Filter op
Terug naar overzicht

De Pronckheer: Maak van een last een lust!

Het begon met een zoektocht naar een sapje van vruchten uit de omgeving. Inmiddels al meer dan 20 jaar later heeft De Pronckheer een netwerk van vissers, jagers en boeren. Op de site pronkt het restaurant met eigen gebakken brood, slow escargots en likeurtjes uit eigen distilleerderij. En in het najaar was chef-kok Arjan Smit op het nieuws vanwege felle reacties op het plaatsen van zwaan op de kaart. Hoogste tijd dus om een kijkje te gaan nemen!

We worden vriendelijk ontvangen door Inge Stolk in een knus huiskamerrestaurant. Eventuele wensen mogen worden doorgegeven en daarna wordt er een menu samengesteld. Spannend!

 YFM_Utrecht_20151223_Pronckheer.jpg

Het voorgerecht komt binnen en is een sight for sore eyes! Het taartje bestaat uit Chioggia biet en knolletjes uit de Wijkse moestuin. Daartussen een curry van rivierkreeftjes, een exoot die langzamerhand onze sloten begint over te nemen. Ook de zoetwatervissen kolblei en brasem, als worst bereid, maken onderdeel uit van het voorgerecht. Erg leuk, want zoetwatervissen hebben erg veel graten en staan daarom niet vaak op het menu van restaurants.

En dan het hoofdgerecht: de omstreden zwaan. Zowel gebraden als gerookt, samen met eend. Ondanks vele discussies en zelfs dreigementen, heeft Arjan de sierlijke vogel op het menu staan. En met een acceptabele reden! De dieren moeten door overheid en jagers beheerd worden, omdat ze anders bij de boeren voor overlast zorgen; ze grazen namelijk al het gras van de koeien weg. En in het kader van voedselverspilling, kun je ze na de jacht beter op de kaart zetten dan weggooien…

Na het dessert wordt het diner afgetopt met zelfgemaakte likeur. Aan het fruit wordt geen suiker toegevoegd om de likeur zo puur mogelijk te houden.

Al met al, een zeer bijzonder restaurant vlakbij Utrecht met een zeer enthousiaste gastvrouw en chef en een prachtig menu, waarin duidelijk alle pijlers van De Pronckheer te herkennen zijn.
Zeker de moeite waard!

 

Adres // Graaf van Lynden van Sandenburgweg 2, 3945 PB Cothen

Foto // Welmoet van der Fetz

Door de site te te blijven gebruiken, gaat u akkoord met het gebruik van cookies. meer informatie

De cookie-instellingen op deze website zijn ingesteld op 'toestaan cookies "om u de beste surfervaring mogelijk. Als u doorgaat met deze website te gebruiken zonder het wijzigen van uw cookie-instellingen of u klikt op "Accepteren" hieronder dan bent u akkoord met deze instellingen.

Sluiten