Filter op
Terug naar overzicht

Prangende Vragen #7

Morgen is het weer tijd voor ‘It’s the Food, my Friend!’ met als thema: Bacteriën als vrienden in de voedselketen. Rondom deze debatreeks schrijven Jorrit Kiewik (The Milk story) en Wouter van der Weijden (directeur CLM) elkaar brieven. Een gesprek tussen twee generaties over rauwe melk en een standbeeld voor de bacterie!

Hoi Wouter,

Tijdens mijn werk voor The Milk Story hoor ik er regelmatig iets over: bacteriën. Met name in rauwe melk zijn ze misschien wel het meest besproken voor- en nadeel. Want juist de bacteriën die bij pasteurisatie worden gedood, zouden zoveel positieve effecten op onze gezondheid hebben. Rauwe melk is een levend product, met positieve én negatieve bacteriën. Samen houdt het elkaar in balans, maar het kan natuurlijk altijd mis gaan. Zelf drink ik ook rauwe melk, als ik de kans krijg tenminste. Wat jij, heeft de angst voor slechte bacteriën de overhand en laat je rauwe melk liever staan?

Ik denk dat dit de kern is van werken met bacteriën: we moeten ze leren waarderen en respecteren. Ja, het is het grijze gebied waar we onze weg in moeten vinden. Een systeem met meerdere bacteriën lijkt me alles behalve verkeerd. Sterker nog, het bestaat al lang. Bacteriën zijn namelijk overal! Vanaf de grond tot aan onze kont, overal in ons voedselsysteem spelen bacteriën een cruciale rol. Tijdens het voorgaande debat spraken we over hoe we met eten, ons gedrag kunnen veranderen. Met bacteriën kunnen we gezondheid verbeteren, daar ben ik van overtuigd. Mits we een goede cultuur hebben kunnen creëren, waar de positieve en negatieve bacteriën in balans zijn. Dan moeten we wel af van dat steriele en hygiënische werken, want juist daar is de kans dat – de zogenaamde pioniers onder de – negatieve bacteriën de overhand krijgen. Dan krijgen we direct wat meer weerstand, ik zie het wel zitten…
Tot dinsdag,

Jorrit

Beste Jorrit,

Grappig dat je van rauwe melk houdt. Doe ik zelf ook, maar vooral vanwege de smaak. Eigenlijk jammer dat je in de stad bijna nergens rauwe melk kunt kopen. Ik snap wel dat de zuivelindustrie en de retailers er huiverig voor zijn, want je moet rauwe melk snel consumeren, anders wordt het riskant. En als het een keer misgaat kan de hele zuivel in diskrediet raken. Je moet verkoop dus begeleiden met gedegen voorlichting.

Maar wat dacht je van de rol van bacteriën in de bodem? Gewassen kunnen daar veel baat bij hebben. Ook van schimmels trouwens. Bodembiologen doen de laatste jaren de ene ontdekking na de andere. Daar krijgen we dinsdag interessante nieuwtjes over te horen. Net als over de rol van bacteriën in ons lichaam. Die is veel belangrijker dan we ons tot voor kort realiseerden. Er zijn misschien zelfs relaties met autisme en dyslexie. Fascinerend! Er is geen enkele voedselketen waarin bacteriën zo’n cruciale rol spelen als in de zuivelketen: van de bodem tot de pens van de koe en de productie van yoghurt en kaas.

Leve de bacterie! Ik heb onlangs gepleit voor een standbeeld voor de Bacterie. Misschien een project voor de YFM?

Ik verheug me op dinsdag!

Wouter

// Lees ook de vorige Prangende Vragen

// Reserveer kaarten voor It’s the Food, my Friend!
Dinsdag 19 april vindt de vierde editie plaats
met als thema: Bacteriën als vrienden in de voedselketen

Wouter van der Weijden was in 1980 medeoprichter van het Centrum voor Landbouw en Milieu (CLM). Samen met Felix Rottenberg en Bert van Ruitenbeek organiseert Wouter nu voor de zevende keer ‘It’s the Food, my Friend!’ in de Rode Hoed over de toekomst van de landbouw en ons voedsel.

Jorrit Kiewik neemt deel aan de YFM Academie 2016. Bij Het Portaal werkt hij nu aan duurzame vraagstukken en bouwt hij voedselgerelateerde communities, zoals The Milk Story.

// Foto: Jelmer Jeuring

Door de site te te blijven gebruiken, gaat u akkoord met het gebruik van cookies. meer informatie

De cookie-instellingen op deze website zijn ingesteld op 'toestaan cookies "om u de beste surfervaring mogelijk. Als u doorgaat met deze website te gebruiken zonder het wijzigen van uw cookie-instellingen of u klikt op "Accepteren" hieronder dan bent u akkoord met deze instellingen.

Sluiten