Filter op
Terug naar overzicht

Recept: het ‘linzenprutje’ tumtumo

In het kader van de vluchtelingen diners tekent Tanja te Beek verhalen op over eten in de noodopvang Havenstraat Amsterdam:  geen bananen met Kerst en een recept voor tumtumo.

7 Januari, de Eritreeërs in de noodopvang voor vluchtelingen in Amsterdam vieren Kerstmis. Ze zijn van de orthodoxe kerk, vandaar. Ook twee Syrische christenen en een nieuwsgierige moslim zitten op de slaapzakken in een lokaaltje in de voormalige gevangenis. Op de tafel staan flessen frisdrank en plastic bordjes met cake, popcorn, hoestsnoepjes en partjes sinaasappel. ‘Eigenlijk wilden we er ook bananen bij doen,’ zegt Toalde (31), die bij gebrek aan een officiële pastoor het gebed en gezang leidt, ‘maar daar hadden we geen geld meer voor. Ik heb bananen gevraagd in de keuken van de opvang, maar dat konden ze me niet geven omdat dan iederéén een banaan wil, en dan is er vanavond bij het eten niets meer. Dat snap ik wel.’

‘Het geeft niet. Het was fijn om zo met alle broeders kerst te vieren. Hoewel, eigenlijk was het heel verdrietig, want op kerstmis moet je bij je familie zijn. Maar onze vrouwen en kinderen zijn nog in Eritrea.’

Ook Tekfit uit Eritrea woont in de noodopvang voor asielzoekers in Amsterdam. Voor de muziekavond voor vluchtelingen en Amsterdammers, in Teatro Munganga, had hij tumtumo gemaakt. De Nederlandse bezoekers vonden het ‘linzenprutje’ lekker en vroegen om het recept. Bij dezen!

Recept voor tumtumo
Ingrediënten: 1 zak rode spliterwten, uien, knoflook, berbere, gezeefde tomaten, zonnebloemolie, peper, zout.

Was de erwten goed uit tot het water helder is. Laat ze in een grote pan met water en zout zacht koken. Zorg dat ze goed zacht zijn, maar dat het geen pap wordt. Snijd veel uien heel fijn. Bak die in een andere pan met zonnebloemolie. Als de uien donker en zacht zijn: voeg berbere toe, en even later de gezeefde tomaten. Laat goed pruttelen tot het zuur weg is. Doe de knoflook, peper en zout erbij. Als het lekker smaakt (proeven dus!) de uitgelekte erwten erbij doen. Goed door elkaar roeren. Naar smaak zwarte peper en zout toevoegen. Ongeveer tien minuten zacht laten pruttelen. Lekker met enjera, (Turks) brood of iets anders.

Berbere // Kruidenmengsel in poedervorm, op basis van rode peper o.a. te koop bij Abyssinia.
Enjera // soort pannenkoek o.a. te koop bij Fenan Klein Afrika.

Meer informatie // Vluchtelingendiners // ‘Syrian chef’ Kamal
Afbeelding // Via Flickr.

Tanja te Beek

– Tanja te Beek – vrijwilliger in de noodopvang voor vluchtelingen Havenstraat Amsterdam. 

 

 

Door de site te te blijven gebruiken, gaat u akkoord met het gebruik van cookies. meer informatie

De cookie-instellingen op deze website zijn ingesteld op 'toestaan cookies "om u de beste surfervaring mogelijk. Als u doorgaat met deze website te gebruiken zonder het wijzigen van uw cookie-instellingen of u klikt op "Accepteren" hieronder dan bent u akkoord met deze instellingen.

Sluiten