heeft ook een eigen website. Kijk op http://yfmacademie.nl/ en lees meer over de academici en de themadagen.

Programma

Het intensieve programma van de YFM Academie duurt een half jaar en bestaat uit een introductieweekend, zeven themadagen en een studiereis. Tijdens de themadagen krijgen de deelnemers masterclasses van boeren, vissers, chefs, activisten, journalisten, wetenschappers en beleidsmakers. Naast de masterclasses dragen de deelnemers praktisch bij aan het oplossen van problemen in de voedselsector door het werken aan cases voor organisaties en bedrijven. 

Kennis

De YFM Academie biedt jonge professionals en studenten uit de horeca, landbouw en voedingssector de kans om met elkaar in dialoog te gaan en daarnaast meer inzicht te krijgen in de uitdagingen binnen en buiten hun eigen sector. Daarnaast biedt YFM Academie deelnemers de mogelijkheid  hun netwerk uit te breiden. Tijdens de academie komen jonge boeren in contact met toekomstige regelgevers, kijkt een chef zijn karbonades in de ogen en zien stedelijke food designers hoe hun onderwerp tot stand komt in de modder van het boerenland. Onze academici streven allemaal een ander voedsellandschap na en denken verschillend over de oplossingsrichting. De YFM wil de onderlinge discussies, samenwerkingen en initiatieven die hieruit ontstaan ondersteunen.

Kosten

Aan de YFM Academie is voor individuele deelnemers een eigen bijdrage van €250 verbonden. Deelnemers die namens een bedrijf deelnemen betalen een eigen bijdrage van €750.

Helaas is de aanmelding voor de YFM Academie 2015 gesloten. In 2016 wordt ook weer een Academie georganiseerd, dus houd onze website in de gaten. 

Cases

14-04-2012

Editie 2015

02-03-2015

Editie 2011

14-09-2011
In Ghee gaan met Albert Heijn, mag dat?

In Ghee gaan met Albert Heijn, mag dat?

20-02-2015

Tijdens de tweede aflevering van It's the Food, my Friend! klonk een eensgezind pleidooi van de drie sprekers: boeren moeten zo min mogelijk in zee gaan met supermarkten. Maar de economische realiteit blijkt weerbarstig. Alexis de Roode doet verslag.

Vacature Bestuursvoorzitter

Vacature Bestuursvoorzitter

04-02-2015

We zijn op zoek naar een bestuursvoorzitter die samen met het bestuur verantwoordelijk is voor de continuïteit en impact van de YFM.

Versgarantie = wastegarantie

Versgarantie = wastegarantie

28-01-2015

Afgelopen week lanceerde Plus deze reclame. Maar het is natuurlijk onzin dat bloemkool met een plekje meteen oneetbaar is. Wij maakten een nieuwe versie van de reclame: "Ben je helemaal betoeterd?"

It's the Food, my Friend! 2015

It's the Food, my Friend! 2015

20-01-2015

Vanaf dinsdag 3 februari gaan we weer in 6 avonden op zoek naar een voedselvisie voor Nederland om op 28 april tijdens de Grande finale af te sluiten met maar liefst 5 YFM-ers, en geeft Joszi Smeets een visie op ons toekomstige voedselsysteem.

Carlo Petrini krijgt oeuvreprijs

Carlo Petrini krijgt oeuvreprijs

19-01-2015

Vrijdag 16 januari ontving Carlo Petrini uit handen van prof. Louise Fresco de Johannes van Damprijs. Petrini kreeg de oeuvreprijs voor zijn bijdrage aan de internationale voedselcultuur en de groeiende waardering voor lokale gastronomie.

Nieuwjaarsborrel YFM met Carlo Petrini

Nieuwjaarsborrel YFM met Carlo Petrini

15-01-2015

Gelukkig 2015! Samen met onze leden willen wij graag de start van een nieuw jaar vieren. Maar, dit doen we niet alleen.. niemand minder dan mede-oprichter van Slow Food, Carlo Petrini zal hierbij aanwezig zijn!