Filter op
Terug naar overzicht

Soep op Zondag #10 Mannenvlees, Poke en Kletspraatjes

Alles over eten, door de YFM in één pan gegooid, gecureerd en gereduceerd tot een stevige pot soep om je bij te warmen. Schep op!

Soepopzondag_10_New_Nordic_diet_Coursera
Doen: The New Nordic Diet – online course
Je kan in je weekend op de bank hangen en een koud stuk pizza naar binnen werken maar sommigen van ons hebben wat meer uitdaging nodig. Heb je zin om weer wat nieuws te leren? Meld je dan gratis aan bij Coursera voor de vier-delige online course over ‘The New Nordic Diet’ van de Universiteit van Copenhagen. Je leert welke invloed voeding kan hebben op je mentale- en fysieke gezondheid. En hoe we in de toekomst gezonder kunnen eten door een dieet gebaseerd op lokale producten. Om de cursus volledig te volgen, ben je volgens Coursera maximaal 5 uur per week kwijt. Meld je aan voor ‘The New Nordic Diet’.

Soepopzondag_9_Cowgum
Doen: Slagerij de Hamvraag
Heb je vorige week de Cowgum geproefd? Dan moet je tussen 28 maart en 2 april zeker een bezoekje brengen aan Slagerij de Hamvraag in ‘s-Hertogenbosch. In deze slagerij kan je geen vlees kopen maar krijg je vleesverhalen voor geschoteld en ontdek je de waarde van vlees. Of je nou veel, soms of nooit vlees eet, de meeste mensen zijn zich er van bewust dat de consumptie van vlees impact heeft op onze omgeving. En deze impact is in Nederland misschien wel nergens zo voelbaar als in Noord-Brabant. Het hart van de Europese veeteelt. In Slagerij de Hamvraag kan je lezingen bijwonen, installaties bekijken en gerechten proeven. Ze zijn dagelijks geopend tussen 10:00 en 18:00. Bekijk de website van Slagerij de Hamvraag.



























Soepopzondag_10_Kletspraatjes_Teun_van_de_Keuken
Lezen: De beste kletspraatjes
Journalist en pogrammamaker Teun van de Keuken heeft ons de afgelopen jaren heel wat illusies armer gemaakt. Teun nam de voedselconsument aan de hand en liet zien hoeveel flauwekul er aan werd verkocht door middel van keurmerken, labels, garanties en beloftes. Nu heeft hij een lijstje gemaakt, en lijstje zorgen voor overzicht, waardoor we zelf de vijf populairste #hollefrasen kunnen herkennen die foodmarketeers ons willen laten geloven.
Lees ‘De beste kletspraatjes’.

Soepopzondag_10_Action_Bronson_Poke
Kijken: Acion Bronson’s Hawaiian Getaway
Voor wie het niet al wist: Poke is een van dé nieuwe foodtrends van 2016. Vergeet japanse sushi (japans), italiaanse crudo en zuid-amerikaanse ceviche. Volgens The Wall Street Journal en nog veel meer trendy foodblogs eten we dit jaar hawaiiaanse poke, een gerecht dat meestal met rauwe vis wordt geserveerd. Favoriete Rapper/Chef Action Bronson is natuurlijk altijd up-to-date en gaf in 2015 al een korte kookdemo in zijn programma Fuck that’s delicious. Dit recept met tonijn is niet duurzaam te noemen maar gelukkig heeft hij ook nog een tip voor een vegetarische variant. Tijd om het thuis te maken voor jezelf of eventueel voor hippe vrienden. Bekijk Action Bronson’s Hawaiian Getaway.

Soepopzondag_10_Firma_Melkmannen
Proeven: Mannenvlees
Lizette en Daphne van YFM Brabant zijn de Firma Melkmannen begonnen: van vegetariërs naar vleesverkopers.
Want het is logisch dat een koe eerst een kalfje moet krijgen, voordat ze melk kan gaan geven. Maar wat gebeurt er vervolgens met de mannelijke dieren? Veel consumenten hebben helemaal geen weet van deze kalveren.
De stierkalveren vertrekken normaalgesproken op een leeftijd van enkele weken naar de vleeskalverhouderij, een schijnbaar goede oplossing. Er is echter maar één productiesysteem binnen de vleeskalverhouderij: een intensief systeem waar de kalveren altijd binnen blijven. Dit systeem sluit niet aan bij melkveebedrijven die kiezen voor bijvoorbeeld biologisch. En op een pak melk staat wel wat voor leven de koe heeft gehad, maar nooit wat er gebeurt met de kalveren die erbij horen. De Firma MelkMannen brengt dit onder de aandacht met als doel: een evenwichtig productie- en consumptiesysteem van zuivel en bijbehorend vlees. Bestel vlees van hun eerste melkman!

// illustratie door Toos Hartog

Ook in de soep? mail je tip naar soepopzondag@youthfoodmovement.nl

Door de site te te blijven gebruiken, gaat u akkoord met het gebruik van cookies. meer informatie

De cookie-instellingen op deze website zijn ingesteld op 'toestaan cookies "om u de beste surfervaring mogelijk. Als u doorgaat met deze website te gebruiken zonder het wijzigen van uw cookie-instellingen of u klikt op "Accepteren" hieronder dan bent u akkoord met deze instellingen.

Sluiten