Filter op
Terug naar overzicht

Terugblik op Aan Tafel: veehouderij

Afgelopen donderdag (17 maart) was de tweede editie van lezingenreeks Aan Tafel met als thema veehouderij. Bij ons aan tafel: Harry Aiking, Maurits Steverink en Bas Antonissen. Moderator van de avond was Chandar van der Zande.

Harry Aiking van het Insitituut voor Milieuvraagstukken van de VU zette de avond stevig in met een betoog over stikstof en eiwitten. Hij legde ons uit dat de bijdrage aan de stikstofcyclus via de veehouderij vele malen groter is dan die aan de koolstofcyclus. Hij liet ons metingen van “dode zones” in de Golf van Mexico zien waar te weinig zuurstof is voor leven. Deze zones worden veroorzaakt door afvalstoffen in het water die voortkomen uit die verstoorde stikstofcyclus en op grote schaal algenbloei veroorzaken. Om ons weer met beide voeten op de grond te krijgen, kregen we een plaatje te zien van een hedendaagse, moddervette versie van de beroemde ‘David’ van Michelangelo. Milieu en gezondheid lopen parallel aan elkaar en gemiddeld krijgen we bijna twee keer zoveel eiwitten binnen als de dagelijks aanbevolen hoeveelheid. Een cruciale stap die daaruit volgt om duurzamer te consumeren is om simpelweg minder eiwitten te consumeren.

Maurits Steverink, van onder andere True Food Projects en kenniscentrum Nelles, gaf ons mee dat boeren, vleesindustrie en supermarkten voorloper zijn in het verduurzamen van voedselproductie. Het verkopen van de verhalen achter voedsel is één van Maurits’ belangrijkste punten. Sustainable new business kan op krachtige wijze aangedreven worden door community shared value, waarmee economische waarde gecreëerd wordt. Op de vraag uit de zaal hoe winst maken en op verantwoorde wijze voedsel produceren samen gaan, geeft Steverink vanuit die gedachte antwoord. Economie is ook cultuur, er komen emoties bij kijken en jij hebt euro’s in je zak om het voedsel mee te kopen. (Vul in: de verhalen achter het eten beïnvloeden je emoties die beïnvloeden wat je koopt.)

Tot slot waren de foto’s van de biggetjes van boer Bas Antonissen een grote hit. In geuren en kleuren krijgen wij mee hoe het er op zijn boerderij aan toegaat, welke kansen hij ziet en de plannen die hij heeft. Hij heeft zich aan kunnen sluiten bij De Groene Weg en is daar verzekerd van een eerlijke prijs voor zijn vlees. Zonder de goede afspraken met deze ‘ketenregisseur’ zou het echter een stuk moeilijk voor hem zijn geweest.
Hij blijft op zoek naar manieren om het biologisch boeren zo optimaal mogelijk in te richten. Hij praat over lokale eetgemeenschappen en zou op die manier bijvoorbeeld het hele varken willen verkopen, wellicht in de vorm van een abonnement. Bas doet een aanlokkelijke oproep: “Eet meer bio-frieten en drink meer bio-bier”! Zo wordt de biologische restroom groter en kan het afval van de biologische aardappels en het bierborstel makkelijker in een kleinere cirkel als voer voor zijn varkens worden opgenomen.

Er is een hoop verteld, tijd om het gesprek tussen de sprekers en de zaal open te gooien onder leiding van onze moderator. “Wat kan de consument dan doen?” vraagt Chandar nog maar eens. Bas Antonissen geeft aan dat het helpt om te weten wie je eten produceert, er moet meer sociale integratie komen. Maurits Steverink vindt het schrikken hoe weinig mensen weten van eten. Ons onderwijs richt zich zo op rekenen en taal, we moeten weer leren koken. “En consuminderen”, voegt Harry Aiking tenslotte toe.

Wat kunnen we doen voor een meer duurzame veehouderij? Nou, consuminderen dus. Meer plantaardig eten, minder eiwitten van vlees en zuivel in ons dieet. De boeren opzoeken, bekijken wat er gebeurt op het gebied van lokale kringlopen en eetgemeenschappen en hoe we daaraan mee kunnen doen. Simpelweg nieuwsgierig blijven naar en meer leren over voedsel en je als burger uitspreken voor meer voedselonderwijs, voor je eigen gezondheid en die van de planeet.

Op 21 april gaan we door en hebben we het Aan Tafel over voedseldistributie.

Door de site te te blijven gebruiken, gaat u akkoord met het gebruik van cookies. meer informatie

De cookie-instellingen op deze website zijn ingesteld op 'toestaan cookies "om u de beste surfervaring mogelijk. Als u doorgaat met deze website te gebruiken zonder het wijzigen van uw cookie-instellingen of u klikt op "Accepteren" hieronder dan bent u akkoord met deze instellingen.

Sluiten