Filter op
Terug naar overzicht

Prangende Vragen #1

In het kader van de aankomende debatreeks ‘It’s the Food, my Friend!’ schrijven Jorrit Kiewik (The Milk Story) en Wouter van der Weijden (directeur CLM) elkaar brieven aan de hand van de debatavonden in de Rode Hoed. Een gesprek tussen twee generaties met als eerst Jorrit die aftrapt met een vraag aan Wouter, die naast directeur van het Centrum voor Landbouw en Milieu ook organisator van It’s the Food, my Friend is.

Beste Wouter,

Wij hebben ondanks ons leeftijdsverschil – mag ik dat zeggen? – wel iets gemeen. We brengen beiden mensen samen. Waar jij dat – in dit geval – fysiek doet, doe ik het voornamelijk online. Daarnaast bieden we betrokken mensen een plek om zich te verdiepen in het voedselvraagstuk en alles hieromheen, maar we geven ze ook een kans zich verder te ontwikkelen. We bieden ze een podium om hun visie te delen en in contact te komen met andere gelijkgestemden, of juist tegenpolen. Ik doe dit voor The Milk Story, en jij voor It’s the food, my friend! Ik moet eerlijk toegeven, ik ben niet iemand van de oude garde. Sterker nog; tijdens de eerste reeks wist ik niet eens dat dit debat gevoerd werd, wereldvreemd dat ik was. Nee, ik ben er een aantal jaar geleden bij gekomen. Want ik hoorde al snel: “Dit is het debat waar je moet zijn, mits je geïnteresseerd bent in het voedselvraagstuk.” Tijdens mijn eerste debat in de Rode Hoed viel me direct op dat er toch wel een heel interessant publiek zat. Felix’ traditie maakt dit telkens weer goed zichtbaar, van beleidsmakers, boeren en burgers, tot voedingsdeskundigen en wetenschappers. Het inspireert me dat er elke keer een open dialoog is, waar een iedereen zijn visie – mits deze constructief is – mag delen. De thema’s en discussies zijn scherp en de zalen zijn vol. Toch vraag ik me af: wat is dat nu precies, dat voedseldebat dat jij organiseert?

Jorrit







Dag Jorrit,

Dank voor je complimenten voor onze debatreeks. Ja, Felix Rottenberg, Bert van Ruitenbeek en ik behoren tot een oudere generatie dan jij. Af en toe vragen we ons af: hebben we nog voldoende aansluiting bij de jongere generatie? Dan is het stimulerend als YFM-ers zeggen dat ze van onze kennis en ervaring kunnen leren en ons een podium bieden. Zoals wij de youth food movement graag een podium bieden in onze debatseries. Samuel Levie, van Brandt&Levie worstenmakers, raakte al tijdens onze eerste debatserie geïnspireerd om de YFM Academie op te richten. Nu je vraag: ‘Wat is dat nu precies, dat voedseldebat dat jij organiseert?’ It’s the Food, my Friend! is een mix van studium generale (kennis en inzicht opdoen), debat (meningen presenteren en testen) en dialoog (praten, luisteren en verbinding zoeken). Kennis is voor ons de basis, want we hebben een hekel aan fact free debatten – die zijn er al meer dan genoeg. Met deze mix trekken we een scala van doelgroepen. Soms komt daar ook samenwerking uit voort. Voedsel en landbouw zijn onuitputtelijke thema’s. Ze raken aan gezondheid, cultuur, landschap, natuur, dierenwelzijn, klimaat, you name it. Vandaar de titel It’s the food, my friend!  We proberen voorop te lopen en elk jaar nieuwe stappen te zetten. Soms met bekende, soms met minder bekende sprekers die óók kennis van zaken hebben. In deze serie gaan we weer nieuwe thema’s aansnijden: landbouw en het vluchtelingenvraagstuk, voedsel en menselijk gedrag en de sleutelrol van bacteriën in de voedselketen. Laat je maar weer verrassen, Jorrit. In het slotdebat proberen we de opgedane inzichten te vertalen naar een agenda voor een ander voedselsysteem.

Wouter

//Reserveer kaarten voor It’s the Food, my Friend!
Maandag 29 februari vindt de eerste editie plaats
met als thema: Landbouwcultuur, vlees en ethiek

Wouter van der Weijden was in 1980 medeoprichter van het Centrum voor Landbouw en Milieu (CLM). Samen met Felix Rottenberg en Bert van Ruitenbeek organiseert Wouter nu voor de zevende keer ‘It’s the Food, my Friend!’ in de Rode Hoed over de toekomst van de landbouw en ons voedsel.

Jorrit Kiewik neemt deel aan de YFM Academie 2016. Bij Het Portaal werkt hij nu aan duurzame vraagstukken en bouwt hij voedselgerelateerde communities, zoals The Milk Story.

Foto: Jelmer Jeuring
 

Door de site te te blijven gebruiken, gaat u akkoord met het gebruik van cookies. meer informatie

De cookie-instellingen op deze website zijn ingesteld op 'toestaan cookies "om u de beste surfervaring mogelijk. Als u doorgaat met deze website te gebruiken zonder het wijzigen van uw cookie-instellingen of u klikt op "Accepteren" hieronder dan bent u akkoord met deze instellingen.

Sluiten