Filter op
Terug naar overzicht

YFMAchterafje: Themadag 1

Academiedag 1 is achter de rug. Het thema? Handel en Industrie. Een verslag in de vorm van tweets, pagina’s uit opschrijfboekjes en een afbeelding van Guusje.

De dag begint in Wormer, bij De Eenhoorn. Deze fabriek is de grootste cacaoverwerkingsfabriek ter wereld, en verwerkt cacao tot cacaoboter en -poeder voor Cargill. Cargill verhandelt commodities – koopwaar zoals koffie, cacao, soja en suiker -. 

Eerste spreker van de dag is Lucas Simons, schrijver van het boek Changing the Food Game.  

Femke (Donders Instituut)

Femke (Donders Instituut)

Moraal van het verhaal: we kunnen het systeem veranderen, maar dan moeten we er wel gezamenlijk de schouders onder zetten en beseffen dat het huidige systeem ziek is en niet functioneert. 

Vervolgens zoomen we in op een – zoals Academica Charlotte (Hema) aan het einde van de dag opmerkt – overbodig deel van ons voedselsysteem: cacao. Antonie Fountain (managing director van VOICE Network en schrijver van de cocoa barometer) laat ons chocolade proeven en vertelt hoe oneerlijk handel in cacao op dit moment geregeld is. 

Hij sluit hoopvol af, zoals in het boekje van Caroline (NGO VECO) te zien is:

Caroline

Na een korte veiligheidsinstructie en een introductie in de wereld van Cargill door Junior Cocoa Trade Alexandre Ibraimchah gaan we de fabriek in. Hier kan je het traject tot De Eenhoorn zien, en hier het traject erna. De fabriek is enorm, maar kan met een minimale bezetting van 12 personen gerund worden.

Een deel van de YFM Academie in De Eenhoorn (c) Jelmer Jeuring

Een deel van de YFM Academie in De Eenhoorn (c) Jelmer Jeuring

De lunch is bij Meneer de Leeuw in Oostknollendam, een werkplaats voor transitie en maatschappelijke verandering. En voor lekker koken, blijkbaar:

Ottolenghi's knoflooktaart (c) Jelmer Jeuring

Ottolenghi’s knoflooktaart (c) Jelmer Jeuring

Maar hoe werkt dat nu eigenlijk, een fabriek starten? Vera, Liesbeth en Joris Coco Conserven – ook bekend van De Tostifabriek – laten ons hun mini-fabriekje in Zaandam zien. Zij willen laten zien en proeven hoe geweldig eten uit blik is. Hun ganzenrillette, ribollita en pastasaus gaat binnenkort in productie. Wij mogen alvast even proeven:

YFMA_Dag_1_2016_Jelmer_Jeuring_DSC_4877

De blikken van Coco (c) Jelmer Jeuring

We eindigen de dag met een discussie in House of Food, waarbij Ad van Vugt van Exter Aroma en Floor Uitterhoeve en Geert de Rooij van Federatie Nederlandse Levensmiddelen Industrie jureren.

YFMA_Dag_1_2016_Jelmer_Jeuring_DSC_5066

Caroline (NGO VECO), Yvonne (Slow Food Youth Network), Evelien (Vegetarische Slager) en Pieter (ZLTO) in discussie (c) Jelmer Jeuring

PS Marieke (storyteller) vond deze quote van Charlotte (Hema) een gedachte om vast te houden:

Marieke

PPS de headerafbeelding is getekend door Guusje (verpleegkundige in opleiding).

Achterafje Handel&Industrie - Guusje Segond von Banchet

Foto’s: Jelmer Jeuring

Verslag: Wilbert van de Kamp

Door de site te te blijven gebruiken, gaat u akkoord met het gebruik van cookies. meer informatie

De cookie-instellingen op deze website zijn ingesteld op 'toestaan cookies "om u de beste surfervaring mogelijk. Als u doorgaat met deze website te gebruiken zonder het wijzigen van uw cookie-instellingen of u klikt op "Accepteren" hieronder dan bent u akkoord met deze instellingen.

Sluiten