Filter op
Terug naar overzicht

Blog: Van post-its naar pratende gezichten

Het samenstellen van de YFM Academie is een heel proces met stapels cv’s en tal van gesprekken waaruit uiteindelijk een groep van 25 man moet ontstaan. Het is altijd spannend om te zien hoe zij elkaar tijdens de opening van de academie voor het eerst ontmoeten.

Vorige week presenteerden we vol trots online en offline de nieuwe lichting YFM academici aan de buitenwereld. Vanaf september 2015 zijn we op het YFM kantoor bezig geweest met de werving voor de YFM Academie. We bekeken 120 motivatiebrieven, aanmeldingsopdrachten en cv’s en samen met YFM experts ontmoetten we vervolgens 90 mensen in gesprekken waarin we iemands drijfveren achterhaalden.

8 uur lang puzzelen
Dan begint het puzzelen. Tijdens een 8 uur durende sessie op de donkerste dag van december stellen we de academie samen op basis van motivatie, achtergrond, geografische spreiding, leeftijd, karakter en man-vrouw verhouding. Met een tafel vol post-its, schema’s en diagrammen is het doel om de academie zo divers mogelijk te maken en leggen we iedereen langs verschillende latten. Na uren verhitte discussies valt de puzzel in elkaar: het moment voor het ploppen van de champagne.

Vorige week boven Restaurant As was het moment waar de post-its, pratende gezichten werden. De voedselketen in de breedste zin van het woord stond op het podium: onder andere Evelien, de marketeer van de Vegetarische Slager, Stef, varkensboer, en Kees, beleidsmaker Visserij bij het Ministerie van Economische en Naresh, kok en designer.

De avond werd afgetrapt door Joël Broekaert, culinair journalist bij het NRC en Vrij Nederland. In vogelvlucht belichtte hij de pijnpunten van het voedselsysteem. Maartje Poelman (academicus ’15, gezondheidswetenschapper) vroeg hem of hij ook niet stukken kan schrijven voor Ditjes & Datjes of Allerhande, zodat hij ook bewustwording bij een andere doelgroep creëert. Hij vertelde dat Albert Heijn hem nooit had gevraagd. Waarop Merel Laarman (academicus ’14, Ahold) Joël gelijk uitnodigde om langs te komen in Zaandam voor een gesprek.

Inzichten van oud-academici
Ook spraken er 4 oud-academici over hun ervaringen bij de Academie en hoe zij hun ervaring nu toepassen in hun dagelijkse werk. Joran Klingeman (academicus ’15, commodity trader Cargill) vertelde dat hij het merendeel van de dag naar – voor ons onbegrijpelijke – grafiekjes en tabelletjes kijkt, om op het juiste moment deals te sluiten. David Klingen (oud-YFM coach, Ghee Easy), bevroeg wat Cargill voor verantwoordelijkheid neemt voor de bodem, aangezien volgens David Cargill monocultuur in de hand werkt. Joran verwees naar de nauwe banden met Monsanto. Vervolgens reageerde Tim Lohmann (academicus ’15, lobbyist bij Plantum), vertegenwoordiger van de zaadveredelingsindustrie (waaronder Monsanto) , die de gedachtewereld van Monsanto kon belichten.

En dat laat gelijk zien dat in de YFM Academie discussies kunnen worden afgemaakt, aangezien heel de keten vertegenwoordigd is. Men wijst niet enkel naar elkaar en verlegt daarmee de verantwoordelijkheid, want diegene waarnaar wordt gewezen, zit ook in de zaal.
En dat gesprek zal elk jaar alleen maar beter worden, wanneer het netwerk zich nog meer uitbreidt. Zo ook begin juli wanneer de 25 nieuwe academici worden toegevoegd aan de huidige 150 alumni.

Lees ook eerdere blogs van Sanne
– Sanne kijkt Vleesverlangen
– De YFM Academie van binnenuit

Sanne Wiltink, fotograaf Maartje Meesterberends– Sanne Wiltink is coördinator van de YFM Academie, bestuurslid bij SFYN en heeft het theater-eetproject Van Riek tot Vork. Ze blogt maandelijks over de avonturen van de Academie, het netwerk van YFM en verrassende foodconcepten.

Door de site te te blijven gebruiken, gaat u akkoord met het gebruik van cookies. meer informatie

De cookie-instellingen op deze website zijn ingesteld op 'toestaan cookies "om u de beste surfervaring mogelijk. Als u doorgaat met deze website te gebruiken zonder het wijzigen van uw cookie-instellingen of u klikt op "Accepteren" hieronder dan bent u akkoord met deze instellingen.

Sluiten