Filter op
Terug naar overzicht

Prangende Vragen #8

Tijdens de vierde editie van debatavond ‘It’s the Food, my Friend!’ werd de rol van bacteriën in ons voedselsysteem onder de loep genomen, in zowel de bodem als je buik. Rondom deze debatreeks schrijven Jorrit Kiewik (The Milk story) en Wouter van der Weijden (directeur CLM) elkaar brieven. Een gesprek tussen twee generaties over poep en anderhalf kilo bacteriën.

Beste Jorrit,

Dat was een leerzame avond in de Rode Hoed. Indrukwekkend, de rol die bacteriën spelen in de bodem en in ons lichaam. We dragen zo’n 1,5 kilo bacteriën mee op onze huid en in onze darmen.

Leuk dat bacteriën nu actief worden ingezet: in de landbouw om plantenzaden te coaten en zo het gewas te versterken; in het natuurbeheer om rijke vegetaties te krijgen; in de gezondheidszorg om darmziekten te genezen.
Dat kan met probiotica of met transplantaties van feces (poep) van gezonde mensen in de darmen van zieke mensen. Beetje onsmakelijk idee, dat laatste, maar zeer effectief geleken bij infecties met de moeilijk te bestrijden darmbacterie Clostridium difficile. Mooi toch?

Boeiend vond ik ook de relatie tussen darmflora en hersens. De bekende neurotransmitter serotonine blijkt te worden geproduceerd door darmbacteriën en 90% van dat vitale stofje zit in de darmen. Autistische mensen blijken een verstoorde darmflora te hebben. Constance Schultsz van het AMC waarschuwde zelfs al dat transplantatie van poep van autistische mensen riskant zou kunnen zijn. Daarom wordt elke donor van de fecesbank tevoren getest op allerlei ziekten, net als bij de bloedbank.

Als bioloog vind ik dit super fascinerende ontwikkelingen. Er ligt een terrein braak waar ik veel van verwacht. Martijn Katan vond het al nodig te waarschuwen voor deze nieuwe voedselhype, maar laten we nu eerst eens afwachten wat het onderzoek op gaat leveren. Trouwens, het blijkt moeilijk om je darmflora te veranderen via je voedsel. Jorrit, wat vond jij van dit studium generale? Spreekt het je aan? Kun je er wat mee?

Groet,
Wouter

P.S. Lees ook het verslag op foodlog

Hoi Wouter,

Oké, ik wist dat er veel bacteriën rondzwerven in mijn lichaam, maar anderhalf kilo?! En daarnaast al die toepassingen van bacteriën, ik sta nog steeds versteld. In het college werd me het een na het andere interessante weetje naar mijn hoofd geslingerd, zowel over bodem als buik. Wij waren overigens niet de enige die geïnteresseerd zijn in deze thematiek. Achter me zat ook powerfoodie Rens Kroes aandachtig mee te luisteren, ik ben benieuwd of haar volgende advies nadrukkelijk vorm krijgt rond bacteriën. Martijn Katan waarschijnlijk ook.

Om je vragen te beantwoorden; deze thematiek spreekt me zeker aan. Het voelt als een soort hi-tech, maar tegelijkertijd grijpt het terug naar de basisbeginselen van ons voedselsysteem. Iets wat zo vanzelfsprekend is, is tegelijkertijd zo onbekend en ontastbaar. Vorige week had ik een gesprek waar ook bleek dat we zo veel van ons bodemleven niet(!) weten. Iedere boer weet met wat voor een bodem hij boert. Maar het is slechts een enkeling die precies begrijpt hoe hij de grond onder zijn voeten zo bewerkt, dat deze over 50 jaar nog steeds vruchtbaar is. Zouden dergelijke colleges niet standaard moeten worden gegeven op landbouwhogescholen en universiteiten. Daar mag een college bacteriekunde niet ontbreken, ik ben benieuwd hoe die vakken vorm zouden krijgen! Laten we de diëtetiek- en gezondheidsopleidingen niet vergeten, want ook daar blijken de bacteriën onmisbaar.

Dat bacteriestandbeeld was zo’n slecht idee nog niet! Zolang ‘ie maar niet op stoeptegels komt te staan, krijgen we ruzie met Wim. ;-)

Tot snel,
Jorrit

// Lees ook de vorige Prangende Vragen

// Reserveer kaarten voor It’s the Food, my Friend!
Zaterdag 21 mei vindt de laatste editie van dit seizoen plaats
met als thema: Naar een ecologisch houdbaar landbouw- en voedselsysteem
(met o.a. Staatssecretaris van Economische Zaken; Martijn van Dam)

Wouter van der Weijden was in 1980 medeoprichter van het Centrum voor Landbouw en Milieu (CLM). Samen met Felix Rottenberg en Bert van Ruitenbeek organiseert Wouter nu voor de zevende keer ‘It’s the Food, my Friend!’ in de Rode Hoed over de toekomst van de landbouw en ons voedsel.

Jorrit Kiewik neemt deel aan de YFM Academie 2016. Bij Het Portaal werkt hij nu aan duurzame vraagstukken en bouwt hij voedselgerelateerde communities, zoals The Milk Story.

// Foto: Jelmer Jeuring

Door de site te te blijven gebruiken, gaat u akkoord met het gebruik van cookies. meer informatie

De cookie-instellingen op deze website zijn ingesteld op 'toestaan cookies "om u de beste surfervaring mogelijk. Als u doorgaat met deze website te gebruiken zonder het wijzigen van uw cookie-instellingen of u klikt op "Accepteren" hieronder dan bent u akkoord met deze instellingen.

Sluiten