Filter op
Terug naar overzicht

Prangende vragen #2

Maandag 29 februari is het zo ver: de eerste editie van ‘It’s the Food, my Friend!-2016′. De avond staat in het teken van landbouwcultuur, vlees en ethiek. Rondom deze debatreeks schrijven Jorrit Kiewik (The Milk Story) en Wouter van der Weijden (directeur CLM) elkaar brieven. Een gesprek tussen twee generaties met als tweede Wouter die zich afvraagt hoe het zit met Jorrits eigen vleesconsumptie.

Beste Jorrit,

Het eerste debat in de Rode Hoed gaat onder meer over vlees. Mensen zijn omnivoren en we eten al vlees zolang we bestaan. Niet zo gek, want vlees is rijk aan voedingsstoffen, net als zuivel en eieren. En dierlijke mest is vaak goed voor de bodemvruchtbaarheid. Maar de nadelen van – vooral intensieve – vleesproductie zijn ook duidelijk: mestoverschotten, broeikasgassen, energiegebruik, beslag op natuur, antibiotica en soms ook hormonen. En niet te vergeten problemen met dierenwelzijn. We zijn er dus niet als we één probleem oplossen, het is een heel complex. En de vleesconsumptie neemt wereldwijd toe met de welvaart. Dat is niet vol te houden. In Nederland neemt de consumptie langzaam af, dat geeft hoop. We kunnen best zonder vlees, en ook wel zonder zuivel en eieren. Moeten we alleen opletten dat we voldoende ijzer en B-vitaminen binnen krijgen. Zelf ben ik flexitariër. Minder vlees eten vind ik niet zo moeilijk, maar ik ben dol op kaas en yoghurt. Trouwens ook op koeien in de wei. Komt misschien ook door mijn achternaam. Prof. Matthijs Schouten gaat maandag interessante dingen zeggen over vlees, ethiek en religie. Jorrit, hoe kijk jij aan tegen vleesconsumptie? Denk je dat jouw generatie fors gaat minderen? En zie je een taak voor de YFM om daar een handje bij te helpen?

Groet Wouter





Hoi Wouter,

Hoewel ik eigenlijk niet zo’n hokjesdenker ben, komt het nu toch erg goed van pas. Wij, Wouter, zijn de zogenoemde flexitariërs. We zijn ons bewust van de voedingsstoffen in vlees en de plaats die het in ons voedingspatroon heeft, maar we kunnen de nadelen zo op een rij zetten. We hoeven in ieder geval zeker niet dagelijks een stuk vlees te verorberen. In de hokjes naast ons zien we aan de ene hand de vegetariërs en veganisten. Ze weren doelbewust vlees en eventuele andere dierlijke producten uit hun voedingspatroon. Aan de andere kant staat de echte carnivoor, die het simpelweg belangrijk vindt om dagelijks een stuk vlees op zijn bord te hebben. Wanneer dat niet het geval is, is zijn maaltijd incompleet. Deze overgrote meerderheid van onze bevolking denkt helaas niet altijd na over het voedselvraagstuk of kan dit simpelweg niet. Laat staan dat ze daarvoor vlees zullen opgeven. Ja, daar ligt zeker een taak voor partijen als YFM. Want juist van die mensen, niet onze food friends, moet de grootste omschakeling komen. Een deel van mijn generatie zal ongetwijfeld bewuster over vlees na gaan denken en daarbij de consumptie ervan minderen, daar maak ik me echt geen zorgen om. Nee, ik lig ’s nachts wakker van de mensen die totaal niet – willen – nadenken over wat ze eten en de impact die zij daarmee op het voedselvraagstuk hebben. Mensen die enkel in hun eigen hokje denken en zich daardoor vaak niet bewust zijn van hun rol in dit vleesdebat.

Tot Maandag!

//Reserveer kaarten voor It’s the Food, my Friend!
Maandag 29 februari vindt de eerste editie plaats
met als thema: Landbouwcultuur, vlees en ethiek

Wouter van der Weijden was in 1980 medeoprichter van het Centrum voor Landbouw en Milieu (CLM). Samen met Felix Rottenberg en Bert van Ruitenbeek organiseert Wouter nu voor de zevende keer ‘It’s the Food, my Friend!’ in de Rode Hoed over de toekomst van de landbouw en ons voedsel.

Jorrit Kiewik neemt deel aan de YFM Academie 2016. Bij Het Portaal werkt hij nu aan duurzame vraagstukken en bouwt hij voedselgerelateerde communities, zoals The Milk Story.

Foto: Jelmer Jeuring
 

Door de site te te blijven gebruiken, gaat u akkoord met het gebruik van cookies. meer informatie

De cookie-instellingen op deze website zijn ingesteld op 'toestaan cookies "om u de beste surfervaring mogelijk. Als u doorgaat met deze website te gebruiken zonder het wijzigen van uw cookie-instellingen of u klikt op "Accepteren" hieronder dan bent u akkoord met deze instellingen.

Sluiten