Filter op
Terug naar overzicht

Recept: Kamals hummus van Eten Verbindt!

Maandagavond 18 januari organiseerde YFM Amsterdam “Eten Verbindt!”, onderdeel van diners door verschillende regio’s van Youth Food Movement. De gasten bestonden uit Amsterdammers en nieuwe bewoners van Amsterdam, die hun thuisland achter hebben moeten laten door oorlog en geweld. Onze missie om mensen van verschillende achtergronden te verbinden door lekker eten is zeker gelukt.

De avond begon met het ontvangst in restaurant Merkelbach waar een band vrolijke Arabische deuntjes speelde. Er werd gedanst en toegekeken. Zoals je je misschien voor kan stellen, waren het vooral de stijve Hollanders die aan de kant stonden. Na een welkomstpraatje, waarbij schilder Tjalal zijn schilderijen liet zien die hij maakt op de Flierbosdreef, en chef Geert en Kamal vertelden over het menu, konden we aan tafel. De sfeer zat er goed in en er werden geanimeerde gesprekken gevoerd, waarbij Engels, Arabisch, Nederlands of Frans de voertaal was, of een mix van deze talen.

Het menu was een mix van gerechten van de keuken van Merckelbach, onder leiding van chef Geert Burema en van Syrische chef Kamal. We begonnen met mezzes, een soort Syrische tapas, met onder andere heerlijke hummus. Het hoofdgerecht bestond uit kabeljauw met geroosterde bloemkool en visfumet met saffraan en als nagerecht kregen we een marquise van chocolade met sinaasappel en marsepeinsaus. Aan het einde van de avond werden contactgegevens uitgewisseld om een vervolg te geven aan deze gezellige avond. Hopelijk mag het een start zijn van bijzondere vriendschappen! Daantje Bons maakte foto’s van de avond.

Kamal is zo vriendelijk geweest om zijn, tot nu toe, geheime recept voor hummus met ons te delen.

Hummus:
5 teentjes knoflook
3 scheutjes olijfolie
1 blikje kikkererwten
½ kop tahin (goede kwaliteit!)
1 theelepel komijn
1 theelepel zout
1/3 kop limoensap
Snufje gerookte paprikapoeder

Warm oven tot 230 graden. Doe de knoflook in de schil op een bakplaat in de oven en besprenkel met 1 scheut olijfolie. Rooster de knoflook in 10 tot 15 minuten tot een goudbruine kleur. Haal uit de oven en laat afkoelen. Wanneer het afgekoeld is, pers de knoflook uit zijn schil.

Combineer geroosterde knoflook, kikkererwten (3 kikkererwten bewaren), tahin, limoensap, komijn, zout en een scheutje olijfolie in de keukenmachine en mix tot het héél romig is.
Serveer op een klein, diep schaaltje, maak met achterkant lepel een klein kuiltje en giet daar het laatste beetje olijfolie in. Garneer met 3 kikkererwten en gerookte paprikapoeder.

De volgende editie //  1 februari in Utrecht

Door de site te te blijven gebruiken, gaat u akkoord met het gebruik van cookies. meer informatie

De cookie-instellingen op deze website zijn ingesteld op 'toestaan cookies "om u de beste surfervaring mogelijk. Als u doorgaat met deze website te gebruiken zonder het wijzigen van uw cookie-instellingen of u klikt op "Accepteren" hieronder dan bent u akkoord met deze instellingen.

Sluiten