Editie 2011

image

Programma 2011

In 2011 ging de tweede editie van de YFM Academie van start. Ook dit jaar bestond de Academie uit een introductieweekend en zeven themadagen. Tijdens elke themadag werd een onderwerp behandeld door (praktijk)deskundigen. Lees hieronder het volledige programma.

YFM Academie Reunie (Academie I ontmoet Academie II)
22 januari 2011 – Blue Boy Amsterdam

Met o.a. Mac van Dinther (de Volkskrant)

Mac van Dinther – culinair journalist van de Volkskrant – spreekt over de verschillen tussen de gangbare en de biologische landbouw. Voor zijn boek ‘Ons eten’ onderzoekt hij varkensvlees, tomatensoep, aardappelen, sla en yoghurt. Hij gaat bij beide productieprocessen terug naar de oorsprong en komt tot het besef: ‘ons eten wordt gemaakt door mensen niet door systemen. Laten we daarom bondgenoten maken in plaats van vijanden.’ Waarna hij tot slot concludeert: ‘Nieuw besef is nodig: consument is geen onschuldige, willoze afnemer, maar deel van het proces.’

Naast Mac van Dinther delen vier Academici van jaargang 1 hun ervaringen; Boy Griffioen is biologisch melkveehouder, Ard Muntjewerf is bedrijfsleider van restaurant Merkelbach, Mieke Rippen is inkoper GIJS streekselecties en Lisette Kreischer  is initiatiefnemer Veggie in Pumps en oprichtster en het gezicht van Veggierose. In hoeverre brengen zij hun opgedane kennis tijdens de YFM Academie 1 tegenwoordig in de praktijk? Voor welke uitdagingen staan deze oud-Academici kijkend naar hun eigen sector? En welke tips hebben zij voor de kersverse Academici?

Introductieweekend + themdag Wereldvoedselproblematiek
29/30 januari – De Weyst, Handel, Merkelbach, Amsterdam

Met o.a. Louise Fresco (Universiteit van Amsterdam), Nico Roozen (Solidardidad)

De YFM Academie begint met een grondige onderlinge kennismaking in het voormalige klooster De Weyst in Brabant. De Academici koken, eten, wandelen en discussiëren met elkaar en leren elkaar kennen. Op dag twee vetrekken ze naar Amsterdam om te praten over wereldvoedselproblematiek.

Want problemen met voedselproductie zijn globale problemen. Ons eten komt van steeds verder en schaalvergroting is aan de orde van de dag. In 2050 zullen we wereldwijd 9 miljard mensen moeten voeden. Maar welke problemen brengt het op grote schaal produceren van voedsel met zich mee? Hoe zit het met milieubelasting, mensenrechten en voedselveiligheid?

In restaurant Merkelbach gaat Louise Fresco – hoogleraar duurzame ontwikkeling  aan de Universiteit van Amsterdam –in op vraagstukken die met mondiale voedselproductie gepaard gaan. Daarna praat Nico Roozen – directeur van eerlijke handelsorganisatie Solidaridad – over duurzaam ondernemen en het belang van keurmerken als Max Havelaar.

Lees hier het verslag van Geert van Wersch over deze dag of bekijk de video van het introweekend.

Duurzame Veehouderij
19 februari – Rondeel, Barneveld

Met o.a. Bram Bos (Universiteit Wageningen), Ruud Zanders

Problemen met dierenwelzijn, volksgezondheid, eerlijke prijzen en milieuvervuiling zorgen ervoor dat de productie en consumptie van dierlijke eiwitten ter discussie is komen te staan. Tijdens deze themadag verdiepen wij ons in kippen: met hulp van de mens veruit de succesvolste vogel ter wereld, maar vaak levend onder erbarmelijke omstandigheden.

Tijdens een werkopdracht die wordt begeleid door Bram Bos – onderzoeker transitieprocessen in de veehouderij van de Universiteit van Wageningen – proberen we een duurzamere kip te ontwikkelen voor de vleesindustrie. Op welke manier kunnen we een hele kip meer waard maken en zo een toekomstbeeld schetsen waardoor de boer meer rekening houdt met dierenwelzijn?

Ter inspiratie bezoeken wij de nieuwe kippenstal Het Rondeel. Hier spreken we met Ruud Zanders – directeur van Rondeel – over zijn samenwerking met supermarktketen Ahold.

Lees hier het verslag van Marleen Brouwer over deze dag.

Gedrag en Ethiek
27 maart – Culinaire Werkplaats, Amsterdam

Met o.a. Michiel Korthals (Universiteit Wageningen), Henriëtte Prast (Universiteit Tilburg), Marjolein Wintjens en Eric Meursing (Culinaire Werkplaats)

De YFM wil een duurzamer voedselsysteem waarbij voedsel wordt geproduceerd en geconsumeerd met meer respect voor dier, mens en milieu. Maar dat wil iedereen wel. Waarom is het dan toch niet zo dat iedereen de daad bij het woord voegt en uit zichzelf alleen maar goed eten koopt? Omdat consumenten verkeerde keuzes maken. Michiel Korthals, leerstoel toegepaste filosofie aan de Universiteit van Wageningen, praat met de Academici over de keuzes achter ons eten.

Hij wordt bijgestaan door Nederlands enige emotie-econoom Henriëtte Prast, hoogleraar Persoonlijke Financiële Planning van de Universiteit van Tilburg en lid van de Wetenschappelijke Raad voor het Regeringsbeleid. Prast is deskundige op het gebied van persoonlijke financiële planning en de rol die gevoelens en emoties hierin spelen.

Deze themadag vindt geheel in stijl plaats in de Culinaire Werkplaats. Dit eigenzinnige eet-initiatief van het ontwerpersduo Marjolein Wintjes en Eric Meursing stelt zich tot doel zijn bezoekers te inspireren en lekker bewust te (gaan) eten.

Lees hier het verslag van Marianne Benard over deze dag.

Gezondheid
17 april  - Merkelbach Amsterdam

Met o.a. Jaap Seidell (Vrije Universiteit), Martijn van Beek (M’pure en Voeding Leeft), Albert van der Velde (huisarts – natuurarts)

Dat voeding in direct verband staat met volksgezondheid, weet iedereen. Daarom is het raar dat steeds minder mensen weten waar hun voedsel vandaan komt en hoe het tot stand is gekomen. Het merendeel van de supermarktproducten zit vol met onduidelijke ingrediënten als genetisch gemodificeerd zetmeel of E-407. Maar welke genetisch gemanipuleerd voedsel en effecten E-nummers op ons lichaam hebben, is vaak niet bekend. Door toenemende welvaart is voedsel in Westerse landen altijd in grote hoeveelheden beschikbaar is. Doordat mensen steeds minder bewegen en steeds meer verwerkte producten en vlees eten, worden eetziektes als obesitas en suikerziekte steeds worden vaker geconstateerd, zelfs al bij jonge kinderen.

Jaap Seidell, hoogleraar Voedingsleer aan de Vrije Universiteit, geeft de Academici inzichten in deze ingewikkelde materie. Later in de middag confronteert Martijn van Beek van M’pure en stichting Voeding Leeft confronteren met de harde werkelijkheid over onze huidige gezondheid. Hij wordt ondersteund door huisarts Albert van der Velde.

Lees hier het verslag van Eveline Deun over deze dag.

Visserij
7 mei – Viskwekerij De Stroom, Oirschot

Met o.a. Dos Winkel

Geluiden dat het slecht gaat met de wereldwijde visstanden klinken luider. Wat betekent dit voor de toekomst en hoe heeft dit zover kunnen komen? Is kweekvis een goed alternatief voor schadelijke vormen van vissen? En wat is het belang van initiatieven, zoals MSC en de viswijzer, die de consumptie van duurzame vis stimuleren?

Vandaag worden de Academici bijgepraat door visserijexpert Dos Winkel van Imares. De Academici gaan vandaag zelf aan de slag om hun eigen maaltijd bij elkaar te sprokkelen.

Lees hier het verslag van Semora Magnoesing over deze dag.

Smaakeducatie
5 juni – De Echoput

Met o.a. Peter Klosse (LINK) (smaakwetenschapper), Michiel van der Heijden (LINK) (Vleck Wijnen)

Naast dat voedsel een primaire levensbehoefte vervuld heeft eten te maken met alle andere zintuigen: ruiken, proeven en voelen. Peter Klosse, eigenaar Hotel Gastronomique & gepromoveerd aan de Universiteit van Maastricht op zijn Smaakstijlenconcept – praat over smaak en helpt de Academici te vechten tegen de smaakvervlakking.

De Academici ontdekken smaak op een totaal andere manier met behulp van het smaakspel. Geïnspireerd geraakt, steken zij zelf de handen uit de mouwen en bereiden begeleid door enkele topchefkoks een diner voor.

Lees hier het verslag van Diederik van Dijk over deze dag.

Marketing
18 juni – Lindenhoff, Baambrugge

Het succes van de YFM academie 2011 wordt beklonken tijdens de laatste academiedag op dé duurzame culiboerderij van Nederland: de Lindenhoff in
Baambrugge. Wij blikken terug op een jaar vol inhoud, maar alvorens hier aan te beginnen spreken wij met Dennis Kerkhoven, oprichter en managing partner van The Farm Inc. over vorm. Want de inhoud van de duurzame boodschap die wij de wereld in brengen valt of staat bij een aansprekende en toepasselijke vorm.

Lees hier het verslag van Lisanne Buik over deze dag.

Meedoen?

Elk jaar kan start de inschrijving voor de YFM Academie op 21 september. De academici worden ieder jaar in december gekozen tijdens een serie selectiegesprekken. De Academie is zeer goedkoop en vraagt maar één ding van haar deelnemers: absolute inzet. Om te worden toegelaten moet je overtuigend kunnen laten blijken dat je betrokken bent bij het voedselsysteem en de toekomst ervan. Dat mag je zo breed interpreteren als je zelf wilt en als je dat goed doet, krijg je een unieke, interdisciplinaire en onvergetelijke leerervaring als beloning. Wil je meedoen? Stuur dan een leuke motivatie en CV naar academie@youthfoodmovement.nl

Wij danken onze partners voor de goede samenwerking!

De tweede editie werd mede mogelijk gemaakt door een bijdrage vanuit het stimuleringsfonds Duurzaam Voedsel dat geiniteerd werd vanuit het (voormalig) Ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit.

Editie 2014

21-09-2014

Editie 2012

18-09-2011

Editie 2013

07-11-2013
It's the Food, my Friend! 2015

It's the Food, my Friend! 2015

20-01-2015

Vanaf dinsdag 3 februari gaan we weer in 6 avonden op zoek naar een voedselvisie voor Nederland om op 28 april tijdens de Grande finale af te sluiten met maar liefst 5 YFM-ers, en geeft Joszi Smeets een visie op ons toekomstige voedselsysteem.

Carlo Petrini krijgt oeuvreprijs

Carlo Petrini krijgt oeuvreprijs

19-01-2015

Vrijdag 16 januari ontving Carlo Petrini uit handen van prof. Louise Fresco de Johannes van Damprijs. Petrini kreeg de oeuvreprijs voor zijn bijdrage aan de internationale voedselcultuur en de groeiende waardering voor lokale gastronomie.

Nieuwjaarsborrel YFM met Carlo Petrini

Nieuwjaarsborrel YFM met Carlo Petrini

15-01-2015

Gelukkig 2015! Samen met onze leden willen wij graag de start van een nieuw jaar vieren. Maar, dit doen we niet alleen.. niemand minder dan mede-oprichter van Slow Food, Carlo Petrini zal hierbij aanwezig zijn!

Inzicht in de voedselketen

Inzicht in de voedselketen

13-01-2015

Afgelopen weekend is de YFMA 2015 groots geopend, een goed moment om te kijken wat oud-academici nu eigenlijk uit een jaar Academie halen! Naushad, generatie 2013, kreeg meer inzicht in de gehele voedselketen en leerde meer over voedselverspilling.

Liefde voor goed en echt eten

Liefde voor goed en echt eten

18-12-2014

De YFM Academie 2015 gaat in het nieuwe jaar van start, een goed moment om te kijken wat oud-academici nu eigenlijk uit een jaar Academie halen! Bij Maartje, generatie 2011, is de liefde voor goed en echt eten aangewakkerd.

Extra motivatie om met voedsel te werken

Extra motivatie om met voedsel te werken

10-12-2014

Je kunt je niet meer aanmelden voor de Academie van 2015, des te leuker om terug te blikken wat oud-academici doen met de kennis uit de YFMA! Voor Lukas, uit jaar 2012, heeft het extra motivatie opgeleverd om met voedsel te willen werken!

Denktank De Nieuwe Tomaat

Denktank De Nieuwe Tomaat

09-12-2014

We hebben samen met LEI Wageningen UR en Nederlandse glastuinders de hersenen gekraakt tijdens De Nieuwe Tomaat denktank! Nieuw denken over het concept, businessmodel en marketing voor de Nederlandse tomaat. Lees hier meer!

ABC Meeting Roundup

ABC Meeting Roundup

08-12-2014

Tijdens de Agricultural Biodiversity Community (ABC) is aan de hand van het Nederlandse Agrolandschap de biodiversiteit besproken. Lees hier de mooie roundup van de FoodSafari die YFM organiseerde!

Genieten van ondernemen

Genieten van ondernemen

27-11-2014

De inschrijvingsperiode voor de Academie van 2015 is geëindigd, tijd om te kijken wat oud-academici er nu eigenlijk uithalen! Bij Eline, generatie 2014, heeft het vooral meer zin aangewakkerd om nóg meer te leren.

Krabbenvisser met passie

Krabbenvisser met passie

20-11-2014

De inschrijving voor de Academie van 2015 is gesloten. Maar wat doen oud-academici eigenlijk met de kennis die ze in een jaar hebben opgedaan? En wat voor werk doen ze nu? We gaan in gesprek met Hendrik, de eerste visser die in onze Academie zat.

De Ganse Dag

De Ganse Dag

18-11-2014

Afgelopen weekend dook YFM weer de voedselketen in, en dit keer van Schiphol tot bitterballen, om de vlucht van de gans te bekijken. Misschien is het tijd om de gans op ons boodschappenlijstje te zetten! Lees hier het verslag.

YFM bestuur zoekt nieuwe secretaris

YFM bestuur zoekt nieuwe secretaris

04-11-2014

Wij zoeken een nieuwe secretaris voor het YFM bestuur. Heb jij passie voor voedsel, houdt ervan om op strategisch niveau mee te denken over de toekomst van de YFM en hebt oog voor structuur en accuratesse? Lees dan de vacature en stuur ons een mail.